Eskişehir'de ekmeğin gramajı düşürüldü yetmedi: Bir zam daha gelecek

Un fiyatlarının yükselmesi nedeniyle fırıncıların şikayeti ekmeğe ince ayar getirdi. Eskişehir’de ekmeğin gramajı düşürülerek, fiyatı sabit tutuldu. Ancak, ETO Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Yasin Bakılan, kısa bir süre içinde yeni zam için talepte bulunacaklarını belirtti.

Eskişehir'de ekmeğin gramajı düşürüldü yetmedi: Bir zam daha gelecek
01 Aralık 2021 Çarşamba 09:50

Un fiyatlarının yükselmesi nedeniyle fırıncıların şikayeti ekmeğe ince ayar getirdi. Eskişehir’de ekmeğin gramajı düşürülerek, fiyatı sabit tutuldu. Eskişehir Ticaret Odası Meclis Toplantısı’nda 230 gram olan ekmeğin gramajı 200 grama düşürülerek, fiyatının 2 TL olarak kalması oybirliğiyle kabul edildi.  2 TL olan simit fiyatı ise 2,5 TL’ye yükseldi.

ETO Un ve Unlu Mamuller Meslek Komitesi Üyesi Yasin Bakılan, toplantıda yaptığı konuşmada, un tedarikinde yaşanan sıkıntı ve fiyattaki ciddi artışların ekmek zammını kaçınılmaz hale getirdiğini söyledi. Ekmek fiyatının sabit kalması, gramajın düşürülmesinin sektör için yeterli olmadığına işaret eden Bakılan, “Türkiye’deki ekonomik şartlar bizi böyle bir karar almaya mecbur bıraktı. Bu bizim 2,5 ay önce istediğimiz fiyat tarifesiydi. Biz bu zammı istediğimizde unun çuval fiyatı 130 ila 140 TL civarındaydı. Şuan ise 300 ila 350 arasında. Sadece una değil akaryakıta da çok ciddi zamlar geldi. Enerji maliyetlerimiz de çok ciddi arttı. Ekmekteki unun maliyeti yaklaşık yüzde 50 arttı. Un fiyatının üçe katlanması bizim toplam maliyetimizi yüzde 120 ila 125 orana çıkardı. Bu fırıncıları çok ciddi anlamda zorluyor. Un fiyatlarına gelen artışla ilgili bakanlıktan bir karar bekliyoruz. Şuan fırıncılar olarak ürettiğimiz ekmeği satıp, parayı tahsis ettikten sonra o ekmeği üretecek kadar un alamıyoruz. Maalesef kısa bir süre sonra zam için tekrar Ticaret Odası’nın kapısını çalacağız. Fırıncılar şuan un tedarikinde de ciddi sıkıntılar yaşıyor. Vade zaten kalmadı. 120 gün, 150 gün vade ile aldığımız unu şuan da nakit almakta bile zorlanıyoruz. Susam ise tamamen ithal girdilere bağlı olduğu için çuvalı 400 liradan 850 liraya yükseldi. Ankara’da simit 3 lira, İstanbul’da ise 3,5 lira oldu. Fiyat artışı olarak birçok ilin gerisindeyiz” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.