Böyle olduysa neden bölündü

İstikbal Gazetesi'ndeki bugünkü köşe yazısında Anadolu Üniversitesi'nin 10 yıl önce bölünmemesi için uğraşıldığını hatırlatan Murat Taşkın, üniversitenin mevcut halini işaret ederek, "üniversiteyi bölenler memnun mu?" diye sordu.

Böyle olduysa neden bölündü
05 Şubat 2020 Çarşamba 09:20

Bilindiği üzere 2018 yılında Anadolu Üniversitesi mühendislik fakültelerini kapsayan ESTÜ, Anadolu Üniversitesi'nden ayrılarak ayrı bir üniversite olmuştu. İstikbal Gaztesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Taşkın aradan 2 yıl geçtikten sonra gelinen noktayı işaret ederek, üniversiteyi bölenlerin memnun olup olmadığını sordu. 10 yıl önce tartışmaların bir kez daha gündeme geldiğini hatırlatan Taşkın, köşesinde şu ifadelere yer verdi: 

Anadolu Üniversitesi’nde bilimsel araştırma ve makalelerin yüzde 90’ının mühendisliklerde, geri kalan yüzde 10’unun, Üniversitenin diğer fakülte ve birimlerinde yapıldığı anlaşılıyor.

Daha da önemlisi…

Bölünmek suretiyle ayrı bir Üniversite haline getirilecek Mühendislik Fakültelerine yılda 120-130 milyon lira bütçe gittiği. Bu bütçenin Anadolu Üniversitesi bütçesinden karşılandığı, ayrı bir Üniversite olması halinde bu bütçe bulunamayacağı için, yeni kurulan Üniversitenin parasız, eli-kolu bağlı, makale dahi yayınlayamayacak  bir Üniversite olacağı çıkıyor ortaya…

Yani…

Anadolu Üniversitesi bölünüp, mühendisliklerden ayrı bir Üniversite kurulması halinde, Anadolu Üniversitesinin “parası olan ama araştırma yapamayan ve makale yazamayan” bir Üniversite olacağı, yeni kurulan Teknik Üniversitenin ise “bütçesi ve parası olmadığı için araştırma yapamayan ve makale yazamayan” bir Üniversite haline geleceği anlaşılıyor…

“BÖLMEYİN” DİYE HAREKETE GEÇİLİYOR.

Bunun üzerine derhal harekete geçiliyor…

Zamanın Rektörü Prof Dr Davut Aydın ve Üniversite yöneticileri, heyet halinde önce YÖK’e, ardından zamanın başbakanı Binali yıldırım’a gidiyorlar…

Durum anlatıp “Eğer bu bölünme olursa her iki Üniversite de büyük bir değer kaybına uğrar. Türkiye’deki Üniversiteler sıralamasında giderek alt sıralara düşerler. Türkiye’nin en iyi Üniversitelerinden biri lan Anadolu Üniversitesi’ne bu bölünme kötülüğünü yapmayın” derler…

Hatta…

-“Eğer bir şey yapılacaksa, bu bölünme değil, birleşme olmalı. Anadolu Üniversitesi ile Osmangazi birleşmeli. Her iki Üniversitenin birbirinden tek farkı, Anadolu’da AÖF’nin, Osmangazi’de ise Tıp Fakültesinin olmasından ibaret. Diğer bütün bölümler aynı. Bu fazladan masraf demek” falan diye ikna etmeye çalışırlar.

Sonunda YÖK de Başbakan da ikna olur…

Anadolu Üniversitesi’nin bölünmesi böylece engellenir.

“BÖLÜNME” O GÜN ENGELLENİYOR AMA 10 YIL SONRA RESMEN BÖLÜNÜYOR.

Ama gelin görün ki…

10 yıl sonra, TBMM’de görüşülen bir torba yasa içine alel acele konulan bir teklifle Anadolu Üniversitesinin bölünmesi, Üniversiteden ayrılan Mühendislik fakültelerinin bir araya getirilmesiyle Eskişehir Teknik Üniversitesi kurulması kararı alınır…

Yani…

10 yıl önce bölünmesi büyük çabalarla engellenen Anadolu Üniversitesi, bir çırpıda bölünüverir.

ŞİMDİ GELELİM BU GÜNE…

 Mühendislikleri elinden giden Anadolu Üniversitesi, Üniversiteler sıralamasındaki yerini giderek kaybediyor. Parası var ama sıralama kriterlerinde avantaj sağlayan nitelikli fakülteleri yok.

Yeni kurulan Eskişehir Teknik Üniversitesi ise, yeni kurulmanın getirdiği zorluk bir yana,  parası olmayan, bu yüzden araştırmaya ve makale yazmaya doğru dürüst bütçe dahi ayıramayan bir Üniversite konumunda.

Söylenenlere göre, kampusun temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlanıyor.

BÖLÜNMESİNE NEDEN OLANLAR MANZARADAN MEMNUN MUDUR ACABA?

Tüm bu anlattıklarımızdan sonra gerçekten merak ediyoruz?

Anadolu Ünivesitesi’nin ikiye bölünmesinin mimarları! Ortaya çıkan bu manzaradan memnunlar mıdır acaba?

Yazının tamamını buradan okuyabilirsiniz

Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Personel - 4 yıl önce
Bu 2 üniversitenin bölünmesinde emeği geçen Ak parti milletvekili eski bakanlardan Prof Dr. Nabi Avcıya teşekkür edebilirsiniz.