Eskişehir’de bir yıllık çöp ile 76 milyon kilowatt enerji üretildi

Eskişehir’de, geçtiğimiz yıl toplanan toplam 280 bin ton çöpten, 76 milyon kilowatt saat elektrik enerjisi üretilirken, gerçekleştirilen çevresel dönüşüm ile 95 bin konutun enerji ihtiyacı karşılandı.

Eskişehir’de bir yıllık çöp ile 76 milyon kilowatt enerji üretildi
21 Ocak 2020 Salı 11:12

Dünya Gazetesi’nden Ayşe Kaytan Uçak’ın kaleme aldığı habere göre; Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından ITC firmasına yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan ve 70 milyon liraya mal olan ‘Çöpten Elektrik Üretimi ve Katı Atık Geri Dönüşüm Tesisi’ ile Eskişehir’in çöpleri doğaya zarar verilmeden yok edilirken, çıkan biyogazdan üretilen elektrikle 95 bin konutun enerji ihtiyacı karşılanıyor. 

Eskişehir-Seyitgazi karayolu üzerinde bulunan çöp sahasının yanındaki 180 bin metrekare alanda kurulan tesis, kentin günlük 800 ton çöpünü ayrıştırıp, ortaya çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştürerek ulusal şebekeye aktarıyor. 

Tesis Müdürü Murat Kahramantekin,proje kapsamında eski atık alanı rehabilitasyonuna 2016 yılında başlandığını, mevcut depolama alanında oluşan gazın kullanıldığı enerji üretim tesisinin ise 2017 yılında tamamlanarak enerji üretimine geçtiğini söyledi.  Mekanik ayırma ve fermantasyon tesislerinin ise 2018 yılında tamamlandığını aktaran Kahramantekin, “Eskişehir entegre tesisinde günlük 800 ton evsel katı atık kabulü yapılmaktadır.  Hali hazırda sahadaki çöp gazından 5,4 megawatt elektrik enerjisi üretmekte ve saatte 3000 metreküp çöp gazını yakıp enerjiye dönüşmektedir. Entegre tesisinde ise 3 adet fermantasyon tankı ile de 5,6 megawatt enerji üretimi sağlanmaktadır. Tesis kurulu kapasitesi 11,32 megawatttır. Tesisimizde şuanda toplamda 10 megawatt enerji üretimi elde edilmektedir” dedi.

Açığa çıkan ısı serada kullanılıyor

Çöpten elektrik üretimi sırasında ortaya çıkan atık ısının ise tesis içerisinde kurulan serada kullanıldığını dile getiren Kahramantekin, “Açığa çıkan ısıdan faydalanmak için 2 bin metrekarelik alana sera kuruldu.  Bu serada Büyükşehir Belediyesi Park Bahçeler Müdürlüğü tarafından şehrin çeşitli yerlerinde kullanılmak üzere çiçek ve süs bitkisi üretiliyor. Ayrıca elde edilen ısı, üretim tesisinin ısıtılmasında da kullanıyor” ifadelerini kullandı. 

Kahramantekin ayrıca, tesiste sadece elektrik üretilmediğini aynı zamanda kağıt, cam ve plastik atıklarının da geri dönüştürülerek ülke ekonomisine katkı da bulunduklarını aktardı.

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ayşe - 4 yıl önce
Alkışlıyorum,dilerim tüm belediyeler bunu başarır
Avatar
Necdet Ümitli - 4 yıl önce
Sayın başkan sizi kutluyorum Belediyelerimizin örnek alması lazım
Avatar
Zerrin şen - 4 yıl önce
SAYIN YILMAZ HOCAM, size olan hayranlığım ,sevgim saygin her gecen gun biraz daha artıyor, hele de Eskişehir'in 30 yil onceki hali ile simdiki halini gördükten sonra.Allah size cok uzun ve saglikli bir omur versin
Avatar
Solmaz - 4 yıl önce
Her ile bir Büyükerşen diyorum
Avatar
Birsen - 4 yıl önce
TEBRİKLER..Eskişehir Türkiyenin Gururudur..Emeği geçen herkesi candan kutluyorum
Avatar
Namık - 4 yıl önce
Süper
Avatar
Sinem Koştu - 4 yıl önce
Tebrikler
Avatar
Asuman Aydemir yaşa varol - 4 yıl önce
Yaşa V Eskişehir . arol örnek başkan