ESKİŞEHİR’İN TEK SU KAYNAĞI KÜTAHYA’DA KİRLENİYOR

Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği (ESÇEVDER) Kütahya’ya giderek Porsuk Çayı’nı kirleten fabrikaları yerinde inceledi. Dernek Başkanı M. Sadık Yurtman, “Eskişehir’in Porsuk’tan başka su kaynağı olmadığını hatırlatarak, Sakaryabaşı’ndan Eskişehir için yeni bir kaynak yaratmak için neden yatırım yapılmadığını sordu.

ESKİŞEHİR’İN TEK SU KAYNAĞI KÜTAHYA’DA KİRLENİYOR
12 Şubat 2020 Çarşamba 13:02

Yurtman yaptığı açıklamada “Kütahya’da yeni oluşan Yeni Bosma Mahallesi’nin ve bir süT fabrikasının tüm atıklarını Felet Çayına gönderdiğine canlı tanık olduk. Felet Çayı Posruk Çayı ile birleşmektedir. Yani atıklar hiçbir arıtmaya tabi olmadan direk olarak Porsuk Çayı’na karışmaktadır. Ayrıca yeni Bosna Mahellesi’nin karşısında olan Halıcılar ve kimyacılar sitesinin ve Kütahya’nın 2. Organize sanayi Bölgesi’nin atıkları da Porsuk çayına karışmaktadır” dedi. Aynı güzergahta bulunan belli başlı fabrikalarında arıtma tesislerinden geçirdikleri atıkları Porsuk Çayı’na bıraktıklarını belirten Yurtman, “zaman zaman arıtma tesislerinin çalışmadığını gözlemledik” dedi.

2013 yılında yürürlüğe giren, “Porsuk Baraj Gölü havzası Özel Hükümleri”’ni hatırlatan Yurtman, Bu hükümlerin bir çok kurum ve kuruluşa görev ve  sorumluluk yüklediğini belirterek, “ Çevre ve Şehircilik bakanlığı ve il müdürlükleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve il müdürlükleri , Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanlı ile il müdürlükleri Devlet Su işleri Valilik ve belediyeleri göreve davet ediyoruz” dedi.  

Eskişehir’in Porsuk Çayı’ndan başka su kaynağının olmadığını belirten Yurtman, “Öncelikli olarak şehrimiz için yeni su kaynakları yaratılması gerekiyor. Sakarabaşı’ndan şehrimiz için temiz su kaynağı yaratmak mümkünken, bu yatırımın neden yapılmadığının cevabını da yetkilerden bekliyoruz” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Haldun Aydın Köroğlu - 4 yıl önce
Porsuk Havzasında Eğer Fabrika Artıkları Kanala bırakılıyorsa,Günüz Bekletilip Gecede Bırakılan Petrol ve ürünleride olabilir.
Kütahya Belediye Başkanı Öğretim Üyesi Mhp li Olaya bence Pozitif yaklaşır.Porsuk Havzası Valileri,Kaymakamları,Belediye Başkanları veÇevre Sorumlularından Oluşan Bir Çalıştay Düzenlenmeli.
Onun Sonucuna Göre İdari Teknik ve Caydırıcı Uygulamalar Yürürlüğe Konulmalıdır.