Büyükşehir’den kırsalda kalkınma hamlesi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimi destekleyen proje ve hizmetleriyle kırsal kalkınmanın sağlanmasına destek oluyor.

Esgündem26.com/ ‘Mihalıççık’ın neyi meşhur’ diye sorsanız, bir çırpıda birçok şey sayabiliriz. Dinek’in fasulyesi, Sorkun’un çömleği… Ama son yıllarda en öne çıkan ürünü ne diye sorsak, birçoğumuz ‘kirazı’ deriz. Eskiden elması da çok meşhurmuş… Elma para etmediği için çiftçi ya ağacını kesiyor ya da dalında elmayı çürümeye bırakıyor. Haberini aldık, çiftçiler kirazı da bu yıl istediği fiyata satamamış.  Umutlar gelecek yıla derken, umudun yine Büyükşehir Belediyesi’nden geldiğini öğrendik. 

-Yaş sebze ve meyve kurutma tesisi-

Büyükşehir Belediyesi, ilçe merkezindeki eski mezbaha binasını ‘yaş sebze ve meyve kurutma tesisi’ haline getirmek için çalışmalara başlamış. Bina sil baştan yenileniyor. Birkaç aya kalmadan ilçeye hizmet verir hale gelir. Tesis içerisinde; meyve ve sebze kurutma kabini, kantar,  yıkama ünitesi ve seçme bandı, doğrama makinesi, salça yapma ve öğütme makinesi, paketleme ünitesi yer alacak.

Uzun lafın kısası bu proje ile çiftçinin tarlada pazarda para etmeyen elması, kirazı, domatesi, fasulyesi, dutu aklınıza gelebilecek birçok ürünü Sağlık Bakanlığı’nın gıda standartlarına uygun, temiz ve sağlıklı ortamlarda kurutulup, paketlenerek 3-4 kat fazla değerle Eskişehir kent merkezinde satışa sunulacak.  Çiftçimiz de aracı olmadan kuruttuğu ve sattığı ürünlerden hatırı sayılır bir gelir elde edecek.

-Üretici Market hazır-

Ürünler kurutuldu. Peki, çiftçimiz bu ürünleri nerede satacak?  Büyükşehir Belediyesi onu da düşünmüş. Çiftçilerimizin ürünlerini aracı olmadan gerçek değeri üzerinden satacağı “Üretici Pazar” kuruyor. Hatta yeri bile hazır. Adliye binasının hemen arkasında çok güzel ve şirin bir yer.

Avrupa Birliği standartlarında üretim yapacak tesiste işlenen ürünleri, Üretici Pazarı’ndan gönül rahatlığı ile alacağız. Alacağımız her ürünün, kendi bölgemizde, kendi insanlarımız tarafından üretildiğini bilmekte işin ayrı bir güzelliği…

-Kooperatifler destekleniyor-

Dünyanın en gelişmiş ülkelerine baktığımızda kooperatiflere büyük önem verildiğini görürüz. Örneğin; Almanya, İspanya, Portekiz, Fransa.

Kalkınmanın ve güçleri birleştirerek daha büyük bir güç olmanın yolu kooperatiflerden geçiyor.

Büyükşehir Belediyesi’nin kırsalda yaşayan çiftçileri düşünerek hayata geçirdiği bu projedeki ortağı Mihalıççık Bölgesi Tarımsal Kalkınma Kooperatifi. BEBKA ve Büyükşehir Belediyesi kaynakları ile yürütülen bu proje bölgede tarım konusunda yıllardır oynatılmaz denilen taşları yerinden olumlu anlamda oynatacağa benziyor.

- İpek Böcekçiliği Geliştirme Projesi –

Mihalıççık eskiden ipek böcekçiliği faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı bir yermiş. Geçmişte bu işten insanlar iyi gelirler elde etmişler. Şimdi ise mahallelerin (köylerin) boşalması ile bu işi yapan insan sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor maalesef. Dut ağaçlarının başına gelenler ise daha kötü… Ya bakımsızlıktan kurumuşlar ya da kesilip odun yapılmışlar.

Büyükşehir Belediyesi ipek böcekçiliği faaliyetlerini Eskişehir’de yeniden canlandırarak kadınlara ve çiftçilerimize yan gelir sağlayabilmek için de kolları sıvamış. İki yıldır harıl harıl çalışıyorlar. Geçen yıl 70 bin, bu yıl ise 85 bin dut fidanı dağıtmayı planlıyor. Hatta duyduk ki Adana, Tekirdağ, Artvin, Iğdır, Antalya gibi ilerden Büyükşehir’i arayıp fidan istiyorlarmış çiftçiler.

Büyükşehir Belediyesi sorunu iyi saptamış, haliyle sorun iyi saptanınca çözümde kolay oluyor. Yapanlar bilir koza üretimi yapmak için en büyük ihtiyacınız dut ağacı. Büyükşehir Belediyesi, önce kesilen dut ağaçlarını Eskişehir’e ve ülkemize geri kazandırıyor.  Büyükşehir köylerden ilçe merkezi ve şehirlere olan göçü de dikkate alarak Mihalıççık ilçe merkezine dut ve kiraz ağaçlarının yoğunlukta olduğu dev mesire alanı kazandırıyor. Başka bir şekilde söyleyecek olursak Büyükşehir, tesisi kadınların ve çiftçilerin adeta ayaklarına kadar getiriyor.

Tesiste kadınların ve çocukların sosyalleşebilecekleri, ipek böceği kurutabilecekleri özel alanlarda olacak tasarlanmış. Çalışmalar son hız devam ederken, tesisin bu yılsonuna kadar yetiştirilmesi planlanıyor. Bu arada tesiste toplanacak dutlarda yukarıda bahsini ettiğimiz Yaş Sebze ve Meyve Kurutma Tesisi”nde kurutulacak.

-İpek böceği ne kadar gelir getiriyor?-

Bir paket ipek böceği yetiştirmek için 50 dut fidanı yaprağına ihtiyacınız var. Bir pakette ortalama 40-45 kilo yaş koza oluyor, bu da paket başına üreticinin en az 2 bin lira gelir etmesi demektir. 2 kişilik bir aileyi düşünürsek 4-5 paket böceği çok rahatlıkla beslerler. O da bir ay gibi kısa bir sürede 8-10 bin lira para demektir.

-Güneş Enerji Santrali kuruyor-

Büyükşehir Belediyesi, Mihalıççık’a dut ve kiraz bahçesinden sonra bir de Güneş Enerji Santrali (GES) kazandırmayı planlıyor.  Elde edilen elektrik ile bölgedeki tarımsal kalkınma ve sulama kooperatiflerinin elektrik harcamaların da tasarruf sağlanması,  kırsal kalkınmanın desteklenmesi, temiz ve sürdürülebilir enerji kullanımıyla bölgede çevreye zararlı enerji kaynaklarının kullanımının azaltılması amaçlanıyor.

Tarımsal amaçlı kooperatiflerin elektrik giderlerinin, ‘Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizması’ kapsamında kurulacak olan GES ile karşılanması ise İç Anadolu Bölgesi’nde bir ilk olacak.

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ortaya koyacağı başarılı, uygulanabilir ve tekrarlanabilir bir model ile diğer ülkemizdeki yerel yönetimlere iyi uygulama örneği teşkil etmeyi de amaçlıyormuş.

Ayrıca ‘yaş sebze ve meyve kurutma tesisinden’ sonra GES projesi de bölgedeki istihdama katkı sağlayacak.

Haberler