ESO Başkanı Kesikbaş’tan bankalara ‘kredi’ eleştirisi

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Yönetim Kurulu Başkanı Celalettin Kesikbaş, tüm Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de banka kredilerine erişimde ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çekti.

ESO Başkanı Kesikbaş’tan bankalara ‘kredi’ eleştirisi
29 Temmuz 2022 Cuma 12:17

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından yapılan ve firmaların kredi taleplerinin karşılanmadığını ifade eden açıklamalara katıldıklarını söyleyen Kesikbaş, bankalarca çıkarılan yüksek maliyetlerin önüne geçilmesi gerektiğini belirterek istihdam, üretim ve yatırım için bankaları daha duyarlı olmaya davet etti. Sanayicilerden finansmana erişim konusunda ciddi şikayetler aldıklarını belirten Kesikbaş, “Kredilere ulaşılsa bile faiz oranlarının çok üst seviyelerde olduğunu görmekteyiz. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu döviz varlığı olan şirketlerin TL kredi kullanımına sınırlama getiren kararlar almış, sonrasında olumlu bir adım atılarak bu kısıtlayıcı kararlarda bazı esnemeler yapılmıştı. Ancak ne yazık ki finansman maliyetlerinin pahalılığı konusunda bir gelişme yaşanmadı” dedi. 
 

Bankaları üretim, istihdam ve yatırım için yapıcı olmaya davet etti

Özellikle Exim ve reeskont kredilerinde genişleme sağlaması gerektiğini aktaran Kesikbaş, üretim, istihdam ve yatırım için bankaları daha duyarlı ve yapıcı olmaya çağırdı.  Ülke olarak zor bir dönemden geçildiğinin altını çizen Kesikbaş şunları kaydetti:“Özellikle üreticilerin ihtiyacı olan kredilere ulaşım konusunda çok ciddi sıkıntılar yaşanmakta. TCMB faizleri düşürmesine rağmen ticari kredi faizleri son 4 yılın zirvesinde. Merkez Bankası verileri haziran başında %49,3 olan toplam kredi büyümesinin %39,3’e indiğini gösteriyor. Ticari kredi büyümesinin hız kesmesi finansmana erişimin giderek zorlaştığının bir göstergesi. Elbette her zaman ifade ettiğimiz gibi uzun vadeli ve sürdürülebilir yapısal ekonomik tedbirlerle sanayicimizin önünün açılmasını beklemekteyiz. Bankalarımız da dahil tüm aktörler bir araya gelerek bu süreci birlikte aşmayı ümit ediyoruz.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.