COVİD-19’UN ESKİŞEHİR SANAYİSİNE ETKİSİNİ KONUŞTULAR

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen “Sanayi Konseyi” toplantısında koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde sanayicilerin yaşadığı sorunlar ve virüsün ekonomiye etkisi konuşuldu.

COVİD-19’UN ESKİŞEHİR SANAYİSİNE ETKİSİNİ KONUŞTULAR
19 Mayıs 2020 Salı 15:48

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen Sanayi Konseyi toplantısı Başkan Sinan Musubeyli başkanlığında gerçekleşti. Video konferans aracılığıyla gerçekleşen toplantıda koronavirüs (Covid-19) salgını sürecinde sanayicilerin yaşadığı sorunlar ve virüsün ekonomiye olan etkisi ele alındı. Sanayicilerin talepleri dinlendi.

Toparlanma daha uzun sürecek

Toplantının açılışında konuşan Sanayi Konseyi Başkanı Sinan Musubeyli, üç aşamalı krizin ilk aşamasında olduklarını söyleyerek, “Üç aşamalı krizin ilk aşamasındayız. Ekonomilerin halk sağlığı riskleri karşısında ne kadar kırılgan olduğunu öğrendik.  Ekonomik etkilerin şiddetini azaltmak için tüm hükümetler sıkı tedbir almaya başladılar. Salgın dinamikleri de bu yayılımın durmasının bir yıl kadar süreceğini gösteriyor. Hükümetlerin açıkladığı mali desteklerin büyüklüğüne bakarsak küresel ekonomide toparlanmanın daha uzun süreceğine işaret ediyorlar. Bu seferki kriz ülkenin tek başına aşacağı bir kriz değil, uluslararası iş birliğine açık olmalıyız. Özel sektör olarak bizlerde üzerimize düşenleri yapmalıyız” dedi.

Sanayiciler olarak kriz sonrasına hazır olmalıyız

Başkan Musubeyli, sanayicilerin kriz sonrasına hazır olmaları gerektiğini aktararak, “Bu süreçte özellikle lojistik ve tedarik anlamında sıkıntılar çektik. Stok maliyetine katlanıp tedariktehazır olmalıyız. Kriz sonrası ayakta kalmış firmalara çok iş geleceğinden, taleplerin bu süreçte oluşturulan stoklar ve tedariklerle karşılanacağı aşikâr” diye konuştu.

Sanayicilerimizin ayakta kalma çabası içerisinde

Daha sonra söz alan Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeliçok kritik bir süreçten geçildiğini aktararak, “Firmalarımızın büyük bir kısmı mart ayı içerisinde üretimlerine devam ettiler ama özellikle nisan ayıyla beraber bazı firmalarda üretime ara vermek zorunda kalındı. Sanayicilerimizin büyük bir kısmı ayakta kalma çabası içerisinde. Açıklanan teşvik paketlerinin daha fazla sektörü kapsaması gerektiğini her platformda dile getirip, talep ettik” dedi.

İhracatta ciddi sıkıntılar yaşadık

İhracatta yaşanan düşüşe dikkat çeken Başkan Küpeli, “İhracatımızın yoğun olarak Avrupa Birliği ülkelerine yapılıyor olması ve Avrupa Birliği ülkelerinde salgının ciddi boyutlara ulaşması sonrası ihracatta ciddi sıkıntılar yaşadık. Gümrük kapılarında alınan Covid-19 önlemleri ihracatımızın neredeyse tamamının kara taşımacılığıyla yapılıyor olması da ihracatımızı olumsuz etkiledi. Nisan ayı itibariyle ihracatta yüzde 45 civarında bir düşüş yaşandı. 2008 krizinden daha kötü bir tablo ile karşı karşıya kaldık” diye konuştu.

OSB yönetimi olarak sanayicilerimizin yanındayız

Başkan Küpeli daha sonra, Covid-19 ile mücadele kapsamında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi olarak yürütülençalışmalar ve alınan önlemler hakkında katılımcılara bilgi verdi. Küpeli, “Bu süreçte önemli oranda yardım ve çalışma yapan kuruluşlardan birkaç tanesiyiz. Yönetim kurulu arkadaşlarımızla Covid-19 ile mücadele adına önemli kararlar alarak, uyguladık. Bölgede içindeki çalışmaları aksatmadan devam ettik.Sanayideki çarkların durmaması için firmalarımızla düzenli iletişim halinde olarak ihtiyaçlarını tespit ettik.  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na talepleri ilettik. Bu dönemde sanayicimiz ile bakanlık arasında köprü vazifesi gördük. Eskişehir OSB yönetimi olarak bizimde katkı sağladığımız organize sanayi bölgesine kayıtlı sanayicilerimize nefes olacak 50 milyon liralık düşük faizli kredi çalışmasında son aşamaya geldik. Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak her zaman sanayicilerimizin yanındayız” ifadelerinde bulundu.

Konuşmaların ardından konsey toplantısına katılan katılımcılarsöz alarak pandemi sürecinde yaşadıklarısorunlarıve talepleriniaktardılar.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.