Eskişehir’de çıkan madenin cevheri 50 dolar, işlendiğinde 193 bin dolar

Eskişehir Madencilik Kümesi Başkanı ve İMİB Yönetim Kurulu Üyesi Metin Çekiç, madencilik sektörünün 2023 hedeflerini değerlendirdi.

Eskişehir’de çıkan madenin cevheri 50 dolar, işlendiğinde 193 bin dolar
25 Ocak 2023 Çarşamba 11:52

Eskişehir’in Beylikova ilçesinde bulunan Nadir Toprak Elementleri ve Seyitgazi ilçesindeki ETİ Maden Kırka Boraks Tesisleri’nin çalışmalarına her fırsatta vurgu yapan Başkan Çekiç, Togg’da kullanılacak lityum pil ve bataryaların üretiminde Eskişehir’in büyük pay sahibi olduğunu söyledi. 

Eskişehir’de çıkan neodimyum cevherinin tonu 50 dolara satılırken, işlenerek Nadir Toprak Elementi’ne dönüştürüldüğünde tonunun 193 bin dolarlara satıldığını ifade eden Başkan Çekiç, şunları kaydetti:  

DÜNYADAKİ RESESYONA RAĞMEN İHRACATIMIZI ARTIRDIK

“2022 yılı madencilik ihracatımız yüzde 9.13’lük artışla 6.5 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Aslında 2022 yılındaki ihracat beklentimiz 7.5 milyar dolar seviyesindeydi. Fakat ilk altı ayda ihracat rakamlarımız yüzde 25’lik bir artışla gayet güzel giderken ikinci yarıda Amerika ve Avrupa Birliğinde yaşanan resesyon, Çin’de süren koronavirüsün etkilerin devam etmesiyle bizim ihracatımız ikinci yarıdan itibaren biraz duraksadı. Maalesef son çeyrekte de düşüş kaydetti. Bu yüzden istediğimiz hedefe ulaşamamış olsak dahi yine de yüzde 9.13 artışla ihracatımız 6.5 milyar seviyesine ulaştı.

2023 yılında dünyanın ekonomik seyri bizim ihracatımızı belirleyecek. Dünyadaki resesyon etkileri bizim için sıkıntı yaratıyor olsa da sevindirici gelişmeler var. Gelinen son noktada, Çin’de pandemi etkilerinin yavaşlaması ve sıfır vaka politikalarından vazgeçmeleriyle beraber kapılar açıldı. Hatta pandemiden bu yana yapılamayan bir fuarımız vardı. İnşallah önümüzdeki haziran ayında yapılacak. Bu bizim için çok önem arz ediyor. Çünkü, Çin en önemli ihracat yaptığımız ülkelerden biri. Pandeminin etkisinin düşmesine rağmen geçtiğimiz yıl Çin’e ihracatımızda maalesef yaklaşık yüzde 15’lik bir düşüş yaşandı ve birinci pazarımıza ihracatımız 1 milyar 400 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti. İkinci pazarımız ise ABD. Buraya yaptığımız ihracatla Çin’deki düşüsün kaybını bir nebze telafi ederek, 670 milyon dolar seviyelerinde gerçekleştirdik. Daha sonra üçüncü ihracat yaptığımız ülke Bulgaristan oraya da 385 milyon dolar gibi bir ihracatımız var. Bu sırayı da İtalya takip ediyor. İtalya’ya yüzde 57 gibi oranda ciddi bir artışla ihracat rakamımız 335 milyon dolara ulaştı. Burada altını çizmek istediğim önemli bir ülke Suudi Arabistan. Bu ülkeye 2021 yılında 3 milyon dolar ihracat yaparken, 2022 yılında 90 milyon dolar ihracata yaklaştık.  

MADENCİLİK YÜZDE 100 YERLİ VE MİLLİ BİR SEKTÖR

Madencilik dediğimizde, yüzde 100 yerli ve milli olan bir sektörden bahsediyoruz. İthal girdisi hemen hemen yok denecek kadar az olan bir sektör madencilik. Avrupa Birliği ve Çin’e olan ihracatımızda pandemi nedeniyle duraksama olsa da biz İMİB olarak yeni dönemde yeni pazarlara açılıyoruz. Bunun ilk başlangıcı olarak bu ay Suudi Arabistan’a bir ticaret heyeti düzenleyeceğiz. Daha sonrasında Vietnam, mart ayında; Endonezya, Tayvan, Katar ve İsrail’e bir ticaret heyeti düzenleyeceğiz. Nisan ayında da ABD’de İMİB olarak mermer fuarına katılım sağlayacağız. Arkasından mayıs ayında Fransa’ya sektörel ticaret heyetimizi yollayacağız. Yılın ikinci yarısında da Güney Afrika, Kanada Endonezya, Meksika gibi gitmediğimiz ülkelere ihracat pazarını artırmak için sektörel ticaret heyetleri ve satın alma heyetleri düzenleyeceğiz.    

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.