ALKAN, “EĞİTİM ŞEHRİN VE ÜLKENİN TEMEL SORUNUDUR”

Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan eğitim öğretim döneminin ilk yarısının sorunlarla tamamlandığını belirtirken, “2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısında yaşananlar, MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığını göstermektedir” dedi.

ALKAN, “EĞİTİM ŞEHRİN VE ÜLKENİN TEMEL SORUNUDUR”
19 Ocak 2018 Cuma 13:46

Sorunlar bitmiyor

Eğitim öğretim ilk yılına sorunların damga vurduğunu belirten Alkan, “Eylül ayından Ocak ayına kadar geçen zaman zarfında Eskişehir gündemini en çok eğitimde yaşanan tartışmalar belirlemiştir. O yüzden diyoruz ki şehrimizin de ülkemizin de en temel sorunu eğitimdir.

Bu dönemde laik-bilimsel eğitime meydan okuyan yeni müfredat değişikliklerinin uygulanmaya başlanması ve yıllar içinde yapboz tahtasına çevrilerek sürekli değiştirilen sınav sistemleri nedeniyle öğrenci ve velilerin kafası hiç olmadığı kadar karıştırılmıştır. Geçtiğimiz 15 yıl içinde sınav sistemini altı kez değiştiren MEB, eğitimde somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek yerine, eğitimde yaşanan kaosu derinleştirecek adımlar atmayı tercih etmiş ve aldığı her karar toplumun geniş kesimlerince tepkiyle karşılanmıştır. Ne yazık ki okul hayatına başlayan öğrenciler başladıkları sistemle mezun olamamışlardır” dedi.

Stress arttı

Eğitim sistemindeki değişikliğin öğrenci üzerindeki baskıyı arttırdığını belirten Alkan, “Özellikle Ortaokuldan Liseye geçişte uygulanacak olan sistemin Eskişehir’ de etkileri çok yıkıcı olacak gibi görünmektedir. Bu sistemin getirilme gerekçesi olan daha az stres ve eve yakın okul en iyi okuldur mantığının Eskişehir’ de iflas ettiğini şimdiden görmekteyiz. Eskişehir’ de köklü okulların durumu belirsizliğini korurken % 10 girme yarışı öğrencileri adeta limon gibi ezmektedir. Diğer yandan okulların demografik dağılımı adrese dayalı sistemin değil servislere dayalı sistemin ancak uygulama şansının olduğunu göstermektedir. Gökmeydan, Emek, 71 Evler bölgelerinde öğrencilerin gidebilecekleri kaç tane okul vardır?

Türkiye’ nin eğitimde en önde gelen illerinden olan Eskişehir’ de öğrenci ve öğretmenler uygulanan plansız ve programsız işlerin bedelini yarı göçebe bir şekilde ödemişlerdir. Hakkında yıkım kararı verilen okullarla ilgili somut hiçbir adım bugüne kadar atılmamıştır. Başta Yunus Emre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi olmak üzere Kılıçoğlu A.L, 23 Nisan, 24 Kasım, İbrahim Karaoğlan ilkokulları, Çifteler Atatürk Ortaokulunun inşaat programları konusunda Eskişehir kamuoyunun beklentileri karşılanamamıştır” dedi.

Çok sorun var

Eskişehir özelinde çok fazla sorun olduğunu belirten Alkan, “Bu yarıyılda Eskişehir’ de eğitimde yaşanan dikkat çeken diğer sorunları şu şekilde sıralamak mümkündür:  Ödeneksiz okullar, velilerin sırtına yıkılan eğitim, pis ve temizlenmeyen okullar, ikili öğretim, niteliksiz eğitim hizmeti, hızla artan özel okullar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, altyapısı bozuk okullar, çocukların dini cemaat ve vakıfların kreşlerine ve yurtlarına yönlendirilmesi.2017-2018 eğitim öğretim yılının ilk yarısında yaşananlar, MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmek gibi bir derdinin olmadığını göstermektedir. Okulların eğitim kurumu olmaktan adım adım uzaklaştığı, öğrencilerin yarış atı gibi sınavdan sınava koştuğu, öğretmenlerin düşük ücretle, esnek, güvencesiz ve angarya çalışmaya zorlandığı, siyasal kadrolaşmanın zirve yaptığı, farklı kimliklerin dışlandığı, eğitimin zaten sorunlu olan niteliğinin daha da kötüleştiği bir eğitim sisteminin sağlıklı nesiller yetiştirmesi mümkün değildir.Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okulöncesinden üniversiteye kadar bilimsel eğitim sisteminden uzaklaşıldığı günümüzde EĞİTİM SEN ‘ in anlamlı mücadelesi daha da önem kazanmaktadır. Bu nedenle kamusal, bilimsel, demokratik, laik eğitim hakkı için mücadelemizi eğitim ve bilim emekçileriyle, öğrencilerle, velilerle, tüm emek ve demokrasi güçleri ile birlikte omuz omuza sürdüreceğimizi tekrar hatırlatmaktayız” diye konuştu.  

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.