Onlarca sorunla boğuşan eğitim sendikalarının 24 Haziran’dan beklentileri neler?

Eskişehir’deki eğitim sendikalarıyla 24 Haziran seçimlerine ilişkin beklentilerini konuştuk.

Onlarca sorunla boğuşan eğitim sendikalarının 24 Haziran’dan beklentileri neler?
13 Haziran 2018 Çarşamba 12:43

Haber: Ayşe Kaytan Uçak/ Siyasilerin 24 Haziran seçimlerine odaklandığı bu ortamda eğitim sendikalarına siyasilerden beklentilerini sorduk. Eğitim-Sen, Türk Eğitim- Sen ve Eğitim-İş Sendikasının ortak talebi: ‘performans sistemi’ ve ‘sözleşmeli öğretmenlik’ uygulanmasından vazgeçilmesi, yönetici atamalarında liyakatin dikkate alınması.

Türk Eğitim-Sen: Sendikal ayrımcılık son bulmalı, yönetici atamalarında liyakat dikkate alınmalı

Türk Eğitim-Sen sözleşmeli öğretmenlik uygulamasından derhal vazgeçilmesini, öğretmen performans değerlendirme sisteminin uygulanmamasını, öğretmen rotasyon uygulamasının ise yönetmelikten çıkarılması gerektiğini belirtti. Sendikal ayrımcılığın önüne geçilmesi, daha objektif bir uygulamanın sağlanması için sözlü sınavdan vazgeçilmesi gerektiğine işaret eden Türk Eğitim-Sen yönetici görevlendirmelerinde ehliyet, liyakat, devlete ve millete bağlılıktan başka kriterin aranmamasını istedi. Yöneticilerle ilgili alınan yargı kararlarının hemen uygulanması gerektiğine dikkat çeken Türk Eğitim-Sen, memur, hizmetli ve diğer personelin görev tanımlarının net olarak yapılmasını, ALO 147 hattının ise acilen kapatılmasını istedi.

Türk Eğitim-Sen, mesai saatleri dışında yüklenen angarya işlerden vazgeçilmesini, diplomaya dayalı alan değişikliğinin her yıl uygulanmasını, Milli Eğitim Bakanlığı teftiş sisteminin yeniden yapılandırılmasını, öğretmenlerin ve diğer eğitim çalışanlarının ek göstergesinin artırılmasını talep etti.

Türk Eğitim-Sen değerler eğitiminin herhangi bir dernek ve vakıf tarafından değil, milli eğitimin görevli öğretmenleri tarafından yaptırılması gerektiğini vurgulayarak öğrencilerin üst öğretime geçişinde uygulanan sınavların kaldırılmasını istedi.

Eğitim Sen: OHAL kalkmalı, dini vakıflarla işbirliğine son verilmeli

Eğitim-Sen Eskişehir Şubesi kamu kaynaklarının özel okullara teşvik adı altında aktarılmasına son verilerek tüm okullara bütçe ve ihtiyaca göre ödenek ayrılması gerektiğine dikkat çekti. Milli Eğitim Bakanlığının, Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere her türlü dini vakıf ve derneklerle yapılan işbirliklerini sona erdirmesi gerektiğine vurgu yapan Eğitim-Sen, proje okul uygulamasına da eleştirerek bu okullarda siyasal kadrolaşmaya son verilmesini istedi.

Eğitim-Sen, yaklaşık iki yıldır uygulanan OHAL’in de bir an önce kaldırılmasını talep etti. Eğitim-Sen çocuk istismarına karşı etkin ve sonuç alıcı adımların atılmasını isteyerek sözleşmeli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi, zorunlu performans taslağının ise derhal geri çekilmesi gerektiğini belirtti. 3600 ek göstergenin en kısa sürede herkesi kapsayacak şekilde hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Eğitim-Sen, çalışma yaşamında uygulanan ayrımcılığa, mobbing ve şiddete son verilmesini istedi.

Eğitim-Sen yönetici, öğretmen ve personel atamalarında liyakat ilkesinin temel alınması gerektiğine dikkat çekti.

Eğitim-Sen’in talepleri arasında kapatılan köy okullarının yeniden açılması, eğitim kurumlarında çalışan ebeveynlerin en temel hakkı olan ‘kreş hakkı’ için gerekli adımların atılması ve bütçeden eğitime ayrılan payın yükseltilmesi yer aldı.

Eğitim-İş: eğitim politikaları iktidara göre değişmemeli, Milli Eğitim Bakanı eğitimci olmalı

Eğitim-İş Sendikası eğitim sistemi ile sürekli oynanmamasını gerektiğini belirterek uzun soluklu bir eğitim politikasının belirlenip, bu politikanın da siyasi iktidara göre değişmemesi gerektiğine vurgu yaptı. Eğitim-İş görülen her eksiklikte veya aksaklıkta öğretmenin suçlanmasından vazgeçilmesini, sorunun temeline inilmesini istedi. Okulların toplumun ve ülkenin ihtiyaçlarına göre açılması gerektiğine dikkat çeken Eğitim-İş, YÖK’ün kalkması, üniversitelerin özerk olması gerektiğini belirtti.

Milli Eğitim Bakanının eğitimci olması gerektiğine işaret eden Eğitim-İş, okul öncesi eğitimin zorunlu olması, eğitimde temelin laiklik ve bilimsel olmasını, mesleki ve teknik eğitimin önemsenmesini, ilkokulun 5 yıl olmasını, ortaöğretime geçişlerde sınav olmamasını talep etti.

Eğitim-İş de performans sistemi ve sözleşmeli öğretmenlik uygulamasından vazgeçilerek, her türlü atama ve yer değiştirmede liyakatın dikkate alınmasını istedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.