Eskişehir esnafı kan ağlıyor

İstikbal Gazetesi’nden Özge zaim’e konuşan Eskişehir Esnaf Odaları Başkanı Ekrem Birsen bu yıl 995 esnafın kepek kapadığını söyledi. Birsen esnafın dayanacak gücü kalmadığını belirterek, acil hibe desteği yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Eskişehir esnafı kan ağlıyor
15 Aralık 2020 Salı 10:02

Bu yıl Eskişehir’de 995 işyeri kapandığını belirten Birsen daha önce böyle bir düşüşü görmediklerini söyledi. Eskişehir tarihinde bir ilk yaşandığını ve kentin yüzlerce esnafının kepenk kapattığını söyleyen Başkan Ekrem Birsen, “Esnaf Odaları Birliğimize 2312 yeni kayıt gelmiş. Geçen yıl bu rakam 3000’li rakamların üstündeydi. Bu yıl 2 binli rakamlarda. 995 iş yerinin de kapandığını söylediğimizde bu rakamı 2312’den çıkardığımızda 1317 gibi yeni rakamlarla karşılaşıyoruz. Eskişehir tarihinde bir ilk yaşanıyor” dedi.

2020 tarihinden 31. 12. 2020 tarihine kadar Esnaf Odaları Birliğine 2312 yeni kaydın geldiğini kaydeden Birsen, “Geçen yıl bu rakam 3000’li rakamların üstündeydi. Bu yıl 2 binli rakamlarda. 995 iş yerinin de kapandığını söylediğimizde bu rakamı 2312’den çıkardığımızda 1317 gibi yeni rakamlarla, yeni esnaf ve sanatkarın kayıt olduğunu gözlemlemekteyiz. Bu kullandırılan kredilerin ve kayıt dışı esnaf ve sanatkarın kayıt altına alınmasından kaynaklanan bir takım rakamlar. Bu yılı aslında kayıt dışını kayıt içine almamış olsalardı biz bu yılı eksi rakamlarla kapatabilirdik. Bu kayıt altına giren esnaf ve sanatkâr sayımız bu yıl ki kayıt dengemizi bir nebze tutmuş oldu” ifadelerini kullandı. Pandemiden en çok etkilenen esnafın öncelikle kahvehaneler, kantin işletmecileri ve kırtasiyeler olduğunu aktaran Birsen, “İkinci derecede ise servis araçları, lokantalar, cafe türü işletmeleri, berber ve kuaförleri sayabiliriz. Üçüncü kategoride ise giyim sektörünü koyabiliriz. Pandemiyi fırsata çeviren gruplarımız da var. Tamir bakım sektörü buna örnek olabilir. Esnaf ve sanatkârımızın acilen nakit desteğe, hibe desteğine ihtiyacı olduğunun altını çizmek istiyorum. Artık esnafın dayanacak gücü ve tahammülü kalmadı. Bir an önce dediğimiz meslek gruplarında acil desteklerin, hibe desteklerinin yapılmasını bekliyoruz. Eskişehir tarihinde bir ilk yaşandı. Bu kadar kapanışı gerçekten bizde beklemiyorduk.”

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.