Akşit: ihracatta da yüzde 23 oranında bir artış yakaladık

Dünya Gazetesi’nden Tülay Taşkın’a konuşan TEİ Genel Müdürü Prof Dr. Mahmut Akşit F35 ile ilgili uluslararası arenadaki politik gelişmelerden dolayı negatif bir etki bize de kısmen yansıdığını belirtirken, 2019 yılında ihracatı %23 oranında arttırdıklarını söyledi.

Akşit: ihracatta da yüzde 23 oranında bir artış yakaladık
06 Şubat 2020 Perşembe 12:19

2019 yılının havacılık sektöründe ekonomik açıdan negatif gelişmeler yaşanan bir yıl olduğunu belirten Akşit, hem F35 programının durdurulmasının hem de Boeing 737 krizinin sektörü olumsuz etkilediğini anlattı. Bilindiği gibi ABD, Türkiye’nin Rus yapımı S-400 füzelerini alması nedeniyle Ankara’nın F-35 programına katılımını durdurmuştu. Akşit, “F35 ile ilgili uluslararası arenadaki politik gelişmelerden dolayı negatif bir etki bize de kısmen yansıdı. Biz TEI olarak F35 uçağının motorlarının 1.Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü ile Türkiye’de alt yüklenicisi olarak bakım, onarım, montaj ve test işlerini üstlenen yüklenici şirketiz. Anlaşma gereği bakım ve onarımlarını gerçekleştirmek üzere Eskişehir’deki 1.Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde bir tesis kurduk. Makine teçhizatlar gelmeye başlamıştı ki süreç sebebiyle durduruldu. Bu yatırım dolayısıyla negatifte kalmadık ama yatırım tamamlanmak üzereyken, ekipmanlar gelme aşamasındayken durdurulmasından kaynaklanan bir ciro kaybımız var. Devletimizin yönlendirmelerine göre çalışmalarımıza devam edeceğiz” diye konuştu.

500 milyon $’ın üstünde satış hedefi

“2019’da bizi daha çok etkileyen Boeing 737 krizi oldu” diyen Mahmut Akşit, “Boeing krizi olmasaydı aldığımız yeni siparişlerle 2020 yılında rekor bir büyüme rakamıyla yüzde 25 oranında bir büyüme gerçekleştirecektik. Ancak Boeing 737 tipi uçakların uçuşunun durdurulması bunlara yaptığımız parça satışını da doğal olarak negatif etkiledi. Boeing 737 uçakları için kritik motor parçalarını biz burada üretiyoruz. Aynı motor Airbus 320’de de kullanılıyor, o taraftaki satışlarımızda bir sıkıntı yok ama Boeing 737 tarafı hemen hemen durmuş durumda. Sektör, 2019’da hızlı bir şekilde FAA’den izin alınır ve uçuşlar sürer beklentisiyle adetlerini düşürerek, düşürülmüş hacimde de olsa üretimi sürdürdü. Fakat 2020 yılında, bu daha etkili olacak. Çünkü 2019 Aralık ayında Boeing, 737 üretimini tamamen durdurduğunu açıkladı, o tarafta üretim tamamen durunca biz de onlara yaptığımız motor parça üretimini durdurmak zorunda kaldık. Bu bize 2020 yılında önemli bir etki yapacak. Ancak diğer motor programlarında satışlarımız ve milli projelerde çalışmalarımız tüm hızıyla sürdüğü için 2020 yılında bütün olumsuzluklara rağmen satışlarımızı daha da artırarak 500 milyon doların üstünde satış yapmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

2019 yılında ihracatını yüzde 23 artırdı

TEI’nin havacılık motorlarında Türkiye’nin lider bir şirketi olduğunun altını çizen Mahmut Akşit, 2019 yılında cirolarını yüzde 13.5 oranında büyüterek, 442,5 milyon dolar satış rakamına ulaştıklarını açıkladı. TEI olarak 2019 yılında parça imalatında yüzde 16.6 büyüdüklerini söyleyen Akşit, ihracatlarının ise yüzde 23 oranında artığını belirtti. Akşit, “2019 yılını da ciddi bir büyüme ile kapattık, 442.5 milyon dolarlık bir ciro yaptık. Bunun 352 milyon doları ihracatlardan oluşuyor. 2018 yılında ihracatımız 286 milyon dolardı. Böylece ihracatta da yüzde 23 oranında bir artış yakalamış olduk” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.