Güler: Enflasyon, faiz ve döviz sarmalını yönetmezseniz, bu sarmal sizi alır ve büyük bir tehlikeye doğru iter

ETO meclis toplantısında yılın ilk altı ayını değerlendiren Güler, Türkiye’de enflasyonun yönetilemez ve kontrol edilemez bir noktaya geldiğine dikkat çekerek, bu konuda çözüme yönelik çalışmalara acilen ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Güler: Enflasyon, faiz ve döviz sarmalını yönetmezseniz, bu sarmal sizi alır ve büyük bir tehlikeye doğru iter
29 Haziran 2022 Çarşamba 12:05

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Güler, asgari ücrete ara zam konusunda doğacak maliyeti iş dünyası ve devletin birlikte karşılaması gerektiğini söyledi. Temmuz zammına ilişkin konuşan Güler, “Çalışanlarımıza şu ortamda daha fazla maaş vermeyi bizler de istiyoruz. Ancak geldiğimiz noktada işlerimiz ile ilgili durağan bir döneme giriyoruz. Talebin düştüğünü görüyoruz. Asgari ücrete yapılacak ara zam konusunda devletimiz insiyatif kullanarak, işverene de destek olacak çalışmalar yapmalıdır. Rakam telaffuz edilirken, benim işletmemin de bu parayı ödeyecek durumda olması gerekiyor ki, ben de sorumluluklarımı yerine getirebileyim. Burada bütün yük işverenin sırtına yüklenmemeli, stratejik olarak doğru planlanmalıdır” açıklamasında bulundu.  
ETO meclis toplantısında yılın ilk altı ayını değerlendiren Güler, Türkiye’de enflasyonun yönetilemez ve kontrol edilemez bir noktaya geldiğine dikkat çekerek, bu konuda çözüme yönelik çalışmalara acilen ihtiyaç olduğunu ifade etti. Fiyat artışları nedeniyle vatandaşın alım gücünün düştüğünü belirten Güler, “Ülke ekonomimiz sırat köprüsünde. Makroekonomik veriler ve para politikasında gelişmeler her geçen gün tüccarımızın ne kadar zorlandığını gözler önüne seriyor. Enflasyon, faiz ve döviz sarmalını yönetmezseniz, bu sarmal sizi alır ve büyük bir tehlikeye doğru iter. Maalesef bugün geldiğimiz nokta budur. Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 73, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 132’ye ulaşmış durumda.  Bu rakamlarla baş edemiyoruz. Rakamlara bakınca alım gücünün ne kadar düştüğünün hepimiz farkındayız. Bu sorunu çözmek kolay bir iş değil, zamana ihtiyaç var. Ancak çözüme yönelik çalışmalarında bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Ülkemizde enflasyon yönetilemez ve kontrol edilemez bir noktaya geldi” ifadelerini kullandı.  

Metin Güler, işyerleri kiralarında fahiş zamlar istendiğini ve bu artışlara küçük ölçekli işletmelerin dayanamayacağını belirterek, konutta uygulanacak olan kira artış üst sınır uygulamasının işyerleri için de getirilmesi gerektiğini söyledi. Fahiş derecedeki kira artışların işletmeleri zor durumda bıraktığını ve bu konuda çok fazla şikayet aldığını anlatan Güler, işyeri kiralarının dolaylı olarak enflasyonu da etkilediğine işaret etti. 
Eskişehir Ticaret Odası tarafından oluşturulan ekiplerin sahada tüccarın sorun ve taleplerine yönelik çalışma yürüttüğünü, enerji maliyetleri konusunda çok fazla şikayet aldıklarını aktaran Güler, “Bizim tüccarımız daha önce ödediği elektrik, doğalgaz faturasını konu bile etmezdi. Ama şuanda faturalar konuşulur hale geldi. Faturalarda genel itibariyle enflasyonu körükleyen unsur haline geldi” diye konuştu.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.