Eskişehir Sanayi Odası; Eskişehir sanayisi 2023 vizyon belgesini hazırladı

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) şehir sanayisinin içeresinde bulunduğu durumu, sanayinin gelişmesi için yapılması gerekenleri ve sanayicilerin beklentilerini belirledi. “Eskişehir Sanayisi 2023 Vizyon Programı Sorunlar / Çözümler / Projeksiyon” başlıklı rapor ESO’nun yeni yönetiminin belirlendiği seçimlerden sonra başlandı ve Yönetim Kurulu öncülüğünde ESO Araştırma Birimi tarafından yapıldı.

Eskişehir Sanayi Odası; Eskişehir sanayisi 2023 vizyon belgesini hazırladı
13 Aralık 2018 Perşembe 17:32

Raporun Eskişehir’in gelecek vizyonunun ortaya konması, Eskişehir Sanayisinin ihtiyaçlarının tespitine istinaden Eskişehir Sanayi Odasının vereceği hizmetler, reel projelere temel teşkil ve rehberlik etmesi amacıyla hazırlandığını söyleyen ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, sorunların en doğru şekilde tespitinin geleceği şekillendirmede büyük önem taşıdığının altını çizdi. 

Bu sayede çözümlerinde gerçekçi olacağını ve zaman kaybetmeden Eskişehir’in sanayisinin bir üst lige çıkması için yapılması gerekmelerin ortaya konduğunu vurgulayan Kesikbaş, “Göreve geldiğimiz andan başlayarak üyelerimizin hemen hemen hepsine ziyaretler gerçekleştirdik. Üyelerimizle yaptığımız yüz yüze görüşmelerle de onlardan beklentilerini, önerilerini ve sıkıntılarına yönelik bilgileri topladık. Diğer taraftan ilgili bakanlıklarımızla, çatı kuruluşumuz Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile, valiliğimiz, milletvekillerimiz,  belediyelerimiz, BEBKA, KOSGEB, İŞKUR, STK’lar ve üniversitelerle görüşmeler yaparak onlardan da şehrimize ilişkin verileri ve bakış açılarını derledik” dedi.  

Üyelerle yapılan görüşmelerin yanı sıra kurum ve kuruluşlarla da gerçekleştirilen istişareler sonrası sanayicilerin sorunlarına ve yine onlar tarafından üretilen çözüm önerilerine ilişkin olarak “Eskişehir Sanayisi 2023 Vizyon Programı”nın hazırlandığını açıklayan Kesikbaş, oluşturulan raporla ise sanayinin ihtiyaçlarının tespiti ve bunların giderilmesi konusundaki çalışmaların tüm açıklığı ile ortaya konduğunun altını çizdi. 

3 ana mesele belirlendi

Eskişehir Sanayisi 2023 Vizyon Programı Sorunlar / Çözümler / Projeksiyon çalışmasında ortaya konan veriler hakkında da bilgi veren ESO Başkanı, Eskişehir sanayine ilişkin 3 ana sorun alanı tespit edildiğini anlatarak, “Bunlardan bir tanesi yerli üretimin, buna bağlı olarak Ar-Ge ve tasarım altyapısının geliştirilmesine ilişkin sorunlar , diğeri nitelikli eleman temini konusunda yaşanan sorunlar ve nihayetinde ihracat kabiliyetlerinin artırılmasına ilişkin sorunlar” diye konuştu. 

Oda olarak öellikle bu sorunlara ilişkin özgün çözüm önerilerinde de bulunulduğunu hatırlatan Kesikbaş, kendi alanına giren problemler hakkında halihazırda özel projeler başlandığını bildirdi. Kesikbaş, “Eskişehir Sanayi Odası Mesleki Eğitim Merkezi, Sektörel URGE Projeleri, Uluslararasılaşma temalı Avrupa Birliği Projeleri, ESO Sektör Fuarları ve üye ihtiyaçlarına yönelik planlanan eğitim-danışmanlık programları bu çalışmalara örnektir” dedi. 

Sanayiciler mesleki eğitimde reform istiyor 

Raporda yerli ve milli üretim için çalışmalar yapan, markalaşma için çaba harcayan, Ar-Ge yapmak isteyen firmalara eğitim başta olmak üzere destek sağlanması ve devlet işlemlerinde kolaylıklar oluşturulması açıkça ifade edildiğinden söz eden Kesikbaş, “Eskişehir’deki sanayi ve diğer bileşenlerin üstünde durduğu konuların başında mesleki eğitim reform çalışmaları gelmekte. Mesleki eğitimse desteklenmesi gereken bir alan oalrak karşımıza çıkıyor. Hem işsiz gençlere hem de çalışanlara verilecek mesleki eğitimlere finansal ve vergisel avantajlar oluşturulması genel bir kanı olarak ortaya konmakta” diye konuştu.  

Eskişehir sanayisinin en büyük ihtiyaçlarından diğerinin ise Eskişehir Sanayi Odası, üniversiteler, mükemmeliyet merkezleri, KOSGEB ve belirlenecek diğer paydaşların ortaklığında akredite olmuş, uzman ve nitelikli personelin çalıştığı, sanayicilere uygun fiyatlarla hizmet veren test, analiz, kalibrasyon ve prototipleme için ortak laboratuvar talebi olduğunu belirtti. 

Lojistik ihtiyaçlar giderilmeli

Yapılan görüşmelerde lojistiğin altı çizilen bir kısım olduğunu işaret eden Kesikbaş, şöyle devam etti;

“Bu bağlamda Hasanbey Lojistik Merkezinin etkin kullanılması, Lojiktik Köy ile Eskişehir OSB arasında demiryolu hattının artık daha fazla vakit kaybetmeden yapılması ve Eskişehir’in limanlara bağlanmasını sağlayacak Bursa-Gemlik demiryolu hattının bir an önce hayata geçirilmesi vurgulandı. Bununla birlikte kentin alternatif bölgelerinde Yeni Nesil Organize/Endüstri Bölgelerinin kurulması tavsiye edilmiş, bunun özellikle yabancı yatırımcıların çekilmesi adına önemli bir adım olduğu belirtildi.”

Eskişehir Sanayisi 2023 Vizyon Programı Sorunlar / Çözümler / Projeksiyon çalışmasının daha birçok unsuru içerisinde bulundurduğunu söyleyen ESO Başkanı Kesikbaş, çalışmanın ESO’nun internet sitesinde ve sosyal medya hesaplarında da paylaşılacağını açıkladı.


Etiketler; #eso #kesikbaş
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.