İş dünyasının krediye erişim sorunu büyüyor

Finansmana erişimde zorluklar yaşayan iş dünyası bankaların vade süresi ve faiz oranlarından şikayetçi.

İş dünyasının krediye erişim sorunu büyüyor
11 Ağustos 2022 Perşembe 15:46

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen Finansmana Erişim İstişare Toplantısı’na katılan ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş ve Eskişehir Ticaret Borsası ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Zeydan, üreticilerin ihtiyacı olan kredilere ulaşım konusunda yaşadıkları sıkıntıyı dile getirdi.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, toplantıda ESO üyelerinin banka kredilerine erişimde karşılaştıkları sıkıntıları, öneri ve taleplerini iletti. Kesikbaş, üreticilerin ihtiyacı olan kredilere ulaşım konusunda ciddi sıkıntıların yaşandığını ve finansman maliyetlerinin pahalılığı hakkında açıklamalarda bulunarak bankaların yatırım ve istihdamın devamlılığı için daha yapıcı olmaları gerektiğinin altını çizdi. Kredi ihtiyacının aciliyet kazandığını söyleyen Kesikbaş, yaşanan sıkıntıların da arttığını belirterek şu ifadeleri kullandı: “Özellikle üreticilerin ihtiyacı olan krediye erişim sorunu her geçen gün artmakta. Firmaların kredi talepleri karşılanmıyor veya çok yüksek maliyetler çıkarılıyor. Kredilere ulaşılsa bile faiz oranları çok yüksek oluyor. Üretim ve istihdamın sürdürülebilirliği için sanayicimizin önünün açılması gerekiyor, bunun için kamu banklarından daha yapıcı çalışmalar ortaya koymasını ümit ediyoruz.”

“Faiz oranları makul seviyelere çekilmeli”

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan ise, toplantıda, özellikle Borsa üyesi küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin finansmana erişimde yaşadığı sıkıntılar ile yüksek kredi faiz oranlarına dikkat çektiğini açıkladı. Zeydan, nakit akışı bozulan üyelerinin finansmana daha kolay bir şekilde ulaşması ve bankalar tarafından daha makul faiz oranlarının uygulanmasını talep etti.

“Yatırım için finansmana ihtiyaç var”

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi (EOSB) Başkanı Nadir Küpeli ise sanayicinin yatırım yapabilmesi için finansmana ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “ “Bankalar, yaklaşık sekiz, dokuz ay önce kısa vadede hiç sorun olmadan 36 aya kadar vade yapabiliyordu, şimdi ise 12 aydan daha fazla vade yapan yok. Bu vadelerle yatırım yapılabilmesi mümkün değil. Yatırımcıların orta ve uzun vadeye ihtiyacı var. Bizdeki faiz oranları çok yüksek. Yıllık yüzde 30’u, 50’yi konuştuğumuz bir dönemde rakiplerimizle rekabet edebilmemiz hiç kolay değil. Uygun faiz oranları ve uygun vadelerle bizim finansmana erişme zorunluluğumuz var. “

 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.