KESİKBAŞ: BU PROJE ESKİŞEHİR'İN MİLLİ DAVASIDIR

Eskişehir Sanayi Odası (ESO), kentin sanayisine güç katacak ve iş ve istihdam oluşturacak, Alpu Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi tanıtım toplantısını gerçekleştirdi. Eskişehir’in sanayi ve ticaretine büyük katkı sunacak yatırım projesi kamuoyuna açıklandı.

KESİKBAŞ: BU PROJE ESKİŞEHİR'İN MİLLİ DAVASIDIR
03 Kasım 2020 Salı 13:26

Alpu bölgesinde yapılması planlanan Alpu Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi ile Eskişehir’in en büyük hayali; teknoloji üreten ve ürettiği teknolojiyi dünyaya pazarlayan ülkesinde lider raylı sistemler ile ilgili bir bölge olunacak. Projenin online tanıtım toplantısında konuşan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, “Eskişehir’in demir yolu sektöründe 100 yılı aşkın tecrübesi var. Bu hepimizin bildiği bir Tülomsaş hikayesi. Ayrıca 50’yi aşkın tedarikçi firmamız var, raylı sistemlerle ilgili üretim kabiliyetlerimiz oldukça yüksek. En önemlisi URAYSİM projesi Eskişehir’e gelmiş geçmiş en büyük armağanlardan bir tanesi ve şu an oluşturulacak bir ihtisas OSB Uraysim e değer katacak. Hep söylüyoruz Eskişehir’in artık raylı sistemlerle ilgili vakit kaybetmeye tahammülü yok.” dedi.

Eskişehir’in milli davasına alt yapı oluşturacak

Eskişehir’in raylı sistemler projesinde yer alması gerektiğini belirten ESO Başkanı Kesikbaş; “Türkiye’nin raylı sistemler hedeflerine baktığımızda Eskişehir’in rakipleri de oldukça fazla. Ancak raylı sistemler merkezinin Eskişehir olması, yüksek hızlı trenin Eskişehir’de üretilmesi Eskişehir’in milli davasıdır. Bu proje de bu milli dava için oluşturulacak bir alt yapıdır. Biz ESO olarak her zaman, mutlaka ve mutlaka Eskişehir olarak tüm raylı sistemler projelerinde yer almalıyız diyoruz. Çünkü bu işin yarattığı yaklaşık olarak 38 milyar euroluk bir satın alma var. Ayrıca elimizde URAYSİM denen çok kıymetli bir proje var. 11. Kalkınma Planına dâhil edilmiş durumda. URAYSİM Alpu’da 700.000 m2’lik alan üzerinde kuruluyor ve burada Raylı sistemler çeken ve çekilen araçların uluslararası standartlarda test ve sertifikasyonu tamamen yurt içinde gerçekleştirilebilecek. Yani Eskişehir’de Alpu’da gerçekleştirilecek. URAYSİM, kazandıracağı kabiliyet ile Eskişehir’in ‘Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi’ için en uygun alanlardan birisi olacak. Bu yatırımın Eskişehir’e gelmesi için için ESO olarak çok çaba sarf ediyoruz. Eğer biz bu alt yapıyı oluşturursak bu yatırımlar gelecekte Eskişehir’in çevresini değiştirecek, Eskişehir’e iş, aş olacaktır. Bu nedenle bu günden bunun alt yapısını oluşturulmalıyız. Bu günden Alpu Raylı Sistemler İhtisas Endüstri Bölgesi’nin oluşturulması için bir efor koymalıyız.” dedi.

Alpu diyoruz çünkü;

En küçükten en büyük etkene kadar planlanan projenin neden Alpu’da yapılması gerektiğini açıklayan Kesikbaş şunları söyledi: “URAYSİM Test Merkezi’nin hemen yanında ve sınırında olması, Ulaşım yollarına kavşak noktasında olması, Yatırım teşviklerde ilçelere ve ihtisas OSB’lere sağlanan özel destekler (5. Bölge), Arazinin OSB için çok müsait olması, Arazi eğiminin ilk yatırım maliyetini düşürecek olması, Arazinin 1/25.000 ölçekli nazım planda çayır tahsisinin yapılmış olması, Toplu arıtma tesisi yapılmasının birim yatırım maliyetlerinde düşüşe olanak sağlayarak yatırımı cazip hale getirmesi, Arsa maliyetleri açısından il içerisinde en makul fiyatların olduğu bölge olması, Güneş enerjisi potansiyeli dolayısıyla enerji maliyetlerinin düşürülebilme imkânı ve Bölgenin deprem kuşağında olmamasıdır. İşte bu nedenlerden dolayı Alpu diyoruz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.