Eğitim-öğretim yılı başlarken sorunlar yine gündemde

Eğitim Sen Şube Başkanı Faik Alkan, yeni eğitim öğretim yılı başlarken eğitimdeki sorunlara dikkat çekerek çözüm önerileri sundu.

Eğitim-öğretim yılı başlarken sorunlar yine gündemde
16 Eylül 2018 Pazar 15:06

Yeni eğitim öğretim yılının başarılı bir şekilde geçmesi temennisini dile getiren Alkan “Son günlerde yaşanan gelişmeler ve karma eğitimin tartışmaya açılması  MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir amacının olmadığı göstermektedir. Bu durumu Eskişehir’ de de görmek mümkündü” diyerek, bazı sorunları madde madde sıraladı.

İşte o sorunlar:

-Artık kamusal eğitim bitme noktasına gelmiştir. İlimiz de dahil her 5 öğrenciden 1 özel okula gitmektedir.

-Parasız eğitim hakkı diye bir şeyden söz etmek mümkün değildir. Okullardan istenen kayıt paraları şehrimizde dudak uçuklatan noktaya gelmiştir.

-Okul öncesi eğitim büyük oranda özel sektöre devredilmiştir.

-Liseye girişte uygulanan sistemsizlik bir çok lisemizde 40 kişilik sınıfları doğurmuştur.

-Eğitim bütçesinden uygulanan % 18 lik kesinti yüzünden okullara yeterince ödenek gelmesini mümkün olmayacaktır.

 -24 Haziran seçimleri sırasında vaad edilen 3600 ek gösterge neden siyasal iktidarın 100 günlük programında yok?

Sorunların ardından çözüm önerilerini sunan Alkan, “En temel sorunların çözümü için MEB ‘ e öneriyoruz" dedi ve ekledi:

-Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitim yatırımlarına, ders kitaplarının hazırlanmasından eğitim yöneticilerinin belirlenmesine, sınıf mevcutlarından eğitimin laik, bilimsel ilkeler doğrultusunda verilmesine kadar her alanda eğitimin demokratik ve kamusal yönünün geliştirilmesine özen gösterilmelidir.

-Derslik, okul, öğretmen açıklarından eğitimin genel bütçe içindeki payına kadar, eğitimin hemen her alanında köklü bir değişime gereksinim vardır.

-Kamusal, parasız, demokratik, nitelikli ve  bilimsel  eğitimin önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılmalı, eğitimde ticarileştirme ve eğitimi dinselleştirme adımlarına derhal son verilmelidir.

Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okul öncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, dini inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrenci ve velilerle birlikte kamusal, bilimsel, demokratik ve laik   eğitim hakkı için mücadelemizi arttırarak sürdüreceğimiz bilinmelidir” 

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.