Şeker pancarı alımı başladı, fiyatlar hala açıklanmadı

Türkiye’nin en fazla şeker pancarı üretimi yapılan illerinden Eskişehir’de şeker fabrikasında alımlara başlanmasına rağmen pancar alımında taban fiyatları hâlâ açıklanmadı. Eskişehir’in ilçelerinde şeker pancarı tarlalarında pancar üreticileriyle bir araya gelen CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, şeker pancarı alım taban fiyatlarının bir an önce açıklanması çağrısında bulundu.

Şeker pancarı alımı başladı, fiyatlar hala açıklanmadı
27 Eylül 2020 Pazar 13:35

Çiftçiler mazot, gübre, elektrik gibi girdi maliyetlerindeki artışa dikkat çekerek açıklanacak rakamınton başına en az 400 lira olmasını istedi. Çakırözer, “Bu yıl Eskişehir çiftçisi için zor bir yıl oldu. Çalışkan çiftçimiz art arda yaşadığı afetlere rağmen üretti. Fabrikalarda alım başladı ama her yıl Eylül ayı başında açıklanan pancar alım fiyatları hala açıklanmadı.  Şimdi çiftçimize alın terinin karşılığını verme zamanı. Çiftçinin mazot, elektrik gibi girdi maliyetleri çok yüksek. Çiftçimizin bunu karşılaması için pancar taban fiyatları ton başına 400 TL olarak açıklanmalı” dedi.

PANCAR ÜRETİCİSİYLE BULUŞTU

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Eskişehir’in Mahmudiye ilçesi İsmetpaşa Mahallesi’nde şeker pancarı sökümü yapan çiftçileri ziyaret etti. Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ve Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Semih Onar ile gerçekleştirdiği ziyarette Çakırözer, pancar çiftçisinin talep ve sorunlarını tarla başında dinledi. Çiftçiler şeker fabrikalarındaki alım kampanyasının başlatılmasına rağmen hala fiyat açıklanmamasından dert yandı. Her yıl Eylül başında değerlendirmelerin yapıldığı pancar fiyatlarına ilişkin bu yıl bir açıklama yapılmamasının çiftçiyi mağdur etti.

TABAN FİYAT EN AZ 400 LİRA AÇIKLANMALI

Tarlada pancar hasadında çiftçileri dinleyen Çakırözer, pancar taban fiyatlarının bir an önce açıklanması çağrısında bulundu. Çakırözer, “Pancarlar artık hasat ediliyor. Her türlü doğal afete rağmen bereketli bir hasat sezonu yaşanıyor. Çiftçi pancarını topluyor fabrikaya verecek ama kaça vereceğini bilmiyor. Geçen yılın fiyatı 300 lira. Çiftçimiz bu rakamın enaz 400 lira olmasını istiyor. Bizim pancar tarlalarından çağrımız bir an önce pancar için verilecek rakamın açıklanması. Eğer çiftçinin giderlerini gerçek anlamda karşılamak isteniyorsa bu rakam en az 400-450 TL arasında bir fiyat açıklanmalıdır. Şekerpancarı üreticisinin yüzünün gülmesi demek nakliyecinin, esnafın hepimizin yüzünün gülmesi demek” dedi.

PANCAR OLMASA DEZENFEKTAN BULAMAYIZ

Çakırözer, karanovirüs ile mücadelede hayati öneme sahip kolonya ve dezenfektanın ana bileşeni olan etanolün önemli bir kısmının şeker pancarından sağlandığına da dikkat çekerek, “Koronavirüs salgınıyla mücadelede Kazım Taşkent Eskişehir Şeker Fabrikası da elini taşın altına koyarak bu üretim katkıda bulunmuştu. Fabrika yöneticilerinin bu yöndeki açıklamalarını hep birlikte okuduk. Bu zorlu süreçte eğer eli nasırlı Pancar üreticimiz üretmeseydi bugün belki de etil alkol bulamayacaktık. Tüm bunlar göz önünde bulundurularak, çiftçimiz daha fazla mağdur edilmemeli. Pancarda taban fiyatları çiftçimizin talepleri doğrultusunda açıklanmalıdır” diye konuştu.

VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞTIK

Eskişehir’de 2020 yılında gerçekleşen don ve sel afetlerine rağmen çiftçinin pancarı yetiştirmek için var gücü ile çalıştığına dikkat çeken, Eskişehir Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli ise, “6, 7 aydır pancarımızı yetiştirmek için var gücümüzle çalıştık. Afetlerle karşılaştık ama buna rağmen tarlamızdan eksik olmadık, çalıştık. Pancarımızı fabrikamıza teslim etmek için mücadele ediyoruz. Bizim en çok merak ettiği fiyat konusunda hala açıklama yapılmadı. Buradaki maliyetler göz önüne alınarak pancarın ton fiyatının en az 400 TL olması lazım” dedi.

GİDERLERİMİZ 100’DE 100 ARTTI

Mahmudiye Ziraat Odası Başkanı Semih Onar ise, çiftçinin artan girdi maliyetlerine dikkat çekti. Onar, “Çiftçi hasadı yapıyor gidiyor fabrikaya götürüyor ama fiyatlar belli değil. Biz devletten çiftçinin yanında olmasını istiyoruz. Çiftçinin gübre, elektrik, mazot maliyeti çok fazla. Bu giderler bu yol 100’de 100 arttı. Bu giderlerimizin karşılanması için bu rakamın en az 400 lira olması lazım. Bizim Eskişehir pancarı 6 fabrikayı beslemekte. Eskişehir, Alpullu, Susurluk, Afyon, Adapazarı bölgemize pancar buradan temin ediliyor. Çiftçinin alın teri bir an önce verilmeli. Çiftçiye ton başına 400 lira verilsin” dedi. Tarla sahibi çiftçi Mehmet Topçu de “Devlet yeterki çiftçinin yanında olsun, çiftçi her şeyi üretmeye hazır” dedi. Çiftçiler tarlada kullandıkları elektrik ve mazottan vergi alınmaması çağrısında da bulundu.

PANCAR NAKLİYECİSİNİ DE DİNLEDİ

Çakırözer, tarla başında şeker pancarının fabrikalara taşınmasını sağlayan nakliyecilerin de taleplerini dinledi. Çakırözer, “Çiftçisi, işçisi, nakliyecisi şeker pancarının üretiminde fabrikada işlenmesine kadar herkesin emeği var. Nakliyecilerimizin taleplerinin karşılanması için de çalışacağız” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.