Eskişehirli üreticilerden arpa, buğday ve mısırda gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli, arpa, buğday ve mısırda 2021'e kadar gümrük vergilerinin sıfırlanmasına ilişkin, “Bu yıl pandemiye rağmen tüm sektörler zarar etti ama tarım büyüdü. Ancak sıfır gümrükle gelen tarım ürünleri bizlerin boynunu büktü” değerlendirmesinde bulundu.

Eskişehirli üreticilerden arpa, buğday ve mısırda gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki
22 Ekim 2020 Perşembe 14:51

Buğdayda yüzde 45, arpada yüzde 35 ve mısırda yüzde 25 olan gümrük vergisinin sıfırlanmasına tepki gösteren Erdemli, “Mısır hasadının devam ettiği şu günlerde alınan bu karar, Türkiye’de üretilen mısır fiyatlarının düşmesine neden olacaktır.  Bu konuda üreticimizden ciddi tepkiler var. Üreticilerimiz, sıfır gümrükle neden ürün ithal edildiğini ve yurtdışındaki üreticiden pahalıya, Türkiye’deki üreticiden ise neden daha ucuza alındığını sorguluyor. Bu sene mısırda verilen taban fiyat 1.350 TL, şuan piyasada 1.800 TL. Dışarıdan gelen mısır 2.100 TL olacak. Buğdayda verilen taban fiyatı 1.600 TL, şuan piyasa fiyatı 2.200 TL. İthal edilecek fiyatta 2.400 TL olacak. İthal edilen fiyatı biz üreticilere verin, biz üretelim. Döviz yurtdışına gitmesin. Biz üretelim, hatta ihraç edelim. Bu ürünler ülkemizde yetişen ürünlerdir. Neden ithal edildiğini anlamak zor. Tarım ile uğraşan çiftçimizi küstürmeyelim. Bu yıl pandemiye rağmen tüm sektörler zarar etti ama tarım büyüdü. Ancak sıfır gümrükle gelen tarım ürünleri bizlerin boynunu bükmektedir. Tarıma küsen çiftçiyi tekrar tarlasına döndürmek mümkün değil. İhtiyaç varsa ve illa ithal edilecekse hasat dönemine denk gelmeyecek şekilde, gümrük vergisi de alınarak ihtiyacımız kadarını yurtdışından getirelim.  Sayın Tarım Bakanımızın bir sözü vardı. ‘Ben Bakan olduğum süreçte hasat devam ederken o ürünün ithalatına izin verilmeyecek.’ Sayın Bakanımızın bu sözünü tutmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.