Günay: Eskişehir haksız rekabet sonucu mağdur oldu

Kalkınma Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen On Birinci Kalkınma Planı toplantısına katılan Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Eskişehir için teşvik sistemini gündeme getirdi. Günay, "Eskişehir 1. Bölge olarak tanımlandığı için yıllarca bir çok alanda haksız rekabet sonucunda mağdur olmuştur. "dedi.

Ak Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, 2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı, 2023 vizyonu doğrultusunda ülkenin kalkınma hedeflerini daha da ileriye taşıyacak nitelikte olacağını söyledi. Günay,"Ülkemizin içinde bulunduğu jeopolitik ortam ve kritik dönemde yapısal dönüşüm reformlarına odaklanacak temel politika belgesi ve yol haritası olacaktır.”ifadelerini kullandı.

ÜYELER GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİNİ PAYLAŞTI

Plan ve Bütçe Komisyonu Üyeleri Türkiye’nin gelişme potansiyeline sahip olduğu alanlar ile bu alanların değerlendirilmesine yönelik önerileri, kapsamlı ve ayrıntılı bir şekilde tartıştı. Günay şöyle devam etti: “Elvan bir soru sordu. 10-15 yıl sonra Türkiye’yi nerede ve nasıl görmek istiyorsunuz? Cevap olarak ben ‘Yapısal reformlarını gerçekleştirmiş, bilgi odaklı ekonomiyi baz almış, kapsayıcı büyüme politikalarını uygulamış ve başarılı olmuş bir Türkiye olmasını arzu ederim’ dedim.” “Ülkemizin uzun vadeli kalkınma politikaları, ekonomik büyümenin yanı sıra insani gelişmişlik, hukukun üstünlüğü, bilgi toplumu, uluslararası rekabet gücü, kurumsallaşma, sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık boyutlarını da içerecek bütüncül bir bakış açısıyla, etkinlik ve verimlilik odaklı yapı olarak hayata geçirilmelidir.”


ESKİŞEHİR İÇİN TEŞVİK SİSTEMİNİ GÜNDEME GETİRDİ

Prof. Günay, konuşmasında ayrıca kalkınma ajanslarının yeniden yapılanması, katma değeri yüksek üretim ve ihracat destekleri, dış finansmana bağımlılığının azaltılması konularının yanında teşvik sisteminin yeniden gözden geçirilmesini önerdi. “Eskişehir 1. Bölge olarak tanımlandığı için yıllarca bir çok alanda haksız rekabet sonucunda mağdur olmuştur. Kırsal kalkınmanın desteklenmesi gerekirken, kırsal alanda dezavantajlı konumda kaldık, merkeze göç arttı. Teşvik sistemleri bölgesel ve sektörel olmanın dışına çıkarılmalı ve ürün/parça bazlı uzmanlaşmaya yönelik destek ve teşviklerin gündeme getirilmesi önemlidir, ilçe bazlı bir yaklaşım gerekiyor.” dedi.

Haberler