KANSERDE BESLENME

Kanserde beslenme hem tedavi başarısı için hem de tedavinin yan etkilerini kontrol etmek için önemlidir. Hastanın kilosu takip edilmeli ve kilo kaybı varsa bu uyarıcı olmalıdır. Tedavi sırasında hem hastalığa bağlı hem de tedaviye bağlı olarak hastalarda çeşitli yakınmalar meydana gelmektedir. Bunların üstesinden gelmek için beslenmede bazı değişikliler yapılabilir ve bu da hastaya yardımcı olabilir.

Kabızlık: Kemoterapi tedavisi, hastanın hareketsizliği, yetersiz besin tüketimi kabızlığa sebep olabilmektedir. Kabızlık durumunda lifli yiyeceklerin tüketilmesi, sıvı alımının artırılması ve hareket faydalı olacaktır.

İshal:  Kemoterapi tedavisi, enfeksiyon ishale sebep olabilmektedir. İshalin sebebi bulunduktan sonra buna yönelik tedavi ve hastanın sıvı alımının artırılması uygun olacaktır.

İştahsızlık: Kemoterapi tedavisi, kanser hastalığı iştahsızlığa sebep olabilmektedir. Su içmek rahatsızlık vereceğinden suya limon veya salata ile tad vermek faydalı olacatır. İştah artırıcı ilaçlar doktor tarafından önerilebilir. Et yemekleri rahatsızlık verebileceğinden protein kaynağı olarak yumurta denenebilir.

Kilo değişimi: Kanserde hem kilo kaybı hem de kilo alımı olabilmektedir. Kilo kaybı olduğundan hastanın beslenmesi düzenlenmeli ve kilo alımı sağlanmalıdır. Kanser tedavisi sırasında kortizon alımına bağlı olarak vücutta su tutulumu kilo alımına sebep olabilmektedir. Tuz alımının azaltılması kilo vermeye yardımcı olacaktır.

Ağız yaraları: Baharatlı ve sıcak yiyeceklerden kaçınmak ve bol su tüketmek faydalı olacaktır.

Bulantı ve kusma: Sıcak yiyecekler yerine soğuk yiyecekler tüketmek, baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınmak faydalı olacaktır.