İŞ KAZALARINDA YILDA 78 MİLYAR LİRA KAYBEDİYORUZ

SGK Emekli Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Yılmaz, “Bir yılda iş kazası ve meslek hastalıklarına dünyada 3 trilyon, Türkiye’de ise 78 milyar lira harcandığını belirtti.

İŞ KAZALARINDA YILDA 78 MİLYAR LİRA KAYBEDİYORUZ
19 Mayıs 2017 Cuma 10:53


Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Emekli Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının başlatmış olduğu Çalışma Hayatında Milli Seferberliğinin ikinci ayağı olan “İş Sağlığı ve Güvenliği Seferberliği” kapsamında Eskişehir’de bir dizi ziyaret ve toplantı gerçekleştirdi.

Eskişehir Sosyal Güvenlik Kurumu Eskişehir İl Müdürlüğü konferans salonundan, sektör temsileriyle yapılan toplantıda konuşan SGK Emekli Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Yılmaz, İş Güvenliği ve Sağlığı Seferberliği çağrısıyla, inşaat sektöründen “Hedef Sıfır” a ulaşmak için paydaşlarla birlikte Hedef Sıfır Deklarasyonu imzalandığını söyledi. Dünyada 3 milyar Türkiye de ise 14 milyon iş gücünün bulunduğunu belirten Yılmaz, “Dünyada her gün yaklaşık 1 milyon iş kazası yaşanmakta, iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu her yıl 2 milyon 300 bin insan hayatını kaybetmekte, çok daha fazla insan ise iş göremez hale gelmektedir. 78 trilyon olan dünya gelirinin 3 trilyonu iş kazalarına ve meslek hastalıkları ile kaybedilmektedir. Ülkemizde iş kazası ve meslek hastalıklarının toplam maliyeti yılda 78 milyar TL olduğu tahmin edilmektedir” dedi.

Seferberlikle güvenlik kültürünü yaygınlaştırmak hedefleniyor

İş sağlığı ve güvenliği seferberliğiyle ölümlü iş kazalarından hedefi sıfıra indirmek olduğunu, bunun için de güvenlik kültürünü yaygınlaştırmak gerektiğini altını çizen İsmail Yılmaz, “İş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye gelmesi için 6331 Sayılı kanun yayınlandığını, bu kanunla birlikte, özel kamu ayrımı gözetmeksizin çalışanlarının görüşlerinin alındığı ve eğitimin ön planda tutulduğu, acil durum ve risk değerlendirmesi gibi önleyici düzenlemelere gidildi. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği konularında işverene danışmanlık yapmak üzere bugüne kadar Bakanlığımızca 2 bin 376 ortak sağlık ve güvenlik birimi ve 105 bin 762 iş güvenliği uzmanı, 33 bin 71 iş yeri hekimi ve 30 bin 798 diğer sağlık personeli belgelenmiştir. Seferberlik çağrısıyla iş sağlığı ve güvenliği alanında önlem kültürünü yaygınlaştırmayı ve iyi uygulamalar geliştirmeyi amaçlayan “İş sağlığı ve Güvenliği Seferberliği” 13 Mayıs da Bakanımız Mehmet Müezzinoğlu tarafından başlatılmıştır. Seferberlik çağrısıyla birlikte, inşaat sektöründen “Hedef Sıfır” a ulaşabilmek için tüm paydaşların yer aldığı iyi niyet bildirgesi imzalanmıştır. Bu seferberlikle birlikte, öncelikli sektörlerde iş sağlığı ve güvenliğinin istenen seviyelere ulaşabilmesi için, güvenlik kültürünün oluşturulması yönünde ülke genelinde bir gayret ortaya koyulacaktır. İş yerlerindeki çalışma şartlarının iyileştirilmesi için alınacak önlemlerin geliştirilmesi ve desteklenmesi kapsamında taraflarca etkin katılım sağlanarak, bu anlamda kazanılan tecrübe ve bilgi birikiminin paylaşılması ve iyi uygulamaların yaygınlaştırılması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı.

İş kazalarının yüzde 38’i inşaat sektöründe

“Türkiye’de 2002 yılında çalışan sayısı 5 milyon 223 bin 283 iken, 2015 yılından 13 milyon 998 bin 398 olmuştur” diyen Yılmaz, “Yani çalışan sayısı bu yıllarda yüzde 168 oranında bir artış göstermiştir. Ölümlü iş kazası oranı 2002 yılında yüz binde 16,8 iken 2015 yılında yüz binde 8,8’e düşürülmüştür. Ekonomik büyümenin ana eksenini oluşturan inşaat sektöründe faaliyet gösteren iş yeri sayısı 2015 yılında 198 bin 231’e, çalışan sayısı ise 1 milyon 980 bin 630’lara ulaşmıştır. Buna karşın ölümlü iş kazaları açısından değerlendirildiğinde 2015 yılında bin 252 ölümlü iş kazasının 473’ü yani yüzde 38’i inşaat sektöründe meydana gelmiştir” şeklinde konuştu.

Tüm kurum ve kuruluşların sahiplenmesiyle mümkün olacaktır

Ölümlü iş kazalarının yarıya yakınının yüksekten düşme seklinde meydana geldiği vurgulayan SGK Emekli Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Yılmaz “Sonuç olarak, iş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenilen seviyeye getirilebilmesi ancak işveren, çalışan, uzman, profesyonel, stk, kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili tüm tarafların konuya karşı hassasiyet gösterip sahiplenmesiyle mümkün olacaktır. Bu seferberlik programı il, iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin farkındalık oluşturması ve tarafların sorunlarına yönelik çözümler geliştirecektir” diyerek sözlerini tamamladı.

SGK Emekli Hizmetleri Genel Müdürü İsmail Yılmaz, Eskişehir’de İl Müdürlüğünde kurum çalışanlarıyla bir toplantı gerçekleştirilmesinin ardından Şehir Hastanesini ziyaret edip, işçilerle yemek yedi, ardından inşaat sektörü temsilcileriyle bir toplantı gerçekleştirdi.
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.