ESKİŞEHİR SEÇİMLERİNE DİKKAT!

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Eskişehir'de CHP'li Yılmaz Büyükerşen ile AK Partili Burhan Sakallı arasındaki yarışın 'nefes nefese' geçeceğini söyledi.

ESKİŞEHİR SEÇİMLERİNE DİKKAT!
21 Mart 2019 Perşembe 09:50

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Eskişehir'de CHP'li Yılmaz Büyükerşen ile AK Partili Burhan Sakallı arasındaki yarışın 'nefes nefese' geçeceğini söyledi. Selvi, iki ismin açıklamalarına da yer verdiği yazısında "Eskişehir seçimlerinde üç kesimin göz ardı edilmemesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Abdulkadir Selvi, "Eskişehir seçimlerine dikkat" başlığıyla yayımlanan yazısında "Yerel seçimler öncesi biz İstanbul ve Ankara üzerine odaklandık ama bazı illerden ilginç sinyaller geliyor. Bunlardan biri de Eskişehir. Eskişehir siyasetinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in önemli bir ağırlığı var. Ancak AK Parti belediye başkan adayı Burhan Sakallı da iddialı bir kampanya yürütüyor" görüşünü dile getirdi.

İşte o yazı :

YEREL seçimler öncesi biz İstanbul ve Ankara üzerine odaklandık ama bazı illerden ilginç sinyaller geliyor. Bunlardan biri de Eskişehir.

Eskişehir siyasetinde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in önemli bir ağırlığı var. Ancak AK Parti belediye başkan adayı Burhan Sakallı da iddialı bir kampanya yürütüyor.

Seçimlere giderken hem Yılmaz Büyükerşen’le hem Burhan Sakallı ile konuştum. 2014 yerel seçimleri ile 24 Haziran seçim sonuçlarını kıyasladım. Ortaya nefes nefese bir yarış çıktı.

2014 yerel seçimlerini yüzde 39.05 oy alan AK Parti’ye karşı yüzde 45.25 oranında oy alan Yılmaz Büyükerşen kazanmıştı. Büyükerşen 18 Nisan 1999’da kazandığı belediye başkanlığını 20 yıldır sürdürüyor. AK Parti’nin adayı Burhan Sakallı ise 2004 yılında seçildiği Odunpazarı Belediye Başkanlığı’nı iki dönem sürdürdü, 2014 yılında ise aday olmadı. 24 Haziran 2018 seçimlerinde ise Eskişehir’de cumhur ittifakı yüzde 48.7 oranında oy alırken, millet ittifakı yüzde 46.6’da kalmıştı. AK Parti’nin yüzde 38.8 oranında oy aldığı Eskişehir’de, CHP yüzde 32.3 almıştı. Cumhurbaşkanlığı seçiminde ise Erdoğan’a yüzde 46 oranında oy çıkarken, Muharrem İnce’ye yüzde 41.1 oy çıkmıştı. Seçim sonuçlarına baktığımızda Eskişehir’de AK Parti öndeyken, yerel seçimlerde şimdiye kadar Yılmaz Büyükerşen faktörü nedeniyle ipi CHP göğüslüyordu. 24 Haziran seçimlerinde ise AK Parti ile CHP arasındaki fark 6.5 puana çıktı.

YETER Mİ DEVAM MI?

Seçim gecesi Eskişehir’de nefes nefese bir yarışa tanık olabiliriz. Ama seçim kampanyasının çok centilmence yürütüldüğünü kaydetmek isterim. AK Parti adayı Burhan Sakallı ile konuşurken, Yılmaz Büyükerşen ile ilgili özenli bir dil kullanması dikkatimi çekti. Büyükerşen ise rakibi hakkında en ufak olumsuz bir ifade kullanmadı.

Ama her iki aday da kendi farklarını fark ettirmeye özen gösterdi. Burhan Sakallı, “Eskişehirliler, ‘Büyükerşen’i seviyoruz ama artık yeter’ diyorlar. Büyükerşen’de bir metal yorgunluk olduğunu söylüyorlar” dedi. Yılmaz Büyükerşen’e “Yorgun musunuz?” diye sordum. “Yoo. İlk günkü gibi heyecanlıyım” diye karşılık verdi. “Aslında ben bu dönem aday olmayacaktım. Ama Eskişehirliler yakamı bırakmadı. Şimdi sokağa inip yürüdüğümde ‘Hocam bizi bırakma’ diyorlar. O yüzden aday oldum. Bir hastalık aranırsa ben hizmet hastasıyım” dedi.

YAŞAM TARZINA MÜDAHALE

İzmir’e benzer bir havası var Eskişehir’in. “AK Parti gelirse yaşam tarzına müdahale olur” propagandası yürütülüyor. Sakallı da bunun farkında. “Eskişehir’in merkez ilçesi Odunpazarı’nı yönettim. Kimin yaşam tarzına müdahale etmişiz? Kimin tercihlerine karışmışız? Eskişehirlilerin benimle ilgili olarak en rahat oldukları konunun bu olduğunu düşünüyorum. Yaşam tarzı üzerinden siyaset üretmenin devri kapandı. Hizmet odaklı, gelişim odaklı, mutluluk odaklı bir yerel yönetimden başka ajandamız yok” diyor.

ESKİŞEHİR’İN KALKINMASI

Sakallı’nın önceliği Eskişehir’in kalkınması. “Eskişehir sanayide liderliği Bursa’ya, termal turizmde Afyon’a, mobilya sektöründe ise İnegöl’e kaptırdı. Yeni bir anlayışla sanayide, termal turizmde ve mobilya sektöründe yeniden liderliği ele geçirebiliriz” dedi.

Büyükerşen ise bu seçimde kampanyasını Eskişehir’in kırsal kalkınması üzerine kurmuş. “Eskişehir’in altyapı ve üstyapı olarak sorunlarını büyük ölçüde çözdük. Bu sefer kırsal kesimin kalkınmasına ağırlık veriyorum” dedi.

Büyükerşen’e sanayide, mobilya sektöründe ve termal turizmde liderliğin Bursa ve Afyon’a kaptırıldığı iddialarını hatırlattım. “Sanayi ve mobilya işi belediyenin yapacağı iş değil. Özel sektörün yapacağı iş” dedi. Termal turizmle ilgili olarak Özal’a “sağlık turizmi” projesini önerdiğini; Eskişehir, Kütahya ve Afyon’un termal kaynaklarının turizm amaçlı kullanılması önerisinin kabul edildiğini anlattı. Ancak siyasilerin devreye girmesiyle bu projenin akim kaldığını söyledi.

SEÇİMLERİ BELİRLEYEN ÜÇ ETKEN

Eskişehir seçimlerinde üç kesimin göz ardı edilmemesi gerekiyor.

1- Seçimlerde oy kullanacak olan 75 bin öğrenci.

“1 milyon öğrencinin diplomasi altında imzam var” diyen Büyükerşen’in doğal müttefiki öğrenciler. AK Parti adayı Sakallı ise öğrencilere yönelik özel bir strateji takip ediyor. Sevilen sanatçıların konserleri var.

2- Yüzde 9.9 oyu olan seküler eğilimli MHP seçmeni yerel seçimlerde tercihini Büyükerşen’den yana kullanıyordu. Cumhur ittifakının adayı olan Burhan Sakallı ise MHP seçmenini ikna etmek için Devlet Bahçeli’nin desteğiyle özel bir çalışma yapıyor.

3- Tabii söz konusu Eskişehir olur da Eskişehirspor unutulur mu? Sporda iyi bir dönem geçirmeyen ES-ES’ler, seçim kampanyasının gözdesi durumunda...

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.