ECZACILAR ODASI UYARDI: Eczacı danışmanlığı olmadan kullanmayın!

9.Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacı Odası Başkanı Metin Kamış bazı marketlerde görünen vitamin ve gıda takviyelerinin eczacı danışmanlığı olmadan kullanılmaması gerektiğini belirterek, “Maalesef halk sağlığını yakından ilgilendiren bu ürünler satış ruhsatlarını garip bir şekilde Tarım Bakanlığı’ndan alabiliyorlar. İlaç dışı vitamin veya gıda takviyesi ürünlerinin de ruhsatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından alınması gerektiğini Türk Eczacıları Birliği yıllardır söylemektedir” dedi.

ECZACILAR ODASI UYARDI:  Eczacı danışmanlığı olmadan kullanmayın!
12 Ekim 2020 Pazartesi 11:45

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Son günlerde bazı süpermarket zincirlerinde sıklıkla görmeye başladığımız vitamin ve gıda takviyelerinin kesinlikle eczacı danışmanlığı olmadan kullanılmaması gerekmektedir. Eczacılık mesleği yukarıdaki resimde görülenden çok daha fazlasıdır. Mesleğimizin itibarsızlaştırılmasına yönelik bu hareketleri kesinlikle kabul etmiyoruz. Bu tür ürünlerin eczane dışında satışının yasaklanması gerektiğini bir kez daha yetkililere buradan iletmek istiyorum. Maalesef halk sağlığını yakından ilgilendiren bu ürünler satış ruhsatlarını garip bir şekilde Tarım Bakanlığı’ndan alabiliyorlar. İlaç dışı vitamin veya gıda takviyesi ürünlerinin de ruhsatlarının Sağlık Bakanlığı tarafından alınması gerektiğini Türk Eczacıları Birliği yıllardır söylemektedir. Her ne olursa olsun insan sağlığını etkileyecek bu ürünlerin satışı ve danışmanlığı eczanelerden olmalıdır.

            İlaç etkileşimlerine bağlı ölümlerin Dünya üzerindeki en yüksek olduğu ABD’de bu tür ürünler marketlerde raflarda satılmaktadır. ABD’de bu uygulamadan kaynaklı bilinçsiz ilaç tüketimine bağlı ölümleri önlemek amacıyla çalışmalar yapılıp, eczane dışı satışlarının yasaklanması gündemdedir. Vatandaşlarımızın vitamin ya da gıda takviyesi olsun bu tür ürünleri eczane dışında market veya internet üzerinden temin etmelerinin sağlıklarını olumsuz yönde etkileyeceğini belki de çok ciddi sorunlara sebep olabileceğini buradan bir kez daha hatırlatmak isterim.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.