Karşılıksız çek oranı bir yılda yüzde 61 arttı!

Eskişehir Ticaret Odası, 2018 yılının ilk sekiz ayının ekonomik verilerini bülten haline getirerek üyeleriyle paylaştı. Bültende tüfe oranları, sanayi üretimi, ithalat ihracat rakamları, açılan kapanan şirket sayıları, krediler, çek senet işlemleri ve konut satışları yer aldı.

Karşılıksız çek oranı bir yılda yüzde 61 arttı!
10 Ekim 2018 Çarşamba 11:51

TÜFE ORANLARI

Türkiye genelinde olduğu gibi Eskişehir’de de tüketici fiyatlarına ve üretici fiyatlarına göre ölçülen enflasyon oranındaki yükseliş trendi Ağustos itibarı ile devam etti. Eskişehir, Bursa, Bilecik bölgesi için aylık tüketici fiyatlarına göre hesaplanmış enflasyon oranlarının 2017 Ağustos ayından 2018 Ağustos ayına kadar geçen bir yıllık dönemde Eskişehir bölgesinde yıllık enflasyon yüzde 17,39 olarak gerçekleşti.

SANAYİ ÜRETİM

Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,6 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5,6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 3 arttı. Sanayi üretimi bir önceki aya göre yüzde 3,5 arttı. Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2018 yılı Temmuz ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1,9 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 3,9 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 2,2 arttı.

DIŞ TİCARET RAKAMLARI

Türkiye’de yaşanan TL’deki hızlı değer kaybı ve yarattığı sonuçlar Eskişehir dış ticaretinde de etkilerini gösterdi.  Ağustos ayında Temmuz’a göre hem ihracat hem de ithalatta hissedilir düşüş yaşandı.   İthalatta Temmuz’dan Ağustos’a yüzde 20 ve ihracatta yüzde 12,7’lik azalış kaydedildi. İhracattaki azalış hızı ithalattan yavaş olduğu için ihracatın ithalatı karşılama oranı Ağustos itibarı ile yüzde 138’e yükseldi.  Mutlak değerlere bakıldığında Ağustos ayında gerçekleşen 56. 900. 000 dolarlık ithalat ve 78. 698. 000 dolarlık ihracat rakamları bu sene içinde Eskişehir için kaydedilen en düşük rakamlar oldu. 

AÇILAN KAPANAN ŞİRKET SAYISI

2018 Temmuz ayından Ağustos ayına gelindiğinde Eskişehir’de kurulan şirket sayısı yüzde 36 düşüş göstermiştir. Kurulan gerçek kişilere ait işletme sayısı ise yalnızca 2 adet düşüşle 38’den 36’a geriledi. Kurulan şirket sayısında Nisan ayından sonra yaşanan düşüşte Temmuz bir farklılık yaratsa da Ağustos bu trende geri dönüş sinyali verdi. 2018 Ağustos ayında Eskişehir’de kapanan şirket sayısı yine tek haneli gerçekleşerek 5 adet olmuştur. Kapanan gerçek kişilere ait işletme sayısına bakıldığında ise Temmuz ayında 45 olan sayının Ağustos ayında 40’a gerilediği izlendi.  

KULLANILAN KREDİLER

Eskişehir ilinde kullanılan nakdi kredilerde izlenen yavaş artış eğilimi Temmuz ayında da devam etmiştir. Temmuz ayı itibarı ile Eskişehir’de kullanılan nakdi kredi miktarı 14 milyar 834 milyon TL’ye ulaşmıştır. 2017 Ağustosundan 2018 Temmuzuna kadar geçen sürede Eskişehir’de kullanılan nakdi kredi miktarındaki artış oranı % 11 olarak gerçekleşmiştir ki bu artış son bir yılda Türkiye geneli için geçerli olan enflasyon oranı artışı kadar bile değildir. 2018 Temmuz itibarı ile Eskişehir’de kullanılan nakdi kredilerin % 59’u özel % 41’i kamu banklarından kullanılmıştır.

ÇEK SENET İŞLEMLERİ

Eskişehir’de protesto edilen senet sayısı 2017 Temmuz ayında 542 iken bu rakam 2018 Temmuz ayında 548 olarak gerçekleşti. Bu bir yıllık dönemde protesto edilen senet sayısı Eskişehir’de önemli bir değişim göstermedi. Buna karşın protesto edilen senetlerin tutarları karşılaştırıldığında son bir yıllık dönemde bu rakamın Eskişehir’de yüzde 43,8’lik bir artış gösterdiği anlaşıldı. Karşılıksız işlemi yapılan çek sayısı 2017 Ağustos ayında 131 iken 2018 aynı ayda bu rakam 337’e sıçradı. Artış yüzde 157 gibi önemli bir orana ulaştı. Karşılıksız işlemi yapılan çek tutarlarına bakıldığında durumun ciddiyeti daha açık bir şekilde izlenmektedir. 2017 Ağustos rakamı ile 2018 Ağustos rakamı kıyaslandığında karşılıksız çek işlemi yapılan tutarın yüzde 61 arttığı anlaşılmaktadır.

KONUT SATIŞ VERİLERİ

Eskişehir’deki Ağustos ayı konut satış rakamlarına bakıldığında Ocak ayından bu yana Türkiye pastasından alınan payda en yüksek oran olan yüzde 1,76’a ulaşıldığı anlaşılmaktadır. Ancak adet bazında Eskişehir’de Temmuzdan Ağustosa konut satışları 2126’dan 1854’e gerilemiştir. Türkiye genelinde yavaşlama daha hızlı gerçekleştiği için Eskişehir’in Türkiye payı artmıştır. Temmuzdan Ağustosa konut satışlarında adet bazında düşüş yüzde 12,8 olarak gerçekleşmiştir. Adet bazında konut satış rakamları Ağustos 2018 itibarı ile yine 2017 rakamının altında gerçekleşmiştir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.