ADAR: DEVLET İNSANINI KORUYAMIYORSA VARLIĞINI SORGULAMAK GEREKİR

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar ve CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, rüzgar ve fırtına nedeniyle zarar gören ürünlerin sigorta kapsamına girmediğini söyleyerek, “Oradaki fırtınada zarar gören, yok olan seralar için beş kuruş para alamayacaklarını öğrendi insanlar biz oradayken. Bu kabul edilemez. Devlet çiftçisini sahipsiz bırakamaz” diyerek tepki gösterdi.

ADAR: DEVLET İNSANINI KORUYAMIYORSA VARLIĞINI SORGULAMAK GEREKİR
09 Şubat 2020 Pazar 15:06

CHP İl Başkanı Abdülkadir Adar, yaptığı konuşmada, 2020 yılına ülkenin son derece büyük talihsizliklerle girdiğini belirtti.

Önce bir deprem olayı yaşanıldığını hatırlatan Adar, “Elazığ ve Malatya’da onlarca can kaybedildi. Milyarlarca liralık maddi kayıp oluştu. Geçtiğimiz günlerde yine Van Bahçesaray’da bir çığ felaketi oldu. Orada da 41’in üzerinde canımızı kaybetti. Birde uçak kazası yaşandı. Her kaybedilişte önlem alınmadığı için hangi büyük felaketler yaşanabileceğini de net olarak gördük” dedi.

“SİGORTA ŞİRKETLERİ NEDEN VAR?”

Benzeri bir felaketi de Eskişehir’iniki ilçesinin yaşadığını kaydeden Adar,

“Mihalgazi ve Sarıcakaya’da rüzgâr nedeniyle çok büyük bir fırtına oldu. Oralarda seracılık çok yaygınlaşmıştı. Seralarda büyük zararlar var. Sadece seraların yıkılması ile ilgili kayıp değil aynı zamanda o bölgede her mevsimde ürün yetiştirilebildiği için seraların içerisindeki ürün kaybı da ciddi anlamda zarar gördü. O bölgeyi gözlerimizle gördük.  Çok acı bir farklı gerçeği orada gördük, tanık olduk.Bu tür afetlerden korunmanın en önemli güvencesi sigortadır. 99 depremi sonrası DASK’la ilgili bir yaygınlaştırma yapıldı. Tarımda da tabi afetlere karşı bir sigortacılık geliştirildi. Bu devletin eliyle gerçekleştirilen ve geliştirilen bir sigorta sistemi. Bunun adına ‘Tarsim’ diyorlar. Tarsim’in içerisinde doğrudan doğruya devlet var. Ziraat Bankaları aracılığıyla bu sigortayı gerçekleştiriyor. Sigorta primlerinin yarısını da sözüm ona devlet karşılıyor. Geri kalanı vatandaş karşılıyor. Tabi afete maruz kaldığınızda ürünlerinizi sözüm ona koruyacaktır. Biz oraya gittiğimizde sigortacılar da oradaydı. Büyük bir kavga, kaos vardı. Kaos şu: ‘Sigorta içerisine rüzgarı ve fırtınayı kabul etmiyor.” Sadece hortum olursa kabul edecek. Hortum da çok nadir hallerde olur. O bölgede en çok fırtına ve dolu afeti yaşanıyor. Geçen sene sel felaketi de oldu. Bunda ne sigorta ne devlet bu işin sahibi. Sigorta şirketleri neden var? Devlet eliyle yapılan sigorta şirketleri neden var? Devlet ülkenin insanlarını koruyamıyorsa o zaman o devletin varlığını sorgulamak gerekir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“DEVLET ÇİFTÇİSİNİ SAHİPSİZ BIRAKAMAZ”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ise Eskişehir’in çiftçisinin derdine çok duyarsız olunduğundan bahsetti.

Haziran ayındaki afette zarar gören yaklaşık 1200 üzerinde çiftçi olduğunu kaydeden Çakırözer,

“Devletin kendi raporunda 60 milyonluk bir zarar var. Yazdı, raporladı, gönderdi. 440 bin lira para gönderdi. Şaka gibi bir para. Çiftçilere dağıtılıp dağıtılmadığı belli değil. Şimdi yaşanan daha büyük bir sıkıntı. Masa başından yapılan çok fazla zarar yok açıklamalarına bakmayın. Orada serası zarar görmeyen vatandaş yok. Tamamı giden çiftçiler de var. En üzücüsü de bir sigortanın her türlü afete karşı katkı sağlayacağını düşünen insanlarız. Oradaki fırtınada zarar gören, yok olan seralar için beş kuruş para alamayacaklarını öğrendi insanlar biz oradayken. Bu kabul edilemez. Devlet çiftçisini sahipsiz bırakamaz” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.