Onun ki çiğ bir vicdan değil...

Ayşe Kaytan Uçak yazdı...

İşitme Engelli Çocuklar Eğitim ve Araştırma Merkezi (İÇEM) ,1979 yılında işitme kayıplı çocukların odyolojik ihtiyaçlarını, aile eğitimi, okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise düzeylerinde eğitimlerini desteklemek amacıyla Yılmaz Büyükerşen öncülüğünde Eskişehir’de kuruldu. 

Bugün Türkiye’nin dört bir yanından birçok aile İÇEM’den faydalanabilmek için Eskişehir’e geliyor.

*****

İşitme duyusunu tamamen yitiren insanları sessiz dünyalarından kurtarıp, hayata bağlayan koklear ımplant (biyonik kulak) ameliyatı, Türkiye’de ilk kez 1987 yılında dönemin rektörü Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen’in girişimleriyle Anadolu Üniversitesi’nde gerçekleşti. Bugün ise tüm Türkiye’ye yayıldı.

*****

Madame Tussauds Müzesi’nin Türkiye’de ilk örneği olan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi 2013 yılında açıldı. Müzeden elde edilen gelir ile hem engelli çocukların eğitimine katkı sunuluyor, hem de sosyal güvencesi olmayan vatandaşların biyonik kulak ameliyatı masrafları bu fondan karşılanıyor.

*****

‘Avantaj Taksi’ 2016 yılında uygulamaya konuldu. Uygulamayla kent merkezinde yaşayan engellilerin gitmek istedikleri yere kolay ulaşabilmesi sağlanıyor.

*****

Türkiye’nin sayılı merkezlerinden biri olan Zihinsel Engelli Gündüz Yaşam Merkezi 2017 yılında hizmete açıldı. Amacı engelli vatandaşların hayatlarını kolaylaştırmak. Merkezde, zihinsel engelli bireylerin spor, müzik, drama, mutfak, el işi gibi atölyelerle güvenli bir ortamda vakit geçirmeleri sağlanıyor.

*****

Bunlar ülkeye örnek olabilecek, engellilerin sorunlarına samimi yaklaşımın ürünleri. Örnekler arttırılabilir elbette, ancak yukarda sıraladığım hizmet ve uygulamalar, hem ülke de ilk, hem de sorunlara samimi bir şekilde yaklaşıldığında ortaya ne tür ciddi çözümlerin çıktığına ilişkin delil niteliğindedir.

Engelli vatandaşlarımıza çiğ bir vicdandan daha çok toplumsal sorumluluk penceresinden bakmanın ürünüdür.

Haberler