“HAYIR” ÇIKMASI HALİNDE MHP İLE AKP KOALİSYONA GİRERSE ŞAŞIRMAM

Soner Uçak siyasetin tecrübeli ismi Yaşar Dedelek ile konuştu. Dedelek, referandumun demokrasiden uzaklaşmayı ya da uzaklaşmamayı belirleyeceğini ifade ederken “evet” çıkma ihtimalinin çok zayıf olduğunu söyledi.

“HAYIR” ÇIKMASI HALİNDE MHP İLE AKP KOALİSYONA GİRERSE ŞAŞIRMAM
08 Mart 2017 Çarşamba 17:51

Türkiye’de siyasetin dili hakkında ne düşünüyorsunuz?
Sağ aydın üretmek konusunda sıkıntı yaşıyor. Müzikte, tiyatroda, yazmada çizmede, sinemada kıtlık çekiyoruz. Nihal Atsız, Necip Fazıl, Ahmet Hamdi, Yahya Kemal, öte yandan Nazım gibi isimler artık yok. Bu isimler siyasetçiyi hizaya çeken, siyaseti disipline sokan kişilerdi. Onların yokluğunda siyaset çok başı boş kaldı.

Merkez sağ mevzusuna gelirsek
Biz davula vurduk dümbelekten ses geldi. Biz siyasette çok tecrübeli insanlarız. Merkez sağ AKP’ye ciddi destek verdi. Bu destek merkez sağın en büyük hatası oldu.  AKP’ye bir imkan verildi. Ama şimdi basın yazamıyor. Bizim dönemimizde basın tarafından yargılanırdık adeta. 15 yıl iktidarda kalmış bir parti hala deniliyor ki abidik gubidik. Kim abidik gubudik? Atatürk mü, İsmet İnönü mü, Menderes mi Demirel mi, Özal mı? Ak Parti kadro yetiştiremedi. Çünkü eleştirme becerisi kazanamadı. Kendi kendisini eleştiremeyen hiç bir kurum gelişemez, kadro yetiştiremez. Hep Tayyip Erdoğan'ın güdümünde işler yürüdü. AKP merkez sağ görünümü sergiledi. 2. cumhuriyetten bahseden 1. cumhuriyeti tanımayan bir parti merkez sağ olabilir mi? Özal, Demirel, Menderes cumhuriyete mi saldırdı? Atatürk'e hakaret mi etti? Bu yüzden merkez sağın desteğini çekmesi ciddi bir kayıptır
 




Devlet Bahçeli’nin tavrını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Devlet Bahçeli Tayyip Beye bir imkan verdi. Belki partisindeki kaosun önüne geçmek için. Ancak şunu söyleyeyim Devlet bey oldukça zeki bir kişidir.  Burada şunu unutmamak lazım. Devlet bey, Tayyip Erdoğan’a dedi ki, “kalk şu yapılanların adını koyalım” Referandumdan hayır çıkması halinde Tayyip bey şimdiki kadar rahat davranamaz. Tayyip beyin bu tavrı partisini de aşağı çektiği için MHP- AKP koalisyonu çok uzak bir ihtimal gibi görünmüyor. Bahçeli ve Yıldırım seçimlere “ikimiz bir fidanın güller açan dalıyız” şarkısı ile girerlerse şaşırmam.

Referandumda kimler hayır diyecek?
MHP’nin en az %80’lik kısmının hayır diyeceğinden kuşkum yok. CHP hiç fire vermeden hayır diyecek. Şunu da unutmamak gerekiyor 7 Haziran’da CHP’den hem MHP’ye hem HDP’ye kayan oylar yeniden CHP’ye geldi. Buda CHP’nin Türkiye geneli oy oranını %30’a çıkardı. Öte yandan Saadet Partisi hayır oyu kullanarak AKP tabanında rahatsız olanları kendi yanına çekerek inanılmaz akıllı bir iş yaptı. Daha önceden Ak Parti’yi destekleyenlerinde %25’inin de hayır diyeceğini düşünüyorum. Tayyip Erdoğan ilk defa bir seçime kendi tek başına giriyor. Partisi bile yeni anayasa değişikliklerini desteklemiyor. Çünkü partililer haklı olarak diyor ki Tayyip Erdoğan’a her şeyi verdik. Neden hükümeti bozuyor? Milletin seçtiği vekilin hiç bir hükmü kalmıyor. Milletvekili sadece bir onaylama merci olacak. Bu durum parti içinde huzursuzluğu arttırıyor. Bunlar tabiî ki yorum sadece.

Erdoğan seçime yalnız giriyor dediniz açar mısnız?
Bir dönem Türkiye'nin içinden geçtiği ekonomik kriz büyütüldü. Bunun yanı sıra ABD ile anlaşamayacak bir hükümet mevcuttu. Sosyal demokrat Ecevit, Alman ekollü Mesut Yılmaz ve milliyetçi Devlet Bahçeli. Bu üçlü ile ABD'nin anlaşması mümkün değildi. Bu yüzden gitmeleri benim için sürpriz olmadı. Yerine gelen Tayyip Erdoğan'a halk ne istediyse verdi. Sadece halk değil, kendi partisi ve diğer partiler de Tayyip Erdoğan'ın isteklerine hep olumlu cevap verdi. Ama Tayyip bey ne dedi, "ben ne dersem o olur" "Benim bakanım, benim genel kurmay başkanım, benim milletvekilim" bu cümleler devletin başındaki isim tarafından nasıl zikredilir anlamıyorum. Şimdiye kadar ülkede her istediğini, istediği gibi yaptı. Canı sıkıldı Davutoğlu'nu getirdi başbakanlığa, canı sıkıldı Binali Yıldırımı. Bu saatten sonra daha fazla güç için atılacak adımların toplumdan tepki toplayacağı görüşündeyim.

 Hayırcı cepheye baktığımız zaman yan yana gelmesi zor isimler yan yana geldiğini görüyoruz.
Evet, bu ülke zor durumlarda yan yana gelme konusunda ciddi sınavlar vermiş ve hepsinden başarılı bir şekilde çıkmıştır. MHP ile solun deve dişi adamları hayır için bir araya geliyor. Çünkü herkes özellikle son yıllarda yaşananları görüyor. Mesela Suriye’de namaz kılacaktık. Şimdi ABD, Rusya, Esad el ele vermiş sen ortalıkta yoksun. Yazık günah, gencecik çocukların hayatına mal olan bir savaş var. Umarım daha ileriye gidilmez.  
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
FİKRET ÇELİKER - 7 yıl önce
Sayın ; Dedelek donanımlı ağbeyimizdir, dedikleri doğrudur !bende aynı fikirdeyim .