BORCU OLANLARA TARİHİ FIRSAT

Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü İbrahim Kısa, vatandaşların SGK’ya olan borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik yürürlükteki kanun ile ilgili açıklamalarda bulundu.

BORCU OLANLARA TARİHİ FIRSAT
19 Ekim 2016 Çarşamba 14:38

6736 Sayılı Kanunun borçlulara yeni bir fırsat verdiğini belirten Kısa, “Yapılandırma, 2016 yılında Haziran ve önceki aylara ilişkin olup, 30 Haziran 2016 ve öncesinde tahakkuk ettiği halde ödenmemiş olan, sigorta primi, işsizlik sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları ile kurumumuzca başka kurumlar adına tahsil edilen, damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı, 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinde hesaplanan sigorta primi borç asılları ile bu borçlara bağlı gecikme cezası ve gecikme zammı tutarlarını kapsamaktadır” dedi.
Ödeme ve taksit seçenekleri
Yapılandırılmış borçların ödenmesine yönelik seçenekler konusunda açıklamalarda bulunan Kısa, “İlk taksit ödeme süresinde tamamen ödenmesi halinde borç aslının tamamı ile hesaplanan Yİ-ÜFE’nin yüzde 50’sinin ödenmesi halinde diğer feri alacaklar terkin edilecektir. Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanarak tutar için, peşi veya ikişer aylık dönemler halinde 18 taksite kadar (36 ay) ödeme imkânı getirilmiştir. 30 Haziran 2016 tarihine kadar (bu tarih dâhil) işlenen fiillere ilişkin olup, 19 Ağustos 2016 tarihinden önce kesinleştiği halde ödememiş veya ödenmiş olan idari para cezası asıllarının yüzde 50 si ile Yi-ÜFE aylık değişim oranları esas hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde idari para cezası kalan yüzde 50 si ie idari para cezasına uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi feri alacaklarının tamamının tahsilinden vazgeçilecektir. Ayrıca borçlarını yapılandıran işverenlere, borcu yoktur yazısı alabilecek, bu borçlarından dolayı icra takibi ve haciz işlemlerine uğramayacak ve teşviklerden yararlanabileceklerdir” ifadelerini kullandı.
Genel sağlık sigortası prim cezaları siliniyor
Borçların yapılandırılması ile birlik genel sağlık sigortası prim borçlarının silineceğine dikkat çeken SGK Eskişehir İl Müdürü İbrahim Kısa, genel sağlık sigortalılardan gelir testi yaptırmamış olanlara 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren dört ay içinde gelir testine müracaat etme ve yeni belirlenecek gelir testi sonucuna göre genel sağlık sigortası primi ödeme ikanı sağlandığını belirtti.
Yapılandırma müracaatları nerelere yapılabilir
Yapılandırma kanunundan yararlanmak için başvurular, e-Sigorta şifresi ile online, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne/Sosyal Güvenlik Merkezine şahsen veya posta yolu ile yapılabilecektir. Yapılandırılan borçlar, taksit tutarları ve ödeme vadeleri prim ödeme yükümlülerine internet üzerinden görüntülenebilecektir. Ayrıca 4/ B (Bağ-Kur) kapsamındaki sigortalıların emeklilik şartlarının tamamlamış olup borç nedeniyle emekli olamayanların uygun şartlarda kredi alarak borçlarını ödeme ve emekli olmalarını sağlamak amacıyla Ziraat Bankasıyla protokol imzalanmıştır. Yapılandırma başvuruları 31 Ekim 2016 tarihine kadar sürecek.
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.