İMO uyardı: Bilimsel gerçekler dikkate alınmıyor

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Deniz Kılıç, 12 Kasım 1999 yılında Düzce’de meydana gelen büyük depremin 20’inci yıldönümü dolayısıyla açıklama yaptı.

İMO uyardı: Bilimsel gerçekler dikkate alınmıyor
12 Kasım 2019 Salı 16:52

İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Başkanı Deniz Kılıç, acı tecrübenin ardından 20 yıl geçmesine rağmen Türkiye’deki yapı stokunun hala yeterince güvenli olmadığına dikkat çekti.

Yapı stokunun oluşturulması, yapı tasarımı, yapı üretimi ve yapı denetimi gibi birçok açıdan bilimsel ve bütünlüklü bir düzenin kurulamadığını söyleyen Kılıç,  topraklarımızın büyük bir bölümünün deprem tehlikesinin altında bulunduğunu, yapı stokunun önemli bir bölümünün ise deprem riski taşıdığına işaret etti. Depremin bir Türkiye gerçeği olduğunu anlatan Kılıç, “Ülkemiz topraklarının yüzde 93’ü deprem riski altında bulunmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası, yetkilileri önlem alma noktasında uyarmaya ve harekete geçirmeye devam edecektir. Toplumsal sorumluluğumuz ve insan hayatına verdiğimiz değer, bu konuda ısrarcı olmamızı zorunlu kılmaktadır” dedi.

İMAR AFFI ELEŞTİRİSİ

İmar barışı, kentsel dönüşüm gibi konularda yapılanların vahim yanlışları bünyesinde barındırdığına işaret eden Kılıç, “24 Haziran 2018 seçimleri öncesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın öncülüğünde, TBMM tarafından ülke tarihinin en kapsamlı ‘imar affı’ çıkarılmıştır. Türk imar tarihinin bugüne kadar ki en kapsamlı imar affı olan bu düzenleme ile hiçbir mühendislik hizmeti almayan ve bu kanun kapsamında mühendislik hizmeti alması talep de edilmeyen yapılar, herhangi bir kontrol mekanizması olmaksızın, kuralsızca, sadece mal sahibinin beyanı ile kayıt altına alınarak yasal statü kazanmaktadır. İnşaat Mühendisleri Odası olarak mevzuatta gerekli değişikliklerin yapılması, imar, yapı denetim ve benzeri yasalarda köklü değişikliklere gidilmesi, yık-yap anlayışının önüne geçilmesi, kaçak yapılaşmanın önlenmesi, konutların ve kamu binalarının güvenli ve sağlıklı yapılmasının sağlanması doğrultusundaki görüşlerimizi sıklıkla kamuoyuyla, idari ve siyasi birimlerle paylaşıyoruz. Ancak çağrılarımız bilimsel ve teknik çerçevede yeterli ölçüde destek görmüyor. Bu durum, yeni ve büyük acıyla karşılaşma tehlikesini de güncel bir tehlike olarak önümüze koymaktadır” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.