Metin Güler’in koyduğu çıta

Soner Uçak yazdı...

Seçeneksiz olmak kişi için kaldırılamayacak bir risk anlamına gelir. Ancak farkına varılmaz pek çok zaman. Karşında zafer alman gereken bir rakip olduğun da mağlubiyete bile  bir anlam kazandırabilirsin. Peki ya karşında rakip yoksa…

 Kazanan ya da kaybedene odaklanan bir toplum olduğumuz gerçeğini göz önüne alırsak, rakip olmayan bir seçimde, alınan zafere ya da kazanana bir anlam yüklemek bir hayli güçleşiyor. Yaşananlara bir hikaye yazmaya kalkmak başlı başına eziyete dönüşebiliyor.

                Geçen seçimlerde 2 rakibine karşı kazanan ve aldığı parlak galibiyet ile günlerce yazılıp çizilen, konuşulan Metin Güler, rakipsiz girdiği bu seçim de de bir hikaye yaratmayı başardı. En ilgisiz olanlarda da bile heyecanı ayaklandırmanın yolunu buldu. ETO Kongre Merkezi’ne giren çıkanları görenler, Güler’in misafirleri  ile diyaloglarına şahit olanlar   benim ne demek istediğimi daha iyi anlayacaklardır.

Düşünsenize rakip yok. En azından doğrudan siyasi partilerin dizayn çabalarının olmadığı, çok zayıf bir şekilde çıkan herhangi bir ilke ortaya koyamayan, niçin çıktıklarını bile açıklamaktan aciz üç muhalif listeden ibaret bir seçim izledik. Buna rağmen Metin Güler’in yukarı doğru hızlı bir ivmelenmesine şahit olduk.

Bana kalırsa Güler bir önceki seçimde çıtayı koyduğu yerin farkındaydı. Ve o çıtayı aşmak için kendisini tekrar etmemesi gerektiğini biliyordu. Çok stratejik davranmadı. Makul çevreler ölçüsünde anlaşılması kolay bir başkan olarak, anlaşılabilir adımlar attı.  Rakipsiz oluşunun dezavantajını sahte rakipler üreterek geçiştirmeye çalışmadı. Gölgeler ile kavga etmedi.  Yapması gereken en doğru şeyi yaptı. Eskişehir’in genelini kapsayacak adımlar attı. Bu adımları eğip bükmeden, o kırılır, bu küser demeden attı. Kararlılığı muhtelif durumları saymazsak kırgınlıkların önüne geçti.

Şimdi çok daha zor bir yola girdi. ETO’daki son döneminde unutulmaz bir başkan olmak için, attığı adımın, yaptığı planın arkasında durabilmek. Kolay değil. Ancak şimdiye kadar izlediği yol da kolay değildi. Rakipsiz bir seçime rakip varmış gibi hesap vererek giren bir başkanın yine koyduğu çıtanın farkında olduğu ve o çıtayı indirmemek için mücadele edeceğini tahmin ediyorum.

Umarın yanılmam.

En azından Eskişehir için.

Haberler