İşte yeni müfredat

Milli eğitim bakanlığının uzun süredir üzerinde çalıştığı eğitim müfredatında, ‘2. Dünya Savaşı’ konu başlığında Türkiye'nin izlediği dış politika ve savaş sırasında Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeler bölümünden 2’inci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ne ait başlık kaldırıldı.

İşte yeni müfredat
16 Ocak 2017 Pazartesi 12:40

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın açıkladığı müfredatta, öğrencilere yakın tarih ve darbe girişiminin anlatılmasına yer verilmiş, evrim konu başlığı çıkarılmış, Atatürk’ün hayatıyla ilgili konularda kısıtlamaya gidilmişti.  Yılmaz, yeni müfredata ilişkin tanıtım toplantısında evrim teorisi hakkında “Bilim ne söylüyorsa biz onu takip edeceğiz. İlim midir, varsayım mıdır, kuramsal mıdır…” demişti. Bir aylık askı süresinin ardından kitap yazımına 20 Şubat’ta başlanacak. Yeni müfredat 2017-2018 yılında 1’inci, 5’inci ve 9’uncu sınıflardan itibaren okutulacak.

Hürriyet'ten Gamze Kalyoncu'nun haberine göre,'2. Dünya Savaşı'  konu başlığında Türkiye’nin izlediği dış politika ve savaş sırasında Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik gelişmeler bölümünden, 2’nci cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ne ait başlık kaldırıldı. Dönemin cumhurbaşkanı İnönü, yürüttüğü politikalarla Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’na girmemesini sağlamıştı.

Müfredatla ilgili ortaya yeni çıkan başlıklar şöyle:
* Felsefe dersinde ünite sayıları azaltıldı. ‘Felsefeyle tanışma’, ‘bilgi felsefesi’, ‘varlık felsefesi’, ‘ahlak felsefesi’, ‘sanat felsefesi’, ‘din felsefesi’, ‘siyaset felsefesi’ ve ‘bilim felsefesi’ ünitelerinden oluşan ortaöğretim felsefe dersinin üniteleri yeni taslakta, ‘ilkçağ felsefesi’, ‘ortaçağ felsefesi’, ‘Rönesans ve 17. yüzyıl elsefesi’, ‘18. yüzyıl Aydınlanma felsefesi’ ve ‘çağdaş felsefe’ olarak kronolojik sırayla yer aldı.

‘Demokrat Parti dönemi’

* İlk kez 6’ncı sınıf sosyal bilgiler dersinde öğrencilere anlatılacak darbe girişimi, felsefe dersi kapsamında da işlenecek. Lise öğrencilerinden, ‘milli irade, hukuk devleti ve demokrasi bilinci çerçevesinde anti-demokratik darbe girişiminde gösterilen halk direnişini değerlendiren özgün bir metin yazma çalışması’ yapmaları istenecek.

* Çağdaş Türk ve dünya tarihi dersinin ‘Soğuk Savaş dönemi’ ünitesine, ‘Demokrat Parti döneminde Türkiye’de meydana gelen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel gelişmeler’ başlıklı yeni bölüm eklendi. Derste işlenecek konular arasına, 1946-1950 seçimleri ve seçim usullerindeki değişim üzerinde durulacağı vurgulandı. Aynı dersin bir başka ünitesinde ise mülteci sorununa değinildi.

Sancar, Sinanoğlu ve yerli üretimler

* Lise kimya kitabında, ‘kimyasal türler arası etkileşimler’ konu başlığı altında Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar’a da yer verildi. Sancar’ın DNA’nın onarımıyla ilgili çalışmaları ve kısa biyografisi okuma parçası olarak öğrencilere verilecek. Türkçe’nin gelişmesine dair çalışmalarıyla bilinen Prof. Dr. Oktay Sinanoğlu’nun da çalışmaları da ünitelere dahil edildi.

* TÜRKSAT, Anka, Hürkuş, Göktürk, Altay gibi yerli üretimlerin üzerinde durulması ve öğrencilere araştırma yaptırılması istendi.

* Türkiye’nin uluslararası spor müsabakalarındaki başarıları, Galatasaray’ın UEFA kupasını kazanması, milli futbol takımının başarıları, Sinan Şamil Sam’ın kıtalararası boks şampiyonluğu, Hamza Yerlikaya’nın dünya ve olimpiyat güreş şampiyonlukları, motosikletçi Kenan Sofuoğlu’nun Supersport dünya şampiyonluğu gibi konular da kitaplarda yerini alacak.
 
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.