ESKİŞEHİR'DEN İHRACATA DEV KATKI

Eskişehir Sanayi Odası Madencilik Kümesi Başkan Yardımcısı ve Turmet Madencilik Genel Müdürü Mehmet Rallas, Türkiye’deki tüm madencileri Antalya’da bir araya getiren Hayatımız Maden Çalıştayı’nda katıldı.

ESKİŞEHİR'DEN İHRACATA DEV KATKI
22 Ocak 2019 Salı 15:22

Çalıştay kapsamında İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Başkanı Aydın Dinçer ile de bir araya gelindiğinden söz eden Rallas, “Yaptığımız görüşmelerde Eskişehir Sanayi Odası’nın madencilik sektöründeki ihracatı arttırma konusunda yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdik. İlerleyen süreçte İMİB ve ESO’nun destekleriyle Eskişehir’in zengin maden potansiyelinin ihracata pozitif katkı sağlaması konusunda çalışmalar da yapacağız” dedi.

REKABETTE GÜCÜMÜZ MADEN

Madenciliğin zor ve uzun soluklu yatırım planları gerektiren ama tüm sektörlerinde başlangıç noktası olduğuna da vurgu yapan Rallas, “Eskişehir’de ciddi bir madencilik potansiyeli ve maden yatakları var. Eskişehir olarak sürdürülebilir küresel rekabet gücümüzü arttırmak için bunu iyi değerlendirmeliyiz. Artan bilinç seviyesi ve sürdürülebilir bir dünya anlayışıyla maden işletmelerinin çevreye etkisinin de gittikçe azaldığını görüyoruz. Bu yüzden çevreye saygılı üretim anlayışıyla madenlerimiz iyi değerlendirmek zorundayız” diye konuştu.

ARA MAL İTHALATI SIFIRA YAKIN

ABD, Almanya, Fransa, İsviçre gibi gelişmiş ülkelerin bulundukları seviyeye gelmelerinde en önemli sektörün madencilik ve enerji hammaddeleri konusunda yapmış oldukları çalışmalar olduğunu vurgu yapan Rallas, “ Madencilik İhracatta net döviz kazandırmasıyla oldukça önemli yere sahiptir. Diğer sektörlerde yapılan 100 dolarlık ihracatta 20 ila 80 dolara kadar hammadde veya ara mal ithal etmek zorundayken madencilikte ara mal ithalatı sıfıra yakındır. Örneğin otomotiv sektörü ihracatımız rakamsal olarak fazla gözükse de aslında ihracatın yaklaşık yüzde 20’si Türkiye’de kalmakta, yüzde 80’i ara mal ithalatı sebebiyle tekrar yurt dışına gitmektedir. Bu açıdan bakıldığında güçlü bir madencilik sektörünün sürdürülebilir bir ekonomi için ne kadar önemli olduğu ortadadır’’ dedi.

ÇEVREYE DUYARLIYIZ

Katıldığı çalıştayın önemli gündem maddelerinden olan madenciliğin çevreye etkisi konusu hakkında da değerlendirmelerde bulunan Rallas, ‘’Madenciler olarak çevre konusunda en yoğun denetimlere ve mali yükümlülüklere sahibiz. Orman arazilerinin sadece %2’sini maden işletmeleri kullanmasına rağmen orman müdürlüklerinin yüzde 58 gelirleri, madencilerden sağlanmaktadır. Geçmiş dönemlerde bilinçsiz işletmeciler nedeniyle olumsuz çevre koşulları ortaya çıkmış olsa da bugün hem artan bilinçle maden işletmelerinin çevreye etkisinin azaldığı gözlemlenmektedir’’ dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.