Sanayi Konseyi Ekonomist Baydar’ı ağırladı

Eskişehir Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından her ay gerçekleştirilen Sanayi Konseyi’nin bu ay ki konuğu Ekonomist ve Serbest Piyasalar Uzmanı Hikmet Baydar oldu. Eskişehir sanayisine yön veren sanayicilerle bir araya gelen Baydar 2019 yılını değerlendirerek, 2020 yılı beklentilerini sıraladı. Baydar katılımcılara sektörel güven endeksi, dış ticaret endeksi ve tüketici fiyat endeksi konusunda bilgi verdi.

Sanayi Konseyi Ekonomist Baydar’ı ağırladı
04 Aralık 2019 Çarşamba 12:04

Sunuma Merkez Bankası Beklenti Anketini değerlendirerek devam eden Baydar şunları aktardı: “Geçen sene enflasyon yüzde 17,9’dan yüzde 24,52’ye çıktı. Bu sene enflasyon yüzde 15’den yüzde 8,55’e düştü. Bu oran bu senenin dibi. Bundan sonraki süreçte enflasyon oranında yükseliş olacak. Yılsonuna doğru enflasyon yüzde 12’yi bulur. 12 ay sonra yüzde 10,46 bekleniyor. 24 ay sonra enflasyon beklentisi yüzde 9,16. 24 ay içerisinde yüzde 8,55 ve altını bekleyen yok. 2 yıl içerisinde bu rakamı göremeyiz. 5 yıl sonrası için yüzde 7,38 deniliyor. 6 yıl sonrası için ise yüzde 6. Bunlar tamamen afaki rakamlar. Benim böyle bir beklentim yok. Kurların top gibi oynadığı ekonomide bu beklentilerin hepsi zar atmaktan ibarettir. Yılsonuna kadar faizlerde yukarı doğru bir hareket olacak. Bununla beraber kurda da yukarı doğru bir hareket olacak. Kur beklentisi yılsonu 5,90 TL. 12 ay sonrası 6,32 TL. Cari işlemler dengesi bu yıl ocak-aralık dönemi için 0,6 milyar dolar fazla verecek diye hesaplanırken gelecek yıl için 13,3 milyar dolar açık verecek diye bakılıyor. Gelecek yıl cari açık dengesi 13,3 milyar dolar açık verecekse iç piyasada canlılık olacak demek. Bu oldukça iyimser bir tahmin. Merkez bankası fonlama maliyetlerinde şuan yüzde 13,88 civarı bekleniyor. 3 ay sonra yüzde 12,43. Arada bir buçuk puan fark var. Bir buçuk puan merkez bankası faizleri indirebilir deniyor. Bir buçuk puan Merkez Bankası faizleri indirirse devlet tahvillerinde negatif faizlere geçeceğiz.”

Türkiye’nin üretememe değil satamama problemi var

Baydar, Türkiye’nin üretememe değil satamama gibi bir probleminin olduğunu aktararak, “Şirketlerin ve Türkiye’nin büyümesi için kredi ihtiyacı var. Bu kredi iç talep canlanması olmadığı için şirketler nakit akışını düzenleyemiyorlar. Dolayısıyla kredileri geri ödeyememe riskleri yüksek. Kredi almak sadece borçların ötelenmesi için gerekiyor, cironun artırılması için değil. Türkiye’de üretim kapasite oranları yüzde 76’larda. Türkiye’nin üretememe problemi yok, satamama problemi var” diye konuştu.

Baydar, 2020 yılı için ekonomide bir artış beklemediğini ifade ederek, “Durgunluk devam edecek. Büyümek istiyorsak başkasının pastasını almak zorundayız. Pazarlama ve satış organizasyonları daha profesyonelce yönetilmeli” dedi.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.