Eylül enflasyonu tezgaha yansıdı

Eylül ayında yıllık enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 24.52 oldu. Aylık enflasyon yüzde 6.30 olarak gerçekleşti. Enflasyon son 15 yılın rekorunu kırdı. Peki bu rakamlar semt pazarlarına nasıl yansıdı. Melek Ekiz, Kurtuluş Kapalı Pazaryeri’nde bu sorunun yanıtını aradı…

Eylül enflasyonu tezgaha yansıdı
04 Ekim 2018 Perşembe 03:43

Meyve sebze fiyatlarındaki dalgalanma sürüyor. Tarladan tezgahlara uzanan zincirde fiyat farkı her gün derinleşiyor. Üreticiden tüketiciye herkes bu durumdan şikayetçi… Vatandaş tane hesabıyla alışveriş yapmaktan, pazarcı ise işlerin durgunluğundan dert yanıyor.

Piyasada ürün yok!

Pazarcı İsmail Oğuz, yağışların mevsim normallerinin altında olmasının üretimi olumsuz etkilediğini, bu durumun fiyatları yükselttiğini belirtiyor.

Tezgaha yanaşıp sorup gidiyorlar

Pazarcı Yakup Duraklar ise sebze ve meyvedeki fiyat artışı nedeniyle vatandaşın pazarcıyı suçlamasına tepkili. Duraklar: “Her şey pahalı insanlar bir şey alamıyorlar. Tezgaha yanaşıp sorup sorup gidiyorlar. Vatandaş bize suç buluyor, bize kızıyor. Bizim bir kabahatimiz yok. Biz alışa göre satış yapıyoruz. Olan hem bize, hem de vatandaşa oluyor.”

Kiloyla değil tane tane alıyorlar

Ürettiği mahsulü pazarda satan Şükriye Hanım: “Mahsul kendimizin olduğu için fiyatları düşük tutmaya çalışıyoruz. Ama ona rağmen alıcı bulmakta zorlanıyoruz. Geçen seneden beri işlerimiz çok durgun. İnsan üzülüyor. Emekli maaşımız olmasa geçinmemiz imkansız. Satışlarımız yarıya indi. Tarlalarda hastalık vardı. Üretim olmadı. Mazot ve gübre fiyatları arttı. İnsanlar artık kiloyla değil tane tane alıyor. Pazarcılar maalesef bitik durumda. Fiyatları düşük tutup satış yapmaya çalışıyoruz ama yeterli gelmiyor.”

Vatandaş eli boş dönüyor

Pazarda alışverişe çıkan ev hanımı Emetullah Hanım, fiyat artışını ‘fırsatçılık’ olarak yorumluyor. “Bu sene farklı bir artış var” diyen Hanım: “Bu zamanlar salça yapım zamanımız. Eskiden domates ucuz oluyordu kilo kilo alıp salça yapıyorduk. Bu sene fiyatlar uçmuş durumda. Biz eşimle evde iki kişiyiz, idare etmeye çalışıyoruz. Küçük çocuklu aileler bu pahalılıkla nasıl geçiniyor bilmiyoruz.”

20-30 liraya bütün pazarımızı görürdük

Emekli Mehmet Görgün ise: “Maalesef fiyatlara alıştık. Birkaç senedir pazar çok pahalı. Mecburen az az bir şeyler almaya çalışıyoruz. Dolar, Euro artışıyla birlikte sezon geçişi de baya etkiledi fiyatları. Tane tane alıyoruz, yetmiyor hiçbir şey.  4-5 sene önce 20-30 liraya bütün pazarımızı görürdük. Şimdi en ucuz sebzenin ve meyvenin kilosu olmuş 3 lira, 5 lira. Ne olacak böyle giderse bilemiyorum."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.