ESKİŞEHİR SANAYİSİNİN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN 14 SORUNU

BEBKA tarafından hazırlanan ‘Eskişehir ili 2017 yatırımlar destek ve tanıtım stratejisi kitapçığında ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Eskişehir sanayisinin sorunlarının yer aldığı bölümde, Eskişehir sanayisi genel olarak zayıf not aldı.

ESKİŞEHİR SANAYİSİNİN ÇÖZÜLMESİ GEREKEN 14 SORUNU
29 Eylül 2017 Cuma 14:29

Sakarya Gazetesi’nden Çağlar Özyazıcı’nın haberine göre; Eskişehir sanayisinin sorunları ile ilgili hazırlanan bölümde sorunlar 14 madde halinde sıralandı. Bu maddeler, “Nitelikli iş gücü eksikliği, yatırım ve işletme maliyetlerinin yüksekliği, altyapı sorunları, kırtasiyecilik ve bürokratik süreçlerin fazlalığı, kurumsal kapasite eksikliği, lojistik ve ulaşım imkanlarının yetersizliği, kurumsal kapasite eksikliği, ticari yeteneklerin yeterince gelişmemesi, ilin potansiyelinin yeterince duyurulmamış olması, kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin yeterince gelişmemesi, ortak çalışma kültürünün zayıflığı, Ar-Ge ve tasarım kültürünün zayıflığı, küme faaliyetlerinin etkinliğinin yetersizliği, devletin destek ve teşviklerine erişim konusunbda yaşanan güçlükler, atık yönetimi yetersizliği” olarak belirlendi.

OLUMSUZ YANSIYOR

Raporda ilk olarak nitelikli iş gücünün eksikliğine dikkat çekildi. Eskişehir'de havacılık, raylı sistemler ve makine-metal sektöründe nitelikli iş gücü eksikliği bulunduğu, bunun da sanayiye olumsuz yansıdığı belirtildi. Raporda sorunlar arasında en dikkat çekici olan başlıklardan biri de altyapı sorunu oldu. Havacılık, raylı sistemler ve makine-metal sanayinde gerçekleşecek yeni yatırımlar için Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'ne ak olarak alt yapısı hazır yeni yatırım alanlarına ihtiyaç duyulduğu ifade edildi.

LOJİSTİK VE ULAŞIM

Lojistik ve Ulaşım imkanlarının yetersiz olduğunun belirtildiği raporda bu konuda şu görüşlere yer verildi; “Bu konudaki yetersizlik havacılık, raylı sistemler, turizm ve animasyon sektörlerini olumsuz etkilemektedir. Bu sektörlerde toplam ürün maliyeti içerisinde lojistik maliyetleri önemli bir paya sahiptir”

ORTAK ÇALIŞMA KÜLTÜRÜ ZAYIF

Ortak çalışma kültürünün zayıflığı konusu da dikkat çeken sorunlar arasında yer aldı. Eskişehir'de havacılık, raylı sistemler ve makina-metal sektörlerinde birlikte çalışma, birlikte üretim eğiliminin oldukça zayıf olduğu belirlendi. Yapılan görüşmelerde aynı sektörde 25 yıl boyunca yan yana faaliyet gösteren işletmelerin dahi birbirleri ile iletişim kurmadıkları yada kuramadıkları ifade edildiği ortaya çıktı.

ESKİŞEHİR İSMİ DUYURULMALI

Öte yandan Eskişehir'in potansiyelinin yeterince duyurulmadığı da maddeler arasında yer aldı. Bu konuda, “Eskişehir'de havacılık, raylı sistemler ve makine-metal sektörlerinde Uluslararası doğrudan yatırımların yeterli olmadığı görülmektedir. İlin bu sektörlerdeki ihracat ve üretim rakamları ile Uluslararası rekabet gücünün artması için il potansiyelinin Uluslar arası alanda yeterince duyurulması oldukça önemlidir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.