2 YIL ÖNCE BUGÜN...

Duayen sanayici, iş adamı, Eskişehir’de yarattığı marka ile dünyaya açılan Firuz Kanatlı, ölümünün ikinci yıl dönümünde unutulmadı. Çok sayıda seveni sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımlar ile andığı Firuz Kanatlı tepeden tırnağa Eskişehir’di. İşte kanatlının yaşamı ile ilgili bazı bilgiler

2 YIL ÖNCE BUGÜN...
18 Ekim 2019 Cuma 11:45

Firuz Kanatlı1932 yılında Eskişehir'de doğdu.

İlkokul üçüncü sınıfa kadar memleketinde eğitim gören Kanatlı, sonrasında İstanbul'a taşındı ve Galatasaray Lisesi'nde eğitimine devam etti.

Lise mezuniyetinden sonra İsviçre Cenevre Üniversitesi'nde okumaya başladı ve işletme bölümünden mezun oldu.

Üniversite mezuniyetinden sonra babasına ait olan Gümülcineli Un Fabrikası'nda çalışmaya başladı.

Fabrikanın adı sonradan Kanatlı Un Fabrikası olarak değişti. Ancak amcasının çocukları da orada çalıştıkları için eleman fazlalığından dolayı yeni iş arayışına girdi.

Bu sırada askerliğini 1957-58 senelerinde İstanbul, Terkos'a yakın Yassıviran'da tamamladı. Askerde kantin sorumlusuyken aklına bisküvi yapma fikri girdi. Vatani görevini tamamladıktan sonra bu hayalini gerçekleştirdi.

Askerliğinin son günlerinde evlenen Kanatlı, ETİ markasını seçerek 1962 yılında Eskişehir'de üretime başladı.

ETİ Bisküvi Fabrikası, bir sene sonra 22 çalışanıyla üretime geçti. 1965 senesine gelindiğinde ETİ'nin artık Türk mühendislerin de katılımıyla otomasyona geçişi tamamladı.

1972 yılında ticari unvanı 'ETİ Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.' olarak değişti. İlk ihracatını 1974 senesinde Kıbrıs'a gerçekleştiren ETİ, beş sene sonra grup şirketlerinin tüm makine ve tesis ihtiyaçlarını kendisi karşılamaya başladı.

1980 yılında 'Tam Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.' olarak Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nde kuruldu. Bisküvi, çubuk kraker ve kek üretimine başlayan firma, bir sene sonra ürünlerin pazarlaması ve satışını etkin olarak yürütebilmek için Eskişehir merkezli 'ETİ Pazarlama ve Sanayi A.Ş.'yi kurdu.

1983 yılında ilk defa 'sanayi tipi kek' üretimine başlayan ETİ, aynı sene İngiltere Alimentacion Europe ve Golden Mercury International Ödülleri'ni almaya hak kazandı.

1988 yılında, Türk Standartları Enstitüsü, ambalajlarıyla da beğenilen ETİ ürünlerini, birinciliğe layık gördü.

1992 yılında ETİ Gıda A.Ş. Organize Tesisleri hayata geçirildi. Türkiye'nin bisküvi sektöründeki ilk ISO 9002 belgesini alan firma, Kasım 2001 - Mart 2002 arasında yapılan 'Tüketicinin En Güvendiği Marka' anketi sonucunda 2002 Kalite Ödülü'nü aldı.

Bugün Eti'nin kraker, kek, turta, gofret, çikolata kaplamalı ürünler, çikolata, sağlık ve çocuk ürünleri kategorilerinde 150 çeşidi aşkın ürünü bulunuyor.

Firuz Kanatlı, 1958 yılında Gülay hanım ile dünya evine girdi. Ahmet Firuzhan, Gülden ve Aydan isimlerinde 3 çocukları var.

Bir süredir hastalığı nedeniyle Acıbadem Eskişehir Hastanesi'nde tedavi gören Firuz Kanatlı, 18 Ekim 2017 tarihinde yaşamını yitirdi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.