Eskişehir Sanayi Odası 53 yaşında

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) kuruluşunun 53’üncü yıldönümü kutluyor.

Eskişehir Sanayi Odası 53 yaşında
01 Kasım 2021 Pazartesi 12:06

Eskişehir Sanayi Odası (ESO) kuruluşunun 53’üncü yıldönümü kutluyor. Kuruluş yıldönümü nedeniyle ESO Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bugün, Eskişehir Sanayi Odası’nın 53. kuruluş yıl dönümü. İlk kuruluş yıllarındaki heyecanla, şehrimize hizmet noktasında çıtayı sürekli yükseltiyoruz. Bizi biz yapan Üyelerimizin üretimini, istihdamını, ihracatını artırmak, mesleki eğitimini geliştirmek için çalışıyoruz. Eskişehir Sanayi Odası’nın 53. Yılı Kutlu Olsun.”

53 YILDIR ÜRETEN ESKİŞEHİR

Eskişehir Sanayi Odası 1 Kasım 1968 tarihinde, o zamana kadar bir çatı altında oldukları Eskişehir Ticaret ve Sanayi Odasından ayrılarak, il'de sanayileşmeye hız kazandırmak ve sanayicilerin sorunlarıyla daha yakından ilgilenmek üzere, bağımsız bir Oda olarak faaliyetlerine başlamıştır.

Kurulduğu ilk günden bu güne kadar Eskişehir Sanayi Odası, il ve bölge sanayicisinin sorunlarını kamuoyunda her zaman dile getirerek, çözüm önerileri sunmuş, sanayileşmenin önemi konusundaki çalışmalarıyla ülkemizin öncü odalarından biri olmuştur.

Eskişehir Sanayi Odasının kurulduğu ilk yıllarda 85 olan üye sayısı, şu anda çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren 800'e yakın firmaya ulaşmıştır. Halen Oda üyesi olan firmalar 16 meslek komitesi içinde çalışmalarını sürdürmektedir. Oda yönetimi söz konusu bu grupların kendi içlerinde belirledikleri 2 üye ile Oda meclisini oluşturmakta, bu mecliste kendi içinden yönetim kurulunu belirlemektedir.

Odamızın ilk Meclis Başkanı Hüsnü Yerçil'dir. Bu görevi 1974 yılına kadar sürdürmüştür. Daha sonra Kazım Alanya görevi devralmış ve 1979 yılına kadar sürdürmüştür. 1979 yılından Eylül-2000 tarihine kadar ise Mesut Erez bu görevi sürdürmüştür. Mesut Erez, bilindiği gibi ülkemiz siyasi tarihinin önemli şahsiyetlerinden biridir. Mesut Erez geçmiş hükumetler döneminde Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerinde bulunmuştur. Eylül-2000 tarihinde yapılan seçimler sonucunda Meclis Başkanlığı görevine Yavuz Zeytinoğlu seçilmiş ve görevini 2013 yılına kadar devam etmiştir. 2013 yılın da ise Meclis Başkanlığını İsmail Kunduracı üstlenmiştir. 2018 yılının Nisan ayında yapılan seçimlerle birlikte ESO Meclis Bakanlığını Süha Özbay üstlenmiştir.

Eskişehir Sanayi Odasının ilk Yönetim Kurulu Başkanı ise merhum İsmail Kanatlı'dır. 1968-1972 yılları arasında görev yapmıştır. 1972-1974 yıllarında ise Orhan Erden Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür. 1974 yılında ise Mümtaz Zeytinoğlu bu göreve seçilmiştir. Mümtaz Zeytinoğlu'nun görevi elim bir trafik kazasında hayatını kaybettiği 8 Şubat 1979'a dek sürmüştür. Bu dönem Eskişehir Sanayi Odasının ulusal platformda adının en çok duyulduğu bir dönemdir. Ülkemizdeki ulusal sanayi bilincinin gelişmesinde Mümtaz Zeytinoğlu'nun önemli katkıları olmuştur. Mümtaz Zeytinoğlu'nun vefatından sonra kısa bir dönem Turgut Çuhacı ve Metin Erözlü bu görevleri sürdürmüşlerdir.

1979 Kasım ayında yapılan seçimlerde ise başkanlığa Yavuz Zeytinoğlu seçilmiş ve aralıksız olarak 10 yıl bu görevi sürdürmüştür. 1989 yılında yapılan seçimlerle Savaş M. Özaydemir Eskişehir Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine seçilmiş olup, görevini 29 yıl boyunca devam etmiş ve Eskişehir sanayisine çok önemli katkılar sağlamıştır. Özaydemir, 2018 yılının Nisan ayında bu önemli görevi aynı yıl yapılan seçimlerde yarışan Celalettin Kesikbaş’a bırakmış ve Yönetim Kurulu Başkanı seçilmiştir. Kesikbaş halen bu görevi sürdürmektedir.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.