Kesikbaş :Eskişehir yarattığı değerler bakımından sıralamanın çok üstünde

ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, 22.02. 2019 tarihinde Bloomberg HT kanalında Hande Berktan’ın sunduğu ve canlı olarak yayınlanan İş Dünyası programına katıldı. ESO Başkanı Kesikbaş programda Türkiye sanayisinin genel görünümünü değerlendirirken, Eskişehir sanayisi, yatırım ve ihracat çalışmaları, sanayi üretimi, iç ve dış piyasalar, eğitimler ve fuarlar, URGE projeleri gibi konular hakkında da açıklamalarda bulundu. Program ayrıca Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi ve İTHİB Yönetim Kurulu Üyesi Sultan Tepe’de katıldı.

Kesikbaş :Eskişehir yarattığı değerler bakımından sıralamanın çok üstünde
22 Şubat 2019 Cuma 16:09

Kesikbaş’ın programda yaptığı değerlendirmesindeki satır başları ve öne çıkan konular şunlar oldu;
Kurlardaki dalgalanmalar ile birlikte çok normal bir şekilde finansal anlamda düşüşler yaşandı.
Eskişehir ve Türkiye olarak  imalat anlamında baktığımızda talebin her zaman olduğunu görüyoruz. Bence düşüşler mart ayının sonuna kadar devam eder sonrasında yavaşlayarak toparlanma yapacaktır piyasalar.
Şirketleri ayakta tutmaya çalışacağız. İç talep daralması yaşandı kur değişikliği ile yurtiçi ve yurtdışına üretenler arasında ciddi fark yaşandığı görüldü. Herkes bir şekilde düzelmesini bekliyor artık. Ben de seçimlerden sonra ufak toparlamalar ile stabil şekilde devam edeceğini düşünüyorum.”
Eskişehir 2,3 milyar dolarlık ihracatı olan bir kent. Aslında ülke sıralamasında 18 gibi sıralama içinde lakin yarattığı değer kg olarak çok çok üstünde. Beyaz eşya, makine, motor, uçak motoru, havacılık sanayi anlamında çok büyük firmalarımız var. Her geçen gün büyüyor ve yan sanayilerini oluşturuyorlar. Ama tabi ki yeter mi diye baktığımızda yetmez. Biz 5 milyon dolar ihracat hedefi koyduk 2023’te ve Eskişehir’de bunun fazlası potansiyeli mevcut.”
- Üretim üretimdir. 2 şekilde üretim yapacağız. Hem milyon milyon üreteceğiz kg kg satacağız bir de niş ürünler niş sektörler yapacağız. Sıkıntılı ekonomik dönemlerde şirketlerimizi verimli üretim yapmaya teşvik ediyoruz. 10 adet yerine nasıl 15 adet üretim yapabilirizin hesabını yapmamız gerekiyor. Eskişehir’in ihracatla büyümesinden başka kurtuluşu yok bu Türkiye geneli için de söz konusu.”
-ESO olarak URGE projeleri başlattık, 16 meslek grubumuz var, kümeleşiyoruz. URGE projesi yapacağız, 4 tanesi hızlı şekilde başlıyor.
- Herkes şu an yurtdışına çıkıyor. KOBİ’de dâhil olmak üzere. ESO üyesi olmaları çok önemli ve değerli.
- Eğitim süreçleri ile beraber ESO olarak bilinçlendirme, eğitim toplantıları yapıyoruz. MBA programları başlattık TOBB ile birlikte.
- Fuar İngilizcesi seviyesinde İngilizce kurslarına başladık. Şu an Eskişehir Sanayi Odası eğitim kampüsü gibi. Bunların hiç biri olmadan ihracat olmuyor.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.