AK PARTİLİ GÜNAY GİRİŞİMCİ KADINLARLA BULUŞTU

Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay, TBMM heyeti ile birlikte Pakistan’a gerçekleştirdiği resmi ziyaretten döner dönmez, Kapsayıcı Büyüme Derneği, KOSGEB ve Boğaziçi Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen ‘’Fikrim Geleceğim’’ projesinin Eskişehir’de düzenlenen sertifika töreninde girişimci kadınlar ile buluştu.

AK PARTİLİ GÜNAY GİRİŞİMCİ KADINLARLA BULUŞTU
26 Aralık 2017 Salı 15:49

Türkiye genelinde kadın girişimciler yetiştirmek üzere yola çıkan Fikrim Geleceğim Projesi, üç yıl önce Kapsayıcı Büyüme Derneği, Boğaziçi Üniversitesi ve KOSGEB işbirliği ile başladı. Bugüne kadar İzmir, Gaziantep, Kastamonu, Adana, Çanakkale, Konya, Kars, Edirne ve Eskişehir'de eğitimler düzenlendi ve toplam 270 kadın girişimci adayı bu eğitimlerden yararlandı. Ekonomik büyümede aktif rol almak isteyen, girişimcilik yetenekleri doğrultusunda yeni işler yaratıp bu işleri geliştirme potansiyeli bulunan ve ortaya sürdürülebilir bir iş modeli koyabilen kadın girişimci adaylarını destekleyen proje kapsamında Eskişehirli 30 kadın girişimci adayı da, 46 saatlik ücretsiz girişimcilik eğitimini başarıyla tamamladı. Kendi girişimlerini kurmak üzere gün sayan adaylar, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ve Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) onaylı sertifikalarını Divan Express Otel’de düzenlenen bir etkinlikle aldılar.


İNSANLARI BULUŞTURAN HEDEFLERDİR

Etkinlikte konuşan Prof. Dr. Günay, ‘’Bu şehrin bir kadın Vekili olarak, öncesinde de kadın bir akademisyen olarak kariyerim süresince kadınlarımızın sosyal ve ekonomik yaşam içinde rol almalarını her zaman öncelikli konu olarak gördüm.
Boğaziçi Üniversitesi’nde görev yaparken girişimcilik ve yenilikçilik üzerine yıllarca eğitim verdim, alan projeleri uyguladım.
Şimdi de daha büyük bir sahada bu deneyimlerimi uygulama imkanı buldum.
Aynı hedefte, şimdi sizlerle yolumuz Eskişehir’de kesişti. Demek ki insanları birleştiren, buluşturan hedefler...
Hedefimiz ise toplumun her kesiminde nitelikli insan gücü yetiştirmek, istihdama kazandırmak, bireylerin ve toplumun refah düzeyini artırmak.’’ Dedi.

GELİŞMELER SEVİNDİRİCİ AMA YETERLİ DEĞİL

Kadın istihdamına yönelik rakamlardan da söz eden Günay, ‘’Son 10 yılda kadın istihdamındaki artış erkek istihdamındaki artışın 2.5 katından fazla olmuştur.
2023 hedefimiz ise %41 kadın istihdam oranına ulaşmaktır. Ancak kadınlar için bu oranları da yeterli bulmuyoruz. Burada hem kamunun hem de özel sektör ve STK’ların üzerine önemli görevler düşmektedir. Girişimcilik Türkiye ekonomisi için en önemli başlıklarımızdan birisidir ve bugün 4 milyon 800 bin girişimcinin %17’si yani 816 bin kişisi kadındır. Son 1 yılda kadın girişimci sayısı %18 artmıştır. Kadın girişimcilerin talepleri doğrultusunda tabandan gelen bir hareketle Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından KADIN-KOOP projesi kapsamında kurulan kadın kooperatiflerinin sayısı 2017 Aralık ayı itibariyle 163’e ulaşmış, yaklaşık 2600 kişiye eğitim verilmiştir. Kadınlarımızın girişimcilik eğitimleri ve onların bunları fırsata dönüştürmesi ülkemizin her köşesinde devam etmektedir. Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri kapsamında 2010 yılından bugüne 395 bin 622 kadın girişimci eğitilmiştir.  Ayrıca 2012-2017 döneminde KOSGEB Yeni Girişimci Desteği ile 19 bin 55 kadın girişimcinin kendi işini kurması sağlanmış ve bu kapsamda kadın girişimcilerimize 464 milyon 997 bin TL destek sağlanmıştır.’’ Şeklinde konuştu.


TADEM KAMU – ÖZEL SEKTÖR - STK İŞ BİRLİĞİNE GÜZEL BİR ÖRNEK

Kadın istihdamının artırılmasında kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğine ihtiyaç duyulduğunun altını çizen Prof. Dr. Günay, ‘’Kadınlarımızın istihdama hazırlanması ve imkan sağlanması konusunda kamu-özel sektör, STK ve üniversite işbirliği çok önemlidir. Ülkemizin büyümesinde atıl kadın işgücünün nasıl bir katalizör olacaklarını bildiğim için bu konuların üzerine eğilerek projeler üretmeye çalıştım. Odunpazarı’nda dezavantajlı kadınlarımız için TADEM adında bir proje başlattık ve bu sene II.Fazı ile devam ediyoruz.  Burada amacımız Eskişehir kent merkezinde yaşayan dezavantajlı konumdaki kadınlarımızın sosyal ve ekonomik konumlarını güçlendirecek ortamı sağlamak üzere merkezler açmak; bu yolla kadınlarımızın el becerileriyle iş bilgilerinin geliştirilmesini sağlamak ve istihdam edilmelerini ya da iş kurmalarını kolaylaştırmak... Bir yıl içinde 1.893 kadınımız 48 alanda eğitim aldı, kısacası 1.893 aileye ulaşmış, yaklaşık 7.572 kişinin hayatına dokunmuş olduk.  Kadın güçlenirse aile güçlenir, kadın güçlenirse toplum güçlenir, kadın güçlenirse ekonomi güçlenir.’’ Dedi..


KADIN İSTERSE HER ŞEYİ YAPAR

Prof. Dr. Günay konuşmasına son verirken, girişimci kadınlara ve hocalara, ‘’Siz kadınlarımıza güvencimiz tamdır. Kadın isterse her şeyi yapar.Değerli Kadın girişimciler, kıymetli hocalarım,
Emeği geçen tüm ekibe teşekkür ediyor, sizleri Eskişehir’de ağırlamaktan bük bir mutluluk duyuyor ve girişimci kadınlarımızı canı gönülden tebrik ediyorum. Bugün burada olmanın mutluluğu ve keyfini hep birlikte paylaşırken, Fikrim Geleceğim Projesinin logosundaki turna fikrini çok güzel ve anlamlı bulduğumu paylaşmak isterim. Umut ve özgürlüğü simgeleyen kanatlarında, bu ülkenin kadınları hayat bulsun, yolları açık olsun.’’ Şeklinde seslendi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.