BÜYÜKERŞEN'DEN BİRE BİR ATATÜRK BÜSTÜ

Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programına konuk olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Atatürk'e benzerliğiyle dikkati çeken büstün hikayesini ilk kez CNN Türk'e anlattı.

23 Eylül 2019 Pazartesi 10:58

Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programına konuk olan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Atatürk'e benzerliğiyle dikkati çeken büstün hikayesini ilk kez CNN Türk'e anlattı. Büyükerşen, Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümünün ardından yüzünün ölçüsünün alındığını, kendisinin de bu kalıbı özel izinle kullanarak büstü yaptığını belirtti.

Büyükerşen şunları söyledi: "Benzemeler heykeli ya da büstü yapan sanatçının empresyonist, yani duygusal ve sanatsal anlayışı ve heykelini yaptığı model hakkındaki düşüncelerini ve duygularını da yansıtır. Onun için farklıdır algılar. Halbuki benimkiyse Mustafa Kemal'in yüz ölçüsünü birebir taşıyor. Benim bir şansım oldu. Mustafa Kemal'in vefatından sonra kimin aklına geldiyse yüzünün maskını almışlar.
Biliyorsunuz vefat edenlere çene bağı yapılır adetlerimize, usullerimize göre. Hastalık sırasında ağzındaki protezleri de almışlar. Dişleri tabii protezsiz vaziyette, gözleri kapalıydı. Maskı balmumu olarak alınmış bir de, çok enteresan. Nasıl yapıldığını bilemiyorum ama tahmin ediyorum sadece. Çankaya Köşkü'nde kütüphanede büyük bir çelik kasanın içerisindeki büyük bir kadife kutuda muhafaza ediliyordu. Hâlâ orada mı bilmiyorum. Rahmetli Kenan Evren'den izin alınmak suretiyle bana açtılar. Birebir ben de onun kopyasını aldığım için Mustafa Kemal'in yüz ölçüleri birebir ölçüdür. Yalnız ağzından protezleri alındığı için çene biraz daha basık ve kapalıdır. Çene protez ölçülerini de almak suretiyle biraz düzelterek yaptık."

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.