PORSUK ÇAYI ÇİFTÇİYE HAKKANİYETLİ AKITILMALIDIR

Mihalıcçık’ta çok sayıda ekili alanın susuzluktan yandığını belirten Mihalıççık İYİ Parti İlçe Başkanı Ahmet Tiryaki Porsuk suyunun adil bir şekilde dağıtılması gerektiğini ifade ederek, “Yanan sadece ekili alanlar olmadı, çiftçimizin yüreği de umudu da yandı” dedi.

PORSUK ÇAYI ÇİFTÇİYE HAKKANİYETLİ AKITILMALIDIR
25 Temmuz 2020 Cumartesi 12:33

50.000 dönümlük alanda bulunan ekinlerin susuzluk nedeniyle yandığını belirten Tiryaki “Sazak, Biçer, Ahurözü, İlören, Ömerler, Sazılar, Kıran Harmanı’nda ekili alanlarımız geçen yıl olduğu gibi bu yıl da susuzluktan yandı. Yanan sadece ekili alanlar olmadı, çiftçimizin yüreği de umudu da yandı.

            Porsuk’tan gelen suyun adil dağıtılmaması nedeniyle Alpu ve Beylikova’da su tükeniyor, bu nedenle daha ileri noktalarda Sazak’tan Polatlı’ya kadar olan bölgede sulama yapılamadığından büyük bir dram yaşanıyor.

Bu yıl da aynı bölgede yaklaşık 50.000 dönüm ekili alanda pancardan kavuna, soğandan yoncaya kadar ekinler yandı. Çiftçimizin zararı çok büyük.

Bölgemizde Porsuk çayı çiftçilere yanlış uygulamalar nedeniyle adaletli akıtılamıyor. İçinde bulunduğumuz bu yaz aylarında Porsuk çayı civarında ekili tarlası olup da sulama suyunun kendilerine erişmediği için mahsullerinin kuruduğu feryatlarını duymak üzüntü vericidir. İlören Ahurözü kıyı Biçer Sazak’da ki çiftçilerimizin ortak şikayetleri; dedelerinden kalma tarlalarını borçla ekebildikleri, bu zamanda planlı ekimlere uyulmadığı ve elektrik dinamolarının neden olduğu mesafe kuralının yeterince denetimi yapılmadığı bu nedenle de bazı ekicilerin az mesafe ve az dönüm beyan etikleri daha önce Arpa buğday ekebildikleri tarlalarına suyla yetişen ekilişler yaptıkları için kendilerine suyun erişmediği şeklindedir.

Biz İyi parti olarak sorunun plansızlıktan  kaynaklandığını düşünüyoruz.

Porsuk havzasında sulama yapılacak tarım alanlarının kesin şekilde belirlenmesi ve buna uygun ekim yapılmasının planlanması hiç de zor değildir. Bu planlama, Ziraat Odaları ve Kolluk Kuvvetleri aracılığıyla duyurulabilir, zamanında çiftçimiz uyarılabilir ve planlanmış ekim şekline uyulması sağlanabilir. Bunların yapılması yerine, ekim zamanı yetkililerin gözlerini kapatması zararın esas nedenidir. Bu ilgisizlik ve kayıtsızlık, her yıl aynı tablonun yaşanmasına neden olmaktadır. Önümüzdeki sene için bu tedbirlerin alınması gerekir ancak bu yıl yangının söndürülmesi için de acilen tedbir alınmalıdır. DSİ Yetkilileri göreve davet ediyoruz. Acilen yukarıda sıraladığımız ekili alanlara kontrollü olarak su gelmesi için gereğini yapın. Ortadaki zarar, sadece oradaki çiftçilerimizin değil tüm Milletimizin zararıdır” diye konuştu.

                                                                                                                                             

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.