EKONOMİNİN GÖZÜ “EKİM” DE KULAĞI HÜKÜMETTE

Dünya Gazetesi, Türkiye sanayisine yön veren isimlere vergi ve ssk primlerinin ötelendiği Ekim ayında sıkıntı yaşamaması için alınması gereken tedbirleri sordu. ESO Başkanı Kesikbaş, ETO Başkanı Güler ve EOSB Başkanı Küpeli, Ekim ayından sonra alınması gereken tedbirleri sıralarken, her üç isim de ekonomi de normalleşme için zamana ve yeni bir ödeme planlamasına ihtiyaç duyulduğunu belirtti.

EKONOMİNİN GÖZÜ “EKİM” DE KULAĞI HÜKÜMETTE
09 Haziran 2020 Salı 10:51

Dünya Gazetesi’nin görüş aldığı üç isim şöyle konuştu:

MÜCBİR SEBEBE GİRMEYENLER DE EKİMDE YAPILANDIRILSIN

CELALETTİN KESİKBAŞ/ESKİŞEHİR SANAYİ ODASI BAŞKANI

Mücbir sebep kapsamına giren ve girmeyen tüm sektörler için Ekim 2020’de SGK ve vergi affı ile birlikte yeniden yapılandırma talebimiz bulunmaktadır. Eskişehir Sanayi Odası olarak, mücbir sebep kapsamındaki firmalarımızın 10’uncu aya ertelenenen SGK, vergi ve banka ödemeleri ekim ayında üye firmalarımızın nakit akışında sıkıntı yaratacaktır. Ekim ayı dönemi için bankalarınızın ertelenen ödemeler ile ilgili olarak, vergi ve SGK primleri ödemeleri için faizsiz olarak yeniden yapılandırmaya ihtiyaçları bulunmaktadır. Ayrıca mücbir sebep kapsamına girmeyen şirketlerinde SGK, vergi aff ı ve yeniden yapılandırmaya Ekim 2020 tarihlerinde ihtiyaçları bulunmaktadır.

NORMALLEŞTİK DEMEMİZ İÇİN ZAMANA İHTİYAÇ VAR

METİN GÜLER / ESKİŞEHİR TİCARET ODASI BAŞKANI

Salgın sonrasında yaraların tam anlamıyla sarılabilmesi için farklı önlemlerin hayata geçmesi gerek. Çünkü ülkemiz ekonomisinin normalleştiğini söyleyebilmek için zamana ihtiyaç var. “Yasaklar kalktı, normalleştik, bu sürecin üstesinden geldik, tüccarımız ve sanayicimiz eski bereketli günlerine döndü” diyebilmemiz için epey bir vakit lazım. Tüccar ve sanayicinin, esnafın salgın nedeniyle ertelenen ancak Ekim başta olmak üzere yıl boyunca yapmak zorunda oldukları ödemeleri var. Dolayısıyla tüccar ve sanayicilerimizin SGK başta olmak üzere diğer tüm yükümlülükleri için de bir planlama yapılmasının yerinde bir karar olacağını düşünüyorum.

İSTİHDAMINI KORUYANA EK İNDİRİM YAPILSIN

NADİR KÜPELİ / ESKİŞEHİR OSB BAŞKANI

Koranavirüs nedeniyle mart ayında devletimizin piyasaları rahatlatmak için aldığı bir dizi tedbirler arasında yer alan kredi ve vergi ödemelerinin ertelenmesi, sanayi sektörümüzde önemli bir rahatlama sağladı. Ancak ekim ayında ödenmeyen bu aylara ait kredi ve vergilerin mevcut aylarla birlikte ödenmeye başlayacak olması, işletmelerin nakit dengesini ve finansal yapılarını ciddi ölçüde etkileyecek. Bazı sektörlerimiz gerçekten zor bir dönemden geçiyorlar. İhracat verilerine baktığımızda mart ayından başlayarak özellikle nisan ve mayıs döneminde Eskişehir olarak yurtdışı pazarlarımızdaki düzelmenin hala olmaması nedeniyle ihracatta bir düşüş yaşıyoruz. Muhtemelen bu düşüş birkaç ay daha devam edecek gibi görünüyor. İç pazarı canlandırmaya yönelik yeni tedbirler açıklansa da bunların tüm piyasaya ve sektörlere yansıması zaman alacak bir süreç. Kredi ve vergi ertelemelerinde ekim ayında bitecek olan süre 2021’e kadar uzatılmalı, ertelemeden yararlanan firmalara bu borçlarını ödemeleri için zamana yayılmış yeni bir ödeme kolaylığı sağlanması için adım atılmalı. Yine bu dönemde ertelemeden yararlanmayan ve bu zor dönemde var gücüyle üretim yapan, istihdamını koruyan ve ihracat yapan firmalarımıza da ek indirimler sağlanırsa her iki kesim arasında bir denge sağlanmış olacaktır diye düşünüyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.