Ektaş: Zincir marketlerin sattıkları ürün yelpazesine sınırlama getirilsin

İYİ Parti Eskişehir İl Başkanı Mehmet Ektaş pandemi döneminde market zincirlerinin küçük esnafa karşı pek çok avantaj taşıdığını ve bu durumun haksız rekabete yol açtığını belirterek, “zaman geçirilmeden, oyalanmadan, oyalamadan, zincir marketlerin temel gıda ve temizlik maddeleri dışında kalan ürünleri hafta sonları satmasının önüne geçilmelidir” dedi.

Ektaş yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

Ülkemizin 2017 yılında girdiği ekonomik kriz derinleşirken 2020 yılı başından itibaren hayatımıza giren pandemi koşulları nedeniyle getirilen kısıtlamalar, toplumumuzun her kesimine büyük zararlar verdi. Faaliyetleri sürekli kapatılan ya da hafta sonları ve çalışma saatleri kısıtlamasına maruz kalan küçük esnafımızda ise bıçak kemiğe dayandı. Bir çok işyeri kepenk kapattı.

Pandeminin zorlayıcı koşullarıyla boğuşan esnafımızı yaralayan diğer bir husus ise zincir marketlerin neden olduğu haksız rekabettir.

Ülkemizde, tekelleşen 4-5 büyük zincir marketin şube sayıları onbinlerle ifade edilmektedir. Şehrimizde de neredeyse her mahallede bu zincir marketlerin her birinin birkaç şubesi faaliyet göstermektedir. Zincir marketlerde iğneden ipliğe, elektrik ampulünden televizyona, gömlekten tencere tavaya,  cam bardaktan oyuncağa, kırtasiyeden çiçeğe, alkolden vitamin haplarına, taraktan saç boyasına kadar her türlü tüketim malzemesi satılmaktadır.

Pandemi sınırlamaları çerçevesinde; kırtasiyeler, tuhafiyeciler, iç ve dış giyim mağazaları, çiçekçiler, züccaciyeciler, elektrik mağazaları, beyaz eşya mağazaları, büfeler gibi onlarca mağaza hafta sonları kapalıdır. Ancak, zincir mağazalar hafta sonları açık olup, kapalı olan esnafın ürünlerini satarak haksız rekabete neden olmakta, küçük esnafın maruz kaldığı zararları derinleştirmektedir.

Pandemi kısıtlamaları çerçevesinde, zincir marketlerde alkol satışlarını hafta sonları yasaklayan hükümet büfelerin kapalı olmasının neden olacağı haksız rekabete işaret etmişti. Bu tespiti yapan ve bu incelikte karar alabilen otoritenin diğer haksız rekabet şartlarını ıskalaması izahtan varestedir.

Aşı temininde yaşanan gecikme, aşılama sonuçlarından elde edilen yetersiz veriler, virüsün mutasyona uğraması gibi hususlar birlikte değerlendirildiğinde, pandemi kısıtlamalarının  daha uzun süre hayatımızın gerçeği olacağı öngörülebilir.

Bu nedenle, hemen, zaman geçirilmeden, oyalanmadan, oyalamadan, zincir marketlerin temel gıda ve temizlik maddeleri dışında kalan ürünleri hafta sonları satmasının önüne geçilmelidir.

Diğer yandan halkımız da, küçük esnafın ailesinden biri, komşusu, akrabası, hemşerisi olduğu bilinci içerisinde, içinde bulunduğumuz bu zor günlerde toplumsal dayanışma ihtiyacı çerçevesinde, zincir marketlerden alışveriş yerine küçük esnaftan alışverişi tercih etmesini arzu eder, saygılarımızı sunarız.

Haberler