Filyasyon ekiplerinde sıkıntı büyük

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eskişehir’de görevli filyasyon ekipleri ile bire bir görüşerek sıkıntılarını dinledi. Beslenmeden, güvenliğe, fazla mesaiden, ücretlere kadar pek çok sorun ile karşı karşıya olan filyasyon ekiplerinin yanında olduklarını belirten SES Eskişehir Yönetim Kurulu Üyesi Umut Özge Yılmaz, “Sağlık emekçileri bütün gücüyle işini yapmaya, salgınla mücadele etmeye devam ediyor.Ancak angarya, kuralsızlık, anti bilimsellik, değer bilmezlik,ekonomik koşulların düzeltilmemesi, sağlık emekçilerini tüketmiştir.Binlerce sağlık emekçisi atanmayı ve görev almayı beklerken az sayıdaki personeli gece gündüz ağır şartlarda çalıştırarak sağlık emekçilerinin hastalığın pençesine atılması kabul edilemez” dedi.

Filyasyon ekiplerinde sıkıntı büyük
15 Kasım 2020 Pazar 14:17

Sahada çalışan filyasyon ekiplerinin sorunlarından birinin yemek olduğunu belirten Yılmaz,  “Başlangıçta sadece akşam yemeği varken personelin tepkisi sonucu iki öğüne çıkarılmıştır. Sahada uzun saatler yüksek tempo ve hastalık riskiyle burun buruna çalışan personelin günlük besin öğesi ve enerji ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için miktarların yüksek ve çeşitliliğin fazla olması gerekir. Ancak sahadaki arkadaşlarımızın anlattığı menüler karbonhidrat ağırlıklı, tekrarlayan ve çeşitliliği azdır. Vücut direncinin yüksek tutulabilmesi için yemeklerde acilen düzenlenmeye gidilmelidir.” dedi.

Yoğun mesai

Sahada çalışma sabah 7’de başlamakta, 24.00’de bitmekte olduğunu belirten Yılmaz, “ Ancak çok fazla hasta taraması yapıldığından 24.00’de bitiyor dense de 2’ye kadar uzadığı olmaktadır. Bu saatler ulaşım açısından sıkıntılı olduğundan servis ihtiyacı vardır. Sadece gece servisinin bulunması yeterli değildir, sabah da servis olmalı ve gece çalışma saatleri uzadığında her personelin işi bitene kadar servis imkânı sağlanmalıdır.

Mesai saatleri bir gün 16 saat çalışma iki gün istirahat şeklinde olduğu söylense de personel izin günündeyken kuruma çağrılmakta, gününün değiştiği söylenmekte ve gerektiğinde gün aşırı çalıştırılmaktadır. Personel yetersizliği nedeniyle fazla çalışmaların izinleri kullandırılmamaktadır. Hafta içi hafta sonu fark etmeksizin, amirin isteğine bağlı bir telefonla iş yerine çağırılmak engelli personeller için de geçerlidir. Aynı kuralsızlık ayrım yapmaksızın engelli personellere de uygulanmaktadır. Personellerin mesai gün ve süresi amirinin keyfine bağlı olamaz ve eksik kadrolar var olan personelin yükünü artırarak tamamlanamaz. Sağlık Bakanlığı bu keyfi uygulamalardan vazgeçip acilen personel istihdamında bulunmalıdır.

Sabah saat 07.00 de işe başlayan arama ekipleri, bu saatte vatandaşı arayarak pozitif olduğu bilgisini veriyor ve onlarca soruya cevap veriyor. Bu aramalar gece geç saatlere kadar yapıldığı için doğal olarak vatandaşın tepkisine sebep oluyor. Tüm özverisi ve var gücüyle çalışan sağlık emekçileri, tüm sıkıntılarının yanında telefonda türlü hakaret ve bağırmalara maruz kalıyor. Ayrıca filyasyon ekiplerinin yanında güvenliği sağlayacak personel bulunmadığından gece gündüz evlere girip çıkarken hakaretlere ek olarak tacize de maruz kalındığı sahadaki arkadaşlarımız tarafından bize iletilen sorunlar arasındadır” diye konuştu:

Yılmaz açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Personel eksikliği nedeniyle her branştan personel sahaya sürülmüştür. Ancak arkadaşlarımız yeterli eğitim verilmeden çalışmaya başladıklarını, görerek izleyerek deneme yanılma yoluyla işi öğrendiklerini söylemekte. Eğitimsiz, görerek öğrenilen işlerden biri de sürüntü almak. Mesleki bilgi ve yeterliliği olmayan personele sürüntü aldırmak hem sürüntü alınan hastaya zarar verme riskini doğurur, hem de işlem doğru yapılmayıp yeterli doku toplanamadığında pozitif hastanın test sonucu negatif çıkabilmektedir. Sağlık çalışanının riski de cabası. Yani mesleki bilgisi ve yeterlilik dışında yaptırılan işler halk sağlığını tehlikeye atmak demektir, kabul edilemez.

Bunca sorun ve sıkıntı içinde görevini canla başla yapan sağlık emekçilerine medyada söylendiği gibi yüksek ek ödemeler de yapılmamaktadır. Yapılan iş aynı olmasına rağmen; sağlık hizmetleri sınıfına az da olsa ödeme yapılmakta ancak idari hizmetler sınıfına hiç ek ödeme yapılmamakta; hekimlere ise ortalama ek ödeme alan bir personelin 5-6 katı ödeme yapılmaktadır. aynı işi beraber yapıp, karşılığında ödeme yapılırken bu derece farklılık ve dengesizlik hem motivasyonu hem iş barışını bozmaktadır. Performans/ek ödeme değil, emekliliğe yansıyan temel ücret talebimizden vazgeçmiyoruz.

Sağlık emekçileri bütün gücüyle işini yapmaya, salgınla mücadele etmeye devam ediyor.Ancak angarya, kuralsızlık, anti bilimsellik, değer bilmezlik,ekonomik koşulların düzeltilmemesi, sağlık emekçilerini tüketmiştir.Binlerce sağlık emekçisi atanmayı ve görev almayı beklerken az sayıdaki personeli gece gündüz ağır şartlarda çalıştırarak sağlık emekçilerinin hastalığın pençesine atılması kabul edilemez.

Filyasyon ekiplerinde gece gündüz çalışarak her türlü zorluğa, angaryaya rağmen hastalıkla burun buruna mücadele eden ne yazıkki bir kısmının da hastalığa yakalandığını bildiğimiz sağlık emekçilerini bir kez daha SES olarak selamlıyoruz. Bütün taleplerini gerçekleştirmek için yanlarında olduğumuzu bildirmek istiyoruz.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.