Emek Partili İbrahim Akgün:Zam yağmuru işçi ve emekçiler üzerine yağıyor

Emek Partisi İl Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Akgün son günlerde yapılan zamlarla ilgili açıklama yaptı.

Emek Partili İbrahim Akgün:Zam yağmuru işçi ve emekçiler üzerine yağıyor
30 Haziran 2019 Pazar 13:00

Ekonomik krizin faturasının işçi ve emekçiye kesildiğini belirten Akgün,  “Motorinin litre fiyatına 23 kuruş zam yapıldı. Motorin fiyatlarındaki 23 kuruşluk artışın 22 kuruşu pompaya yansıtılırken, kalan 1 kuruşluk artış vergiden karşılanacak.

Ankara'da ortalama 6,30 liradan satılan motorinin litre fiyatı 6,52 lira olacak. Motorinin litresi İstanbul'da 6,25 liradan 6,47 liraya, İzmir'de 6,31 liradan 6,53 liraya yükselecek.Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük değişiklikler gösteriyor.

ÇAYKUR kuru çaya yüzde 15 zam yaptı….

ÇAYKUR, artan yaş çay ürün, işçi ve işletme maliyetlerini göz önünde bulundurarak kuru çaya zam yapma kararı aldı. ÇAYKUR Yönetim Kurulu kararı ile kuru çaya yüzde 15 zam yapıldı. Kuru çay zammı şu anda uygulamaya geçmiştir.

Zamlar Birbiri Ardına Gelecek…

Zam furyasının başladığı ve Zam oranlarına bakıldığı zaman yeni ekonomi programında öngörülen yıllık enflasyon oranına eşit olduğu görülmektedir.Bir yıl içinde bir zam daha yapılırsa bu özellikle dar gelirli yurttaşların temel tüketim maddelerinin (çay, şeker gibi ürünlerin), ziraatçıların temel girdisi olan motorinin çok daha pahalılaşması anlamına gelmektedir.

En Çok Dar Gelirliyi Etkiliyor…

Temel gıda maddelerinin yoksul kesimlerin tüketim harcamaları içerisinde çok daha büyük yer kaplamamaktadır. En alt gelir grubundaki yüzde 20’nin harcamaları içerisinde gıda yüzde 30’u geçiyor. O bakımdan son zamlar özellikle dar gelirli işçi ve emekçilerin hayat şartlarını çok daha fazla etkilemektedir.

İçme Suyumuz da zamlandı..

Merkezi iktidarlar tarafından yapılan bu zamlar halkın cebini boşaltırken ilimizde de hemen her evde zorunlu olarak tüketilen Kalabak suyu %40 ları aşan bir oranla zamlanarak 3,50 TL den 5,00 TL ye çıkartılmıştır.

Gaza’da Zam Göründü

Doğalgaz fiyatlarını da BOTAŞ belirliyor. BOTAŞ’ın da 30 Haziran’a kadar 1 Temmuz’dan geçerli yeni tarifeleri belirlemesi gerekiyor. Şirketin doğalgaza, elektriğe yakında bir oranda ‘çift haneli’ zam yapma olasılığı güçlendi.

Elektrik Şirketlerinin Borcu Halkın Sırtına Yüklendi

Basından aldığımız bilgilere göre, dağıtım şirketlerinin borcunun 52 milyar dolar borcunu kapatma amacıyla Elektriğe yapılan yüzde 14.98’lik zammı yapılmış ve  dağıtım şirketlerinin bu borcu halkın sırtına yüklenmiştir.

Giderler artarken gelirler sabit tutuluyor.

Çay enflasyon sepetinin yüzde 0.48'ini şeker ise yüzde 0.32'sini oluşturuyor.Yaz aylarında sebze ve meyve fiyatlarının düşmesi ve dolar kurunun yatay seyretmesinin enflasyonu düşürmesi beklenirken son zamlar enflasyonu tetikleyecek gelirlerinde hiçbir artış olmayan işçi ve emekçiler daha fazla yoksullaşacaktır.

Ekonomik Krizin faturasının işçi ve emekçilere ödetme planın devreye sokulduğu bu günlerde 23 Haziran seçim sonuçlarının tüm içi ve emekçilere verdiği umutla daha fazla mücadele etmekten başka çıkar yol kalmamıştır.

Öyle ise Zamlara, İşsizliğe ve Yoksulluğa karşı tüm işçi ve emekçileri birleşik mücadeleye çağırıyoruz. İstersek başarırız” diye konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.