ESGİAD; “Türkiye enerji yatırımlarına öncelik vermeli”

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) Başkan Vekili ve Enton Beton Genel Müdürü Kerem Toparlar, elektrik kullanımında ihtiyacı karşılamanın en sürdürülebilir ve en çevreci yolunun yerinde üretim olduğuna dikkat çekti.

ESGİAD; “Türkiye enerji yatırımlarına öncelik vermeli”
27 Ocak 2022 Perşembe 15:20

Eskişehir Genç İşadamları Derneği (ESGİAD) Başkan Vekili ve Enton Beton Genel Müdürü Kerem Toparlar, elektrik kullanımında ihtiyacı karşılamanın en sürdürülebilir ve en çevreci yolunun yerinde üretim olduğuna dikkat çekti.  Sıcaklık artışı ve kuraklık yüzünden ciddi bir kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya olduğumuza işaret eden Toparlar, “Dünya alarm veriyor. Şebekelere elektrik yetiştirmek için katı yakıtlardan elektrik üretiyor, toprağımızı ve insanımızın sağlığını zedeliyoruz. Sularımız kirleniyor. Yaşanan iklim değişikliği incelendiğinde görüyoruz ki bu durumun belli bir noktadan sonra geri dönüşü mümkün değil. Henüz o noktada değiliz ama bir şey yapılmamaya devam ederse o noktaya çok yakınız” ifadelerini kullandı. 

Ev, otel, hastane ve yüksek tüketimi olan fabrikaların çatılarına kuracağı güneş enerji santrali ile kendi enerjisini üretmesinin hayati önem taşıdığına vurgu yapan Toparlar, içinde bulunduğumuz şu günlerde enerji tasarrufunun daha da önem kazandığını, temiz enerji üretimine gerek küresel ısınma gerek ise yaşadığımız enerji krizi ve olağan dışı enerji maliyetlerinden ötürü daha fazla ihtiyacımız olduğunu söyledi. 

“Çatıda üretim ile zamlardan etkilenmiyorsunuz”

Mevcut elektrik üretim yönetmeliğine göre tüketicinin çatıda ürettiği elektriği, aktif enerji üzerinden şebekeye satabildiğini belirten Toparlar, “Böyle bir üretim kurduğunuzda elektriği hangi tarife üzerinden alıyorsanız o tarifeden satıyorsunuz. Yani gelen zamlarla elektrik maliyetiniz artış yaşarsa sattığınız bedelde zamlanıyor. Bu durum sizin enerji zamlarınızdan en az 10 yıl boyunca etkilenmemenize olanak sağlıyor. Üretici için hem ekonomik hem de çevreci bu fırsatı kaçırmamamız lazım” diye konuştu. 

Enton Beton olarak enerji verimliği sağlayan diğer projelere de önem verdiklerini ve bu alanda yatırımlar yaptıklarını kaydeden Toparlar, fabrikada gerçekleştirdikleri çalışmalar hakkında şu bilgileri paylaştı: “ Biz ENTON A.Ş. olarak doğalgaz ile çalışan buhar kazanımızın besleme tankını güneş enerjisi ile çalışan endüstriyel ısı kolektörleriyle ısıtıyoruz. Güneşten hem elektrik hem de ısı olarak istifade ediyoruz. Ayrıca kazanımızın atık baca ısısını besleme takına verip o enerjiden de faydalanıyoruz. Sevkiyat tırlarımızda sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) kullanıyoruz. CNG karbon emisyonunu 1/3 oranında azaltıyor ancak ülkemizde çok az kullanılıyor. Şayet teşvik edilir Tır, otobüs ve iş makinelerinde CNG kullanılırsa emisyonda ciddi bir azalma sağlanır.”

           

“Finansman destekleri ile bu ihtiyaca cevap verilmeli”

Üretim yapan herkesin birincil önceliğinin dünyamıza sahip çıkmak ve gittikçe yükselen enerji fiyatlarından etkinlenmemek adına bu adımları atmak olduğunu aktaran Toparlar, “Doğru yönlendirme için doğru danışmanlık büyük önem arz ediyor. Verimli bir teşvik mekanizması kurulması, kurulum maliyetleri süspanse edilmeli ve cazip finansman destekleri ile bu ihtiyaca cevap verilmesini arzu ediyoruz” dedi.

“Türkiye, enerji yatırımlarına öncelik vermeli”

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlı bir ülke olduğunu, ekonomik bağımsızlık için bunu minimize etmememiz gerektiğini belirten Toparlar, bugünlerde yaşanan gaz ve elektrik kesintilerinde üretimi durdurmanın maliyetinin çok yüksek olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin gaz tedarikine karşı farklı farklı planları olması gerektiğinin altını çizen Toparlar, “Öncelikle enerji verimliğini teşvik eden projeler uygulanmalı. Enerji mümkün olduğu kadar yerinde üretilmeli ve verimli kullanılmalı. Büyük yenilenebilir enerji yatırımları yani rüzgar, güneş ve jeotermal ile çalışan elektrik santralleri ve nükleer enerji santralleri kurulmalı. Yenilenebilir alanda hem saha kurulumu hem de çatılarda ülkemiz dünyanın epey gerisinde kalıyor. Nükleer güç santralleri temiz enerji için elzem gözüküyor.  Bazı riskler taşıyor olsa da bunların yönetilebilir riskler olduğunu Fransa gibi örneklerden gözlüyoruz. Türkiye aldığı gazın yüzde 30’unu elektrik üretiminde kullanıyor. Akkuyu bugün çalışıyor olsaydı belki gazimiz yine kesilecekti ama en azından elektrik kesintileri yasamayacaktık. Nükleersiz enerji arz güvenliğinin kesin olarak sağlanması mümkün değil. Bunun Türkiye çapında bir örneği olmadığını belirtiyor ve enerjimizin kesilmediği yarınlara çok çabuk ulaşmayı umut ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.