Çalışkan: CHP’li vekiller kendilerine siyasi malzeme üretmek istiyor

Soner Uçak’ın sorularını yanıtlayan AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan, Eskişehir’de koronavirüsle mücadele kapsamında vatandaşlara ve işletmelere veren desteklere de dikkat çekti.

Çalışkan: CHP’li vekiller kendilerine siyasi malzeme üretmek istiyor
22 Mayıs 2020 Cuma 04:04

“Günlük olarak verilerin açıklanmasını doğru olacağı kanaatinde değiliz”

Eskişehir’de koronavirüs sayılarını siz açıkladığınız, Yılmaz Hoca açıkladı. Oysaki Sağlık Bakanlığı her gün düzenli olarak açıklama yapıyor. Eskişehir’de neden böyle açıklamalar yapılmıyor. Vali veya İl Sağlık Müdürlüğü ile bu konu hakkında görüştünüz mü?

Bu konu hakkında günlük verileri almıyoruz. Bu konuya şu açıdan bakılmalı; Malum İtalya’da ve İspanya’da pandemi sürecinde günlük olarak rakamların verilmesi, salgının görülmediği bölgelere insanların hareket etmesinin hızlandırması sonucu en ağır şekilde süreci geçirmek durumunda kaldılar. Bu nedenle günlük olarak verilerin açıklanmasını doğru olacağı kanaatinde değiliz.

AK Parti’de gözler vekilleri arıyor. Özel günlerde yapılan açıklamaların dışında AK Partili vekillerin çok fazla şehirle içli dışlı olmadıkları benim şahsi görüşüm olmakla birlikte kendime ciddi taraftar bulabilirim. Siz bu konu hakkında neler söyleyeceksiniz…

Buna katılmamız mümkün değil. Vekillerimizin her birinin gerek TBMM, gerekse Genel Merkezimiz tarafından verilen görevler dahilinde yurt içi ve yurt dışı çalışmalar yapmaktadırlar.

Alpu Termik santrali şimdilik rafa kalkmış olsa da, güncel bir itiraz konusu mevcut. Kaymaz’daki siyanür kuyusu… Muhalefet çok sık eleştiriyor. Çevre katliamına yol açacağı, insanların hayatını tehdit edeceği yönünde ciddi kuşkular mevcut. Bu konu ile ilgili sizin bildikleriniz neler?

Kaymaz’daki işletmenin almış olduğu ruhsat ve izinler ile ÇED raporu yasal düzenlemeler doğrultusunda yapıldığını değerlendirmekteyiz.

Salgın süresince Eskişehir’e hükümet tarafından kaç lira kaynak aktarıldı ve bu kaynaklar kaç vatandaşımıza ulaştırıldı?

Pandemi sürecinde Hükümetimiz tarafından ilimizde;

· 65 yaş üstü vatandaşlarımıza 40.875 adet koruyucu maske ve 2.121 adet kolonya dağıtıldı.

· Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 3.179 kişiye gıda alımlarında kullanılmak üzere 650.900,00 TL tutarında nakdi değerinde yardım yapıldı.

· Yine Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca 3.347 vatandaşımıza 1.052.369,00 TL tutarında nakdi yardım yapıldı.

· İl Pandemi Sosyal destek programı kapsamında toplam 21.505 aileye 1.000 TL’lik yardımda bulunuldu.

· Vatandaşlarımıza 2.478.500 adet koruyucu maske ve 3.036 Litre kolonya dağıtımı gerçekleştirildi.

· Halkbank tarafından verilen 6 ay ana para ve faiz ödemeksizin 36 ay vadeli “Küçük işletme can suyu kredisinden 5.266 esnafımız yararlandı.

· Yine tüm esnaflarımız için verilen 25.000 TL’ye kadar limitli “İşetme Finansman Desteğinden” 4.276 esnafımız yararlandı.

· Kısa çalışma ödeneğinden 5.192 işletme başvuruda bulunmuş olup, 51.412 çalışan faydalandırılmıştır.

· Kamu Bankaları tarafından 10.000 TL’ye kadar verilen “Temel İhtiyaç Desteğinden” 23.196 vatandaşımız yararlandı.

· Yine ilimizde çalışan usta öğreticilere ek ders ödeneğinden 805 kişi yararlandı.

Belediyelere bağış yapılmaması çok eleştirildi. Bir sonraki yerel seçimlerde bu konu büyük ihtimal bir kez daha hatırlatılacak. Sizce de hem vicdani, hem de politik bir yanlış söz konusu değil mi?

Bu tür durumlarda tek elden yapılması ve kontrolü noktası doğru olacaktır. İçişleri Bakanlığımızın almış olduğu karar, maalesef kamuoyunda algı oluşturmak adına eksik ve yanlış lanse edilmektedir.

“Kendilerine siyasi malzeme üretmek için çaba sarf etmektedirler”

CHP milletvekilleri tarafından Eskişehirli çiftçilerin sık sık üvey evlat muamelesi gördükleri dillendiriliyor. Tarım ve Orman bakanlığı ile bu konuyu görüştünüz mü gerçekten böyle bir durum söz konusu mu?

CHP vekillerin yaptıkları açıklamalara katılmak mümkün değil. Kendilerine siyasi malzeme üretmek için çaba sarf etmektedirler. İlimizde tarım noktasında gerek Ziraat Odaları gerekse İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından ihtiyaçlar belirlenerek karşılanmaktadır. Bakın 2002’den bugüne Eskişehir genelinde 1 Milyar 870 Milyon TL’lik destek de bulunuldu.  Bu desteğin;117 milyonu kırsal destek, 1 milyar 458 milyonu bitkisel üretime, 295,5 milyonu hayvansal üretimde bulunulmuştur.

Bu yukarıda belirttiklerimiz AK Parti hükümetleri döneminde şehrimizde gerçekleşmiştir. Dolayısıyla CHP’li vekillerin söylemleri tamamen algı oluşturmaktan öteye gitmemektedir.

Koronavirüs ile birlikte AK Parti’nin otoriterleştiği yönünde eleştiriler var. Bu konuda ne diyeceksiniz?

Dünyanın tamamında özgürlüklerin kısıtlanması pandemi için kontrol altına alınması adına gidilen bir eylemdir. Bunu partiler adına veya hükümetin otoriterleştiği yaklaşımıyla bakmak doğru bir bakış değildir. Bakınız İtalya’da, İspanya’da Çin’de bizim Ülkemizde alınan önlemlerin daha sert uygulandığını görebiliyoruz. Bu nedenle alınacak her önlem toplum sağlığını yakından ilgilendirmekte ve buna tedbir noktasında bakmak daha doğru olacaktır.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.