Hamit Yüzügüllü festivali

Soner Uçak yazdı...

İnanın ki bilmiyorum; belli başlı pop şarkıcıları ile Nasrettin Hoca’yı hangi kavşak buluşturuyor. Eşeğine ters binmesinden midir nedir şu Nasrettin hocayı bir türlü ciddiye alamıyoruz. Varsa yoksa nereli olduğunu tartışıp durduğumuz, bizden olması için yanıp yakıldığımız, ama en nihayetinde ne olduğunu kim olduğunu sorgulamadığımız, tarihsel ve kültürel bazda nereye oturtacağımızı bilmediğimiz…

Bunlara mukabil,  eşeğe ters binmesinden memnun olduğumuz hoca Nasrettin, geçtiğimiz günlerde Sivrihisar’da festivale konuk oldu.  Kültür dünyamız bir kültürsüzlük ile allanıp pullanıp pazarlandığında, bir de hatırı sayılır insanın katılımına şahit olunduğunda başarı sağlanmıştır. Sığ zihniyet, pek de derinlik aramayan bir toplam ile yan yana geldiği zaman yüzler gülüyor. Dostlar alışverişte görsün. Ne alındığının ne satıldığının önemi yok. Sucuk muamelesi yaptık koca Nasrettin’e. Haklılık payı vardır belki; Sucuk festivalindeki kalabalığa bir de Nasrettin hoca ikram etmese miydik tatlı niyetine? Ki, festivali yapılan sucuk da şimdilerde mangalın paşa gönlüne emanet. Oysaki iki, üç güne sığdırılıp yüksek sesle haykırılan her ne varsa sesini en azından birkaç ay sonraya taşıyabilmeli… Maddi veya manevi üretim sürecine sokulabilmeliydi.  Mesela Pertev Nail Boratav anılmalıydı. Ki bence ismi bile bir anlam ifade etmiyordur çoğumuz için. Orhan Veli’nin kulakları çınlamalıydı. Nasrettin Hoca ile ne alakası var Orhan Veli’nin dir bizce… Biz Kıraçla coştuk, İrem Derici ile kurtlarımızı döktük.  İşin aslı nerede ne yanlışlık var olduğunu görmek için çok uzağa gitmeye gerek yok. Kültürel değerlere çok fazla sahip çıkan Sivrihisar Belediyesi’ne seslenen İYİ Parti İlçe Başkanı Recep Toptaş’a kulak vermek, derdi anlamak için yeterli bana kalırsa.

Toptaş, tarihi kent pesinusun atıl vaziyetini göstererek serzenişte bulunuyor. Sivrihisar Belediyesi’nin bakış açısıyla olaya yaklaştığımızda Toptaş’ın boş işler ile uğraştığını rahatlıkla söyleyebiliriz zannediyorum.  Yap bir pesisunus festivali, çal sazları oynat kızları… Tarih, kalabalıkta bir coşku yaratmasa ne işe yarar ki! Tarihe baktığımız zaman bugünü anlıyoruz derler, derinlere gittikçe göreceğimizi düşündüğümüz her şeyi bir drone ilştirilmiş kamera marifeti ile yukardan kalabalıkları çekerek erişebileceğimizi gösteriyor Hamit Yüzügüllü.  Nitekim erişiyoruzda. Eğlenceyi seviyoruz. Kalabalıkların alkışına tapınıyoruz.

Yine İYİ Parti Sivrhisar ilçe Başkanı Toptaş’tan öğreniyoruz şehitliklerimizin halini. Dikenler sarmış diyor. Dikeni biraz kendimize batırmak da gerekiyor. Acıyacak yerimiz kaldı mı? Yine de başarılı bir belediye başkanı Hamit Yüzügüllü. Topluma istediğini veriyor. Sorun şurada; toplum ne istediğini biliyor mu?

 Esnaf halinden memnunmuş. Festivale katılanları esnafa hareketlilik getirmiş. Falan filan.

 Bu ekonomik kriz de her gün bir festival iyi gider aslında Sivrihisar’a. Bence Anadolu feste de Sivrihisar ev sahipliği yapmalı. Ne de olsa  valilik sorun çıkar “ a” maz… Zaten kültürel bir derdi yok eğlendirmeyi seviyor Hamit Yüzügüllü. Günün sonunda Nasrettin Hoca unutuluyor, sucuk mangaldaki yerini alıyor Hamit Yüzgüllü adını mıh gibi akıllara kazıyor. PR dediğin daha nasıl olabilir ki...

Haberler