Balık azlığının nedeni yanlış avlanma

Yanlış avlanma yüzünden kalkan ve lagos balıklarının nesillerinin tükendiğini söyleyen balıkçı Oruç Akkol, denetimin temelden başlaması gerektiği söyledi.

Balık azlığının nedeni yanlış avlanma
29 Kasım 2017 Çarşamba 11:21


Yaz aylarında yasaklar sebebiyle taze balığa hasret kalan vatandaş, kış gelmesine rağmen bol balığa kavuşamadı. Balıkçı Oruç Akkol bu balık sıkıntısının yanlış avlanma ve hava sıcaklıklarından dolayı olduğunu söyledi.


Akkol, “Geçen seneye oranla balık az olduğu için satışlar biraz düşük. Az olmasının sebebi sıcaktan dolayı mevsim bir ay uzadı. Sıcak olunca da balık soğuğa kaçtı bu yüzden balık az. Balık az olduğu için fiyatlarda yükseldi. Çinekop yavaş yavaş çıkmaya başladı. Palamut olmadı bu sene çok az oldu. Palamutu yavruyken avladılar. Çinekopu da yavruyken avlıyorlar. Şimdi palamut zamanıydı palamut akını bitti. Şimdi çinekop zamanı ama çinekopta az çıkıyor. Bu sene tekir ve istavrit var. Hamsi bu sene bollaşacak. Ama soğuklardan dolayı deniz estiği zaman o da kaçıyor. Havyar zamanında avlıyorlar. Ağlar biraz küçük ve dar olduğu için ufak balıklar kaçamıyor. Bu sefer de yavaş yavaş nesilleri kurumaya başlıyor. Avlananlar biraz bilinçli avlanmış olsa her sene aynı sıkıntıyı yaşamamış oluruz. Nesli tükenen balıklar da olmaya başladı. Mesela lüfer çıkmıyor. 50 lira tanesi. Eskiden 15-20 lira civarındaydı. Kalkanın ve lagosun nesli tükeniyor bunlar avlanılmaması gereken balıklar. Küçükken avlanıldığı içinde nesilleri tükenmiş oluyor. Bu da balıkçılara sıkıntı oluşturuyor. Avlanan için fark etmiyor. Adam avlanıyor, parasına bakıyor. Mühim olan temelden avlanmaması gereken şeyleri avlamamak. Denetimin temelden başlaması gerek. Bizim elimizde olan bir şey yok. Biz ne çıkarsa alıp satmak zorundayız. Çünkü tezgahın boş kalmaması lazım. Bunu avlayan insanların bilinçli avlanıp, küçük balık avlamaması gerek. 1-1,5 sene küçük balıkları avlamamış olsalar, balıklar çoğalır ve daha bol olur. Yasak olduğu için Lagos falan avlanmıyor. Üremeye bırakıldı” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.